Vsaka mama (pa tudi oče) se zaveda, da je obdobje uvajanja goste hrane zelo pomembno – tako za dojenčka, ki prvič stopi izza okvira hranjenja zgolj z mlekom, kot tudi za mamo, ki jo to novo poglavje dojenčkovega razvoja postavi pred številne izzive pa tudi žalostjo, saj se zaveda, da se dojenje (če doji) počasi zaključuje. Dojenčku odpremo vrata v svet različnih okusov najprej s kašicami, predvsem zelenjavnimi, postopoma pa mu približujemo nove okuse in teksturo hrane. Pri tem je ključnega pomena to, da je ta zdrava in raznovrstna.
V prvem letu dojenčkovega življenja sta njegova rast in razvoj izredno hitra, zato mora zaužiti zanj ustrezno hrano – takšno, ki je sveža, sezonska, bogata z vitamini in minerali ter, če je le mogoče – domača. Tako pripravljene obroke pa dostikrat spremlja predsodek, da niso in ne morejo biti okusni. S tem prispevkom pa boste videli, da temu ni tako. Kdo pravi, da se dojenčki ne smejo sladkati? Seveda, da se lahko, če je sladica primerna in pripravljena njihovi starosti prilagojeno.
Še to: recepti za sladice, ki sledijo – sladice brez dodanih sladkorjev in sladil so več kot primerni tudi za odrasle.
Pirini svedrčki s cimetom in rozinami so odlični za grizljanje in primerni od 7 meseca starosti.
Za slednje potrebujemo:
|
![]() |
Postopek:
Vse sestavine zmešamo in mesimo 10 minut. Vzhajamo 1 uro. Iz testa oblikujemo po dva svaljka in zavijemo enega okoli drugega in pečemo pol ure na 180 stopinjah. Ponudimo ohlajene.
Bananin šmorn lahko pripravite dojenčku za zajtrk ali malico (primerno za dojenčke od 6 meseca):
Sestavine:
|
![]() |
Postopek:
Jajce dobro zmešamo z vilico in mu dodamo zmečkano banano, ščep cimeta, 3 žlice kokosove moke in pirino moko (te dodamo toliko, da je masa gosta). Na debelo vlijemo na ponev. Pečemo na takšni ponvi na katero ni potrebno nanašati maščobe ali pa za pečenje uporabimo kokosovo maščobo. To “debelo palačinko” pečemo na obeh straneh in jo še v ponvi razmontiramo na koščke, ki jih še malce popečemo. Šmorn ponudimo malčku z grškim jogurtom v katerega lahko vmešamo cimet, banano ali drugo sadje…Jogurt ponudimo dojenčku po dopolnjenem 8 mesecu starosti.
Ajdovo – borovničeva torta, ki jo lahko pripravite za okusno in zdravo malico (od 8 meseca starosti):
Potrebujemo:
|
![]() |
Postopek:
Na vodi zakuhamo 4 žlice ajdovega zdroba in pol žlice rožičeve moke ter žlico borovnic. Vročo zmes nadevano v, s hladno vodo oplaknjeno posodico, in postavimo v hladilnik. Ohlajeno tortico prekucnemo iz posodice in ponudimo z omako iz zmiksane banane. Okrasimo s krhlji mandarine.
Marelični puding z banano in keksom lahko pripravite za svojega nadobudneža od 8 meseca starosti in ga s tem razveselite, ker imajo dojenčki radi kašice in pudinge.
Potrebujemo:
|
![]() |
Postopek:
Suhe marelice (še bolje, če so sveže – v tem primeru jih samo zmiksamo brez kuhanja) narežemo in jih malce pokuhamo (5 minut) v 2,5dcl vode ter vse skupaj zmiksamo. Nato z metlico vmešamo v tekočo zmes žlico in pol riževe moke, pristavimo na ogenj in kuhamo še kakšno minutko. Ko se jed malo ohladi v puding vmešamo še nadrobljene otroške piškote, ga nalijemo v kozarček in nanj naložimo bananino kremo, ki jo naredimo takole:
Banano zmiksamo in ji dodamo noževo konico prave vanilije. Za okrasitev posujemo puding z otroškim piškotom.
Skutno sadni zalogajčki so primerni za na pot, za zajtrk in tudi malico (od 9 meseca starosti):
Za 4 blazinice potrebujemo:
|
![]() |
Postopek:
Vse sestavine med seboj dobro premešamo.
Z žlico zajemamo zmes in jo v obliki kupčkov razporejamo na peki papir.
Pečemo 15-20 minut na 170 stopinjah.
Pomarančna kvinoja je krasen zajtrk sestavlja (od 7 meseca starosti), ki je odličen vir beljakovin, bogata s kalcijem in železom ter je zelo krepčilna, hkrati pa lahko prebavljiva.
Potrebujete:
|
![]() |
Postopek:
Kvinojo dobro speremo pod vročo vodo in jo zalijemo s pomarančnim sokom in cimetom. Tekočine mora biti v razmerju 2:1 za tekočino. Ko pomarančni sok izhlapi lahko dolivate vodo. Kuhate jo približno 20 minut.
Vmes olupite jabolko in ga narežete na koščke ter podušite v ponvici na dveh žlicah vode.
Rozine namočite in, ko se malce napijejo jih preprosto zmiksate.
Ko je vse pripravljeno na krožnik položite žlico pomarančne kvinoje, nanjo naložite dušene koščke jabolka, jih pokrijete s kvinojo in to zopet z jabolki. Predstavljajte si, da gradite kvinojino – jabolčni stolp. Zraven pa ponudite sladko omako iz zmiksanih rozin.
Borovničeve palačinke (od 6 meseca starosti). Sladke mini vijolične pregrehe tudi za naše najmlajše. Se dobro sliši kajne?
Mini palačinke naredite iz:
|
![]() |
Postopek:
Vse sestavine med seboj dobro premešamo in pustimo maso, da počiva pol ure. Nato na ponvi razpustimo kokosovo maščobo in z žlico vlivamo maso, ki jo pečemo na obeh straneh.
Ko nam mase zmanjka iz palačink izrežemo poljubne oblike (npr. zvezdice) (ali pa jih pač pustimo kakršne so).
Namig: maso lahko razpolovite in v polovico vmešate maline in kardamom ali vanilijo.
Prva dojenčkova torta – jogurtova z borovnico in banano
Ker se mnogi starši sprašujejo kakšna naj bo dojenčkova oziroma že malčkova prva torta za njegov 1. Rojstni dan podajam še recept za enostavno in zelo okusno prvo dojenčkovo torto, ki je primerna že od 9 meseca starosti:
Biskvit:
Krema:
|
![]() |
Postopek:
Jajce stepamo toliko časa, da se malce speni, nato dodamo banano in jogurt ter dobro zmiksamo. Dodamo še ostale sestavine in ročno premešamo. Vlijemo v okrogel pekač premera 18 cm in pečemo 20 minut na 170 stopinjah.
Ko je biskvit ohlajen ga navlažimo s kravjim mlekom, domačim jabolčnim sokom ali pa kompotom.
Čez biskvit prelijemo kremo, ki jo naredimo tako:
Banano in borovnice dobro zmiksamo in dodamo doma narejeno sadno kašico (lahko tudi kupljeno). Sadno omako vmešamo v maskarpone in jogurt. Dobro premešamo in dodamo želatino v prahu. Zopet dobro premešamo in s kremo prelijemo biskvit.
Torto postavimo v hladilnik in jo pustimo vsaj 3 ure, da se malce strdi.
Pa sladek tek malčki!