Smoothie ali kebab?

Naredimo nekaj za zdravje.

Moj  življenjski slog je zelo dinamičen. Dolg in naporen delovnik, spremljanje aktualnih dogodkov doma in po svetu zaradi službenih obveznosti in informiranosti, včasih pa prevlada tudi kanček avanturističnega duha. Velikokrat je treba tudi pospraviti stanovanje, kaj nakupiti, opraviti kakšno dobro delo, kaj prebrati za dušo in kakšen obisk sorodnikov, in pa seveda druženje s prijatelji za katere si vedno vzamem čas.

Verjetno se sprašujete, kako je to povezano s smoothijem  ali kebabom? Če vas zgodba zanima, berite naprej…

Smoothie

Naključno sem srečal starega prijatelja iz otroških let (sedaj sem sredi tridesetih) in v hitrem življenjskem ritmu in ob vseh obveznostih, ki so naju še čakala, sva se odločila za postanek v bližnjem lokalu ali kavarni. Predlagal mi je kebab.

 Že res, da spremljam in raziskujem, a tega izraza, te besede jaz do takrat še nisem poznal. Vljudno vprašam, kaj je to. Razložil mi je, a sem rekel, da ga  jaz ne bom, lahko pa ga pospremim in bova malo pokramljala.

»Kaj pa bi ti?«me je vprašal. »nekaj zdravega –  smoothie.« Po kratkem premoru in mimiki obraza sem ugotovil da je verjetno kriva  njegova finančna situacija. Burek, sendvič, kebab ali zrezek, ocvrti sir..  to je del njegove prehrane. Glede na to, da poznam skoraj celotno ponudbo  s smoothiji v Ljubljani, sem se odločil, da predlagam najcenejši lokal s smoothiji. Rekel je: »Po njem bom lačen, sok pa lahko pijem doma. Za take reči ne dam denarja, raje grem na ocvrti sir in pomfrit in tatarsko in  je ceneje.« Ko sem ga uspel prepričati, naj mi zaupa, da ni to res, kar pravi, se mi je kamen odvalil od srca. Prepričal sem ga s stavkom da jaz poravnam račun, on pa naj si izbere kateregakoli.  Po končanem zaužitju smoothija je rekel:  kako je dobro, danes nisem še nič jedel (ura pa je bilam okoli 11.00), kakor mi razlagaš, vem, da bo delovalo. Izmenjala sva si telefonske številke in rekla, da kmalu ponoviva zadevo. In se v slogu dobrih starih  prijateljev poslovila.

Minili so dnevi, teden, mesec … Nobenega odgovora z njegove strani Očitno ne dene dobro vsem zdravo prehranjevanje, tako kot meni ne burek ali kebab, saj že misel na hitro prehrano kot je burek nima  ravno  pozitivnih vibracij v mojem vedenju. Intuicija me je pustila na cedilu ;(  Odločil sem se, da  nikoli več ne svetujem glede zdrave prehrane. Kar je dobro zame, mogoče ni dobro za druge.

In minilo je spet nekaj časa, ko sva se po naključju  spet srečala v trgovini.  Glede na moje izkušnje,  sem rekel, vsaj pozdravim ga in se mu opravičim za posiljevanje zdrave prehrane. Bolj ko sem se mu bližal, bolj  me je stiskalo v pljučih zaradi slabe vesti.  A kot večni optimist sem si  mislil kot pravi slovenski porgovor:  kdor jezika špara, kruha strada. » Poznavanje psihologije in osebno delo s strankami v moji karieri, družabnost in odprtost za učenje….me ponavadi ni pustilo na cedilu. Ampak trenutna gospodarska situacija in razmere na trgu dela, ljudi sili, da jedo nezdravo.

Kebab

Pred očmi se mi je odvijal čedalje bolj  črn scenarij. A kozarec je lahko tudi samo… desetino poln, sem si mislil.   In prišel  je trenutek soočenja, ko se  mi je nasmejal. Večni optimist, kot ga poznam iz otroških dni.    Ko sem ga videl v obraz, je bolj žarel, po trgovini sva šibala kot za stavo ( meni to ni predstavljalo ovire, saj se rekreiram  vsak dan) , a presenetil me je on.

Vljudno sem ga vprašal: »Kako si«  Odgovoril mi je: Bolje in še izboljšuje se.

V glavi se mi je prižgala lučka in vedel sem, da  je bil   za to kriv smoothie. Ampak počakal sem na  njegovo reakcijo na moje vprašanje: Greva na kebab?. Običajno se jaz prilagajam drugim z izbiro, razen pri smoothijih ne –  in tokrat ga nisem želel posiljevati z  mojim odnosom do zdrave prehrane. Tudi s finančnega vidika se mi je zdelo bolje da ne silim.. Zakaj?

Berite naprej…

Pravi, da sem mu rešil življenje. Sem rekel s čim pa?  Odgovoril je: retorično vprašanje, na katerega veš odgovor.«  Začudeno sem ga pogledal, ker njegove izjave nisem pričakoval, a zame to ni pomembno. Namen je bil dosežen in najino prijateljstvo se je še bolj utrdilo.

Na moja vprašanje je odgovoril: imaš čas za en smoothie ?

Glede na to, da je bil  vikend in nobenih posebnih načrtov za petek zvečer, sem rekel, OK, bova kakšno rekla.  V glavnem pojasnil mi je, da je zamenjal ponudnika GSM storitev, prodal avto in se vozi z javnim prevozom,… In debelo sem ga gledal… Zakaj človek proda avto, če se mora vsak dan prevoziti v eno smer 50 km in nima rednega direktnega javnega prevoza, če pa že, potem pa so zelo slabe povezave slabe. Pravi saj obstaja tudi avtoštop, pa še poklepetaš in prej čas mine, pozabiš na gnečo in rdeče semaforje…   In kot mali otrok, ki dobi velik kos čokolade, se je nasmejal  in tudi mene spravil v smeh in rekel – razlog je tvoj smoothie.

Pojasnil mi je celotno zgodbo in najino  druženje se je končalo ob jutranjem svitu. Človek ne proda avta, zamenja gsm ponudnika, izboljša komunikacijo zaradi enega smoothija, ampak ker je uvidel da lahko živi bolj vitalno, pridobi samozavest in bolj se počuti. A ostalim pregreham se ni odpovedal. Dodal je le kanček vitaminov.

Je  poln  vitalnosti. Pred kratkim sem opazil tudi njegovo voljo da spremeni  celotne svoje  prehranjevalne navade. Meni je srce pokalo od sreče. Intuicija ni zatajila.

Zakaj?

Intuicija ima vedno prav, dohodek ni ravno merilo za nakup zdrave prehrane, in  bogastvo izvira iz notranje sreče.  Meni pa ni  bilo potrebno pojesti  šest burekov, kot sva se dogovorila.

Ponavadi se iz vsakdanjih situacij marsikaj naučim. Tudi tokrat sem se.

Prvič, človek ki nima visoke izobrazbe lahko ve veliko več kot nekdo ki ima končan faks. Človek, kot sem jaz, s splošno maturo in nekaj  nedokončanega faksa in sem se imel do sedaj za bolj  splošno razgledanega, ugotovi, da ne ve kaj je to kebab.

In obratno – človek, ki se ne prehranjuje zdravo, pozna  smoothije.

Sedaj se dobivava redno  na tedenski bazi in najin pozdrav se začenja z: «živjo  smutkar*:« . Večina časa se pogovarjava o smoothijih in zdravju, kaj dodajati  za boljšo moč, in glede na vso krizo in slabe informacije ter negativnih informacij, sva midva vedno vesela in nasmejana. Tudi mene je dal že kakšno idejo za novo sestavino.

Užitek in zadovoljstvo je v tem, da sem spoznal nekoga, ki mi je v mladosti veliko pomenil in mu polepšal življenje.

Torej kebab, burek/smoothie… zdravje/ slabo počutje. Izbira je vaša. Jaz točno vem, kaj izbrati in ne bom spreminjal tega mnenja  J

Za vse tiste »smutkarje«, ki jih zanima samo kakšna nova informacija  pa sledijo spodaj J

Nekaj preprostih dejstev o smoothiju:

Smoothie je hladna pijača iz zmiksanega sveže ali  zmrznjenega sadja, tudi zelenjave, . Dodan mu je jogurt in led, super-živila, tudi kosmiči in med, oreščki, kakav…  Vse je odvisno od vašega okusa, ali želite okrepitev imunskega sistema ali osvežitev, pridobiti energijo ali pa se razstrupljati…   Pijejo ga mladi in stari, predvsem pa tako kot jaz, ki jim več pomeni  kvaliteta v hrani kot pa količina. Bolje malo in zdravo kot veliko in neugodno za zdravje.

Smoothiji  niso modna muha enodnevnica.Torej naslednjič ne bo več vprašanje burek ali smoothie ampak  Živjo »smutkar«, kaj boš danes?

*smutkar beseda, ki mi je prišla na misel za človeka, ki pije smothije in  če jo je kdo že  zasledil kje, naj prosim sporoči, saj ne želim jemati avtorskih pravic ali zaslug  ali česa podobnega, in ne težav,  želim samo informirati kaj lahko naredi kozarec vitaminov, mineralov,…

Smoothie predstavlja veliko rešitev za potešitev med malico na delovnem mestu, za klepet  v parku in in jaz sem se prvič srečal z njimi  na potovanju v  Franciji pred 20 leti, v  Sloveniji jih takrat še nismo poznali.

Prvi registriran smoothie je bil v na zahodu ZDA, natančneje v Kaliforniji. Oče smoothijev je Steve Kuhnau.

Veliko lepih nasmejanih in pozitivnih misli ob smothiju vam želim.

4 komentarji

 1. Super ideja …in kako enostavno pravzaprav!

  Ali je tudi poceni, pa je drugo vprašanje…pa spet: za koliko traparij zmečemo denar, čisto brez potrebe, za naše zdravje pa nam je škoda denarja?!?!

  Bravo za to, da nas drezneš in opomniš kaj je v življenju resnično pomembno! Če sta duh in telo zdrava, potem gre vse tako kot je treba…in to brez silnih milijonov na TRR-ju.
  Hvala 🙂

  • Sebastian Svete

   Tudi poceni se da narediti, če želiš nasvet lahko pomagam. Od 1 € anprej do 10€ ali več, odvisno od sestavim in kaj želiš, samo odsvežitev ali malo več energije z dodatki kosmičev ali superživil… karkoli lahko dodaš, kombiniraš in pustiš domišljiji prosto pot. Če kdo želi, se lahko dobiva na smoothiju in postaneš smotkar 😉 Torej Tadeja, kdaj greva na smoothie? Jaz plačam 😉

   LP vsem, ki to berete.

   SEbastian Svete

 2. Sebastian Svete

  malo mi je ponagajal internetni škratek…. se opravičujem za tipkarske napake. Pozna ura in veselje do življenja mi daje energijo, tudi s pomočjo smoothija.

  LP in veliko vitalnosti, za nasvete pa vprašajte, z veseljem odgovorim ali svetujem. Brezplačno.

 3. Res lepa izkušnja. Jaz smoothije pijem že kar nekaj časa, čeprav moram priznati da zadnja dve meseca redno zjutraj uživam zeleni smoothie, delam tudi kure z Maco in resnično vidim učinke. Začela sem predvsem zaradi težav s kožo, pa ne, da se pred tem ne bi prehranjevala bolj zdravo, kot kolega iz zgodbe. Smoothiji res delajo čudeže, seveda pa je potrebno paziti, kaj damo vanje 🙂 Veliko intuitivnih nasvetov želim! 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*