Spolna zloraba nas zaznamuje, vendar nam daje možnost osebne rasti!Klavdija Herga je magistrirala iz Zakonskih in družinskih študij, je teologinja, mama in zelo močna ter pogumna oseba, saj je premagala že velik del poti, predelala travme iz otroštva in obdobja odraščanja. Sedaj priznava, da je bilo vse prej kot lahko, telo in dušo je trgalo narazen po vseh šivih, solze so tekle v potokih, občutek tesnobe in krivde je bil nevzdržen vendar je prišla iz začaranega kroga in nehala ne spoštovati sebe in tako danes občutka krivde skorajda ni več. Ob njej je tudi čudovit in prijazen sin, ki je ogledalo njenih dejanj in reakcij.  

Klavdija posilsvto

 

Klavdija povej, zakaj in na kakšen način si se odpravila na pot iskanja same sebe? 

V starosti 20 let sem doživljala grozne občutke tesnobe, jeze, imela panične napade, anksioznost.  V danem trenutku sem začutila, da nisem povezana sama s seboj. Med študijem sem začutila, da obstaja možnost, da sem bila v otroštvu spolno zlorabljena, še kot zelo majhna punčka.

Bilo me je strah to sprejeti ampak kasneje sem zbrala pogum in si dovolila priznati! Priznati sama sebi ampak ne okolici! Odločila sem se za terapijo in ugotovila, da mi je dovoljeno govoriti o svojih občutkih, želela sem se počutiti drugače, ne kot ujetnik svojih misli in čustev. Sprejela sem dejstvo, da moram to predelati. Telo mi je kričalo po spremembi. Ugotovila sem kaj sem delala nezavedno in niti opazila nisem, da sama sebi delam slabo. Ko je bil nekdo z mano prijazen sem se čutila dolžna z njim biti intimna. Počasi sem se začela ozaveščati, zakaj sem reagirala tako, ugotavljala kaj se je sploh zgodilo in od kje prihajajo moji odzivi na ljudi, situacije v katerih sem se znašla. Vmes sem bila v težkem obdobju depresije, pol leta nisem delala absolutno nič, jokala sem neprestano, kjerkoli sem bila. Čistila sem se z solzami, nisem več mogla zadrževati bolečine v sebi. 

V enakem obdobju, kot sem začela povezovati stvari iz otroštva sem bila ponovno posiljena, kar sem dojela šele veliko kasneje. Z moškim, ki me je zlorabil sem se celo spustila v afero, nisem zaznala, da ni prav! Telo se zaščiti po svoje, zablokira in odcepi vse, kar ni v tistem trenutku zmožen predelati! Med študijem magisterija sem se v celoti ozavestila, da sem bila posiljena, zlorabljena! Ponovno! Šele takrat sem začutila sram, krivdo, nelagodje, vsa čustva in občutki so privreli na dan v še hujši obliki. Teološka fakulteta mi je resnično spremenila življenje. Zavestno sem dovolila, da so me moški izkoriščali, ker se nisem cenila in imela rada. Ker nisem bila v stiku s svojim telesom. Imela sem tudi 5 letno toksično razmerje z moškim in nisem zmogla stopiti iz zveze, čeprav se nisem počutila varno, sprejeto in cenjeno. Šele, ko sem začela počasi prihajati v stik s svojim telesom, ki je bilo leta in leta zamrznjeno sem lahko v celoti začela prihajati v stik tudi sama s seboj in s svojimi čustvi.

Vmes sem spoznala tudi očeta svojega sina. najina zveza je trajala kakšno leto, nisva ostala skupaj, saj je bilo preveč laži. Najina zveza se je prekinila že v času moje nosečnosti. Sin Samuel je moj največji učitelj in darilo. Sedaj je star štiri leta in pol. Želim biti mama, ki bo vzgojila otroka v samozavestno in dobro osebo. Kljub svoji izobrazbi sem velikokrat zašla iz poti. Zaradi občutka krivde in strahu nisem znala postaviti mej, ki so za otroka nujno potrebne. Ja, naša podzavest je zelo močna stvar. Na svoji poti sem srečala osebo, ki sem jo točno tisti trenutek najbolj potrebovala. Na nežen in sočuten način mi je povedala, kaj pri vzgoji delam »narobe« in mi tako pomagala, da sem prepoznala določene vzorce. Še vedno »čistim« občutke krivde ampak sedaj je lažje, lažje postavim mejo in družinska pravila. Otroci te meje in rutino potrebujejo saj jim predstavlja občutek varnosti. Zelo sem ponosna, da nama gre dobro. Otrok mi pokaže vse in je resnično ogledalo. V veliko pomoč mi je tudi najin kuža, saj mi je enako pokazal, da mu moram določiti meje, drugače me bo nadvladal. Sprva je bil moj odziv strah; zelo zanimiv način, da še dodatno spoznaš, da si na pravi poti in tudi žival pokaže na svoj način, da enostavno moraš ukrepati. V pomoč mi je tudi meditacija ter tehnika EFT – tapkanje.

Kako je zloraba zaznamovala tvoje življenje?

Zloraba pusti posledice. Tekom življenja sem se nenehno primerjala z drugimi. Ne delajte tega, saj ko primerjamo sebe z drugimi, ubijamo to kar mi smo, ubijamo svojo dušo.

Močno sem bila tudi odvisna od potrditve drugih. S tem svojo vrednost znižamo, zdaj več ne govorim in dajem objav na socialna omrežja zaradi všečkov, ampak iz ljubezni, ker želim nekoga prebuditi in mu dati možnost, da dobi občutek lastne vrednosti. Če sem lahko jaz uspela, lahko tudi vi, dajte ego na stran! 

Veliko časa sem bila zasvojena z osebnostno rastjo, verjela sem, da bom nekaj rešila in bom srečna, če obiščem kakšen seminar! Vendar sem čez čas ugotovila, da osebna rast ni to, da greš na seminar, delavnico ali prebereš veliko knjig ampak je potrebno, da greš v akcijo, nekaj moraš narediti! 

Klavdija

Kaj te je v preteklosti držalo pokonci in kakšne cilje imaš za prihodnost?

V preteklosti sem bila prostovoljka v društvu Pelikan ( zasvojenost z drogami). Tam sem bila 4 leta. Sedaj sem prostovoljka že 2 leto pri škofijskem Karitasu v Ljubljani. Trenutno nisem nikjer zaposlena ampak pišem bloge, knjigo ter ustvarjam svoje podjetje. Moja želja in cilj je pomagati ženskam in otrokom, ki so bili spolno zlorabljeni. Podati pomoč na sočuten način ter predvsem začeti govoriti o spolni zlorabi, tudi po vrtcih, šolah in sicer po modelu iz tujine (tako otroci kot učitelji, vzgojitelji, starši se morajo naučiti prepoznati znake, ki nakazujejo na možnost spolne zlorabe). Moj namen je predvsem ozaveščati, opolnomočiti druge. Ne glede na to, kaj se nam je zgodilo v preteklosti, smo samo mi tisti, ki odločamo kako bomo živeli v tem trenutku in prihodnosti. Fokusiram se na svojo pot!

Zloraba vpliva tudi na kakovost partnerskega odnosa. Kako se sama s tem spopadaš?

Zavestno sem se odločila, da svoje življenje in svoje telo delim z nekom, ki je tega vreden in vem, da me bo imel rad ter spoštoval, zaradi mene in absolutno ne samo zaradi fizične potrebe. Rešila sem se pasti in občutkov, da se moram nekomu (pro)dati. Ponosno lahko z vami delim, da nisem imela spolnega odnosa že 4 leta. Dobro ali ne dobro, to je moja odločitev in dokler ne bo moškega, ki bi mu zaupala in se mu lahko predala bo tako tudi ostalo. S sinom in psom uživam, vedno bolj napredujem in še vedno razvijam svoj odnos do čustev, okolice, ljudi, predvsem do sina. Ceniva malenkosti in bistven je spoštljiv in ljubezni poln odnos do življenja samega! Obkrožite se z pozitivnimi ljudmi.

Kakšno je tvoje sporočilo bralcem?

Moje sporočilo bralcem je, nikoli ne obupajte. Čeprav je vaše življenje trenutno ena sama bolečina! V vas je moč, poiščite jo. Nič v življenju ni brez pomena in nobena stvar v življenju se nam ne bi smela zdeti samoumevna. Življenje, ki si ga mi želimo se ne zgodi, potrebno ga je ustvariti. Ustvarite si svoje življenje o katerem trenutno zgolj sanjate!

Zahvala:

Med pripovedovanjem Klavdijine zgodbe so se mi solze zlivale po obrazu, sprva iz občutka žalosti, kaj vse nekdo doživi in s čim se bori v tem življenju. Vendar pot, ki nam je dana je potrebna za naš razvoj in jokala sem tudi od sreče! Klavdija je našla svojo notranjo moč in spremenila svoja stališča, premagala vse ovire in se soočila z najhujšimi demoni. Naučila se je reči ne! In zmaguje!

Klavdija, zelo sem hvaležna, da sva se spoznali, hvala, da si svojo zgodbo delila z nami, vedela sem, da sva si imele takrat nekaj za povedati ampak še ni bil pravi čas.

Klavdija o celotni zgodbi govori suvereno, niso več prisotne solze in žalost. Zelo sem ponosna nate in želim tebi in Samuelu vse lepo, saj si to zaslužita. Ko napišeš knjigo pa nas le obvesti.

Preberite si lahko tudi ostala dva prispevka, katera je napisala avtorica Klavdija Herga: 

Najprej me je posilil, potem sem bila njegova ljubica, ki si ga lahko prebereš na https://www.preberite.si/najprej-me-je-posilil-potem-sem-bila-njegova-ljubica/

Kakšne posledice pusti spolna zloraba na https://www.preberite.si/kaksne-posledice-pusti-spolna-zloraba/

2 komentarja

  1. Natalija Potočnik

    Žalostno, ampak resnično. Spolna zloraba nas zaznamuje. Ko premagaš te občutke krivde…, postaneš močnejša. Pozabiš pa nikoli. Vso spoštovanje Klaudiji za delitev zgodbe.

  2. Klavdija Herga

    Draga Natalija. Hvala za tvoje besede. Vsekakor se strinjam. Ko premagaš občutek krivde in vsa druga negativna čustva se tvoje življenje začne na novo!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*