Čudež, imenovan Soda bikarbona

Kdor je prebiral Dobrega vojaka Švejka, se dobro spomni, kakšno hvalnico je tam Hašek pel glicerinu, pravzaprav ne on, ampak je bila ta substanca takrat deležna izjemne pozornosti, da ne rečemo, da je bila modna. Potem je bilo še nekaj čudežnih spojin, ki so jim vsevprek peli hvalnice in jih priporočali bodisi za uživanje ali kakšno drugo rabo. Zdaj, nekaj desetletij zatem, je v središču pozornosti spet soda bikarbona, ki ima že dolga desetletja velik sloves.

Soda bikarbona

Ko prebiramo različne spletne forume, je primerna pravzaprav za vse, ima odlične zdravilne lastnosti, uporabna je za čiščenje, celo kot zelo uspešen pripravek na vrtu jo lahko uporabimo, če hočemo pregnati mravlje, če si hočemo urediti prebavo, jo pijemo, če hočemo na hitrico nevtralizirati preobilje želodčne kisline, jo spet popijemo in počakamo nekaj minut. Nadležen občutek, kot da imamo v želodcu velik kamen, čudežno izgine. Uredi nam tudi številne prebavne motnje. Če hočemo narediti lahko krhko testo, jo vmešamo v mešanico, pripravljeno za testo; če hočemo temeljito oprati zelenjavo ali sadje, je spet zelo priročen prav ta bazičen karbonat… Pohvalno je predvsem to, da nima škodljivih učinkov in je okolju prijazna.

Sloves potrjen že pred več kot stoletjem

No, če dobro razmislimo, so sodo cenili že pred desetletji, resni viri govorijo celo, da že v 19. stoletju. V meni je nekaj raziskovalne žilice, večkrat pa se mi oglasi tudi skrb do okolja, zato sem konvencionalna (beri konfekcijska čistila) skoraj nehala uporabljati že veliko prej, preden je to postala modna muha. Uporabila sem recept, ki mi je prišel pod roko povsem po naključju, že pred nekaj leti, iz stare kuharske knjige (včasih so ti priročniki imeli obvezni »gospodinjski uvod«), kjer je bilo nekaj receptur za čistila. Med drugim se mi je zdel zanimiv tisti iz enakih delom sode bikarbone, kisa in soli. Kadar sem se lotila velike generalke, sem zmešala te tri substance, in čiščenje je steklo. Čistilo se nadvse obnese za čiščenje banje in drugih umazanih kosov kopalniške opreme, pa kuhinjske ploščice so v nekaj zamahih čudežno čiste, še posebej uspešno pa se da odmašiti odtok v kuhinjo. Vliješ nekaj te mešanice v odtok, počakaš vsaj pol ure, nato vliješ še kakšen liter vroče vode, in odtok spet dela kot nov. Preizkusila sem jo tudi kot sestavino pralnega praška in doma narejene zobne paste. Obnese se, ni kaj.

Nato sem se lotila ekspetrimentov na živalih, na mravljah. Menda je treba potrositi sodo bikarbodo in mravlje gredo iz hiše. Rečeno, storjeno. Obneslo se je, mravlje so se začele obračati in v koloni okrajžale iz hiše. Kar je bilo pri tem meni najbolj všeč, šlo je brez žrtev. Na vrtu, v naravi in tudi doma, mi odstranitev živali ne gre, no, kadar je treba, pokončam kakšnega pajka, muho in drugo žuželko, oso pa že raje dam odgnat iz našega bivališča, kot da bi ji brez premisleka vzela življenje.

Pri peki in še kje

Pa pri peki je soda prav tako hudo uspešna. Nalašč nisem dodala pecilnega praška v pito, ampak sem ga nadomestila z enako količino sode bikarbone. Testo je lepo naraslo in bilo je krhko in zelo okusno. No, obnese se tudi pri pranju sadja ali zelenjave, kadar je te jestvine treba temeljito očistiti, tudi kemikalije menda raztaplja.

Zadnje čase pa eksperimentiram še na sebi. Sodo pijem za boljšo prebavo na tešče. Žličko sode v vodo, pomešam in spijem. Okusa seveda ne gre hvaliti, zato prvi kozarec sode, pomešane z vodo, zalijem še s kozarcem čiste vode. Učinki so odlični. Prebava dela kot ura, pa sem imela prej hude težave te vrste.

Zadnji eksperiment, zdaj že hit, pa so šumeče kopalne kroglice. Tudi poglavitna sestavina teh je soda bikarbona. Ker sem najprej naletela na recepturo, ki vsebuje olje, se mi te niso zdele najboljše za kopalne kroglice, ker mi že misel na to, da bi se kdo v banji poškodoval, ne gre, zato sem kopalne kroglice transformirala v kroglice za kopel za noge in te ponudila krogu ljudi okrog sebe. Rezultati so bili nad pričakovanji. Pustimo ob strani, da že kopel z vročo vodo nogam vse prej kot škoduje; tudi brezplačni vzorci naredijo svoje. Ampak slišala sem, da bi te kroglice za noge bili pripravljeni tudi plačati, če bo treba, ker tako blagodejno delujejo na utrujene noge. Da bi znanstveni eksperiment zagotovo držal, sem poskus ponovila še dvakrat. Tudi v tretje so bili odgovori enaki kot v prvo in drugo. Zdaj sem eksperimente prekinila, saj je obstajala bojazen, da bi izdelki, če bi jih začela delati za trg, prehitro navrgli preveč cvenka.

Mene zdaj čaka še vrsta poskusov, kako uporabiti sodo bikarbono na vrtu, pa v hiši, avtu in še kje… hitim k naslednjemu eksperimentu…

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*