Oblačne storitve in storitve v oblaku

Oblačne storitve oz. Cloud Computing so zelo širok pojem, ki obsega vse od shranjevanja podatkov v oblake do sinhroniziranja različnih naprav ali programov. Oblačne storitve lahko razložimo kot storitve, ki nam omogočajo dostop do programov ali datotek ne glede na to na kateri napravi jih trenutno potrebujemo.

Storitve v oblaku

Termin storitve v oblaku je podpomenka oblačnim storitvam in zajema velik razpon storitev, vse od virtualnih distribuiranih operacijskih sistemov do preprostega shranjevanja osebnih podatkov. Lahko si jih predstavljate kot virtualen USB ključek, ki ga ni potrebno nositi s sabo. Najbolj priljubljene storitve v oblaku so trenutno DropBox, Google Drive in iCloud. Večina teh storitev je brezplačna, v primeru Google Drive pa vam ni potrebno storiti prav nič, kajti če uporabljate Gmail imate vključeno tudi storitev Google Drive.

Za vas smo si ogledali, kako delujejo storitve v oblaku. Natančneje smo preverili storitev DropBox. Stvar je sila enostavna. V brskalnik vtipkate DropBox. Na njihovi strani lahko takoj ustvarite nov račun tako, da kliknete »sign up«, natipkate ime, priimek, email ter geslo in potrdite. Takoj se vam odpre stran kjer lahko izbirate med tremi možnostmi. Te možnosti so: Basic (ki je brezplačna), Pro (9,99 $) in Business (15 $). Osnovna možnost (Basic) vam zagotovi 2GB prostora, ki pa ga lahko povečate z različnimi dejanji. Lahko na primer povabite prijatelje ali se poučite o storitvi. Ko je program v obliki datoteke .exe naložen na vašem računalniku, morate le slediti navodilom v čarovniku, da ga zaženete. Na namizju in v orodni vrstici (zraven ure) se vam pojavita ikoni. Če bi radi naložili mape ali datoteke v DropBox le kliknete na eno izmed ikonic in v tisto mapo kopirate želenje podatke. Če ste povezani z internetom, se bodo ti podatki takoj pojavili tudi v vašem računu na  internetni strani storitve. Sedaj lahko dostopate do teh podatkov od koderkoli, edini pogoj je, da ima naprava internetno povezavo (ni vam potrebno nalagati programa na ostale naprave). Podatke, ki jih shranite lahko delite tudi s prijatelji in ni vam več potrebno skrbeti ali boste uspeli poslati vse slike v enem elektronskem sporočilu. Vašim prijateljem pa ni potrebno biti član te določene storitve v oblaku. Aplikacija DropBox pa je na voljo tudi za različne mobilne telefone.

Storitve v oblaku se, kot vsa tehnologija danes, ves čas nadgrajujejo in niso več samo virtualna košara podatkov. Obstajajo tudi ponudniki, ki vam tudi drugače olajšajo življenje. Lahko si ustvarite račun, do katerega imate dostop samo vi in na njega povežete različne spletne kamere v vaši lasti. Tako lahko greste na vrt in preko pametnega telefona spremljate ali vaš otrok še vedno spi v svoji postelji. Če vas na tem mestu skrbi, da bi lahko dobil dostop do te kamere tudi kdo drug, je vaša skrb odveč, saj so te storitve zelo dobro varovane.

Začnite raziskovati te storitve, saj vam res lahko močno olajšajo življenje pa tudi odvzamejo kakšno skrb. Edina negativna stvar na tem je, da ne boste mogli več uporabiti izgovora: »Ups, pozabil sem USB ključ doma.«

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*