Stradati za srečo

Grozno je, ko se človek počuti totalno na tleh! Vse kar občutiš je le praznina. Razmišljaš ali ima vse sploh še kak smisel in ali zate sploh še prihajajo lepi časi. Srečni časi. Kaj tako groznega si svetu naredil, da moraš zdaj tako trpeti? S sklonjeno glavo hodiš po ulici in hrepeniš po vseh tistih nasmehih, ki jih opazuješ na obrazih mimoidočih. Hrepeniš po bližini. Po ljudeh. Po tem, da te nekdo privije k sebi. In po tem, da nekam pripadaš. Nekaj veljaš.

anorekija pojedla sem anoreksijo špela kranjec suha

 

V tistem trenutku se svet zate ustavi in preden dojameš, da je nekaj hudo narobe, si iz sveta že skoraj izbrisan. To vem, ker sem to doživela. Občutila sem hladnino teh tal, krivec pa je bila anoreksija. Čeprav se zdaj sliši vse tako jasno in preprosto rešljivo, še zdaleč ni tako. Bolezen mi je vzela 9 let življenja. To zame pomeni 9 let solz, izgubljenih nasmeškov, mladostniških neumnosti in možnosti za uspeh v življenju. Še vedno mi je žal vseh priložnosti, ki mi jih je anoreksija odvzela. Če se ne bi namesto mene odločala anoreksija, bi sprejela veliko drugačnih odločitev, ki so bile pravzaprav ene najpomemnejših odločitev v mojem življenju. To pomeni tudi 9 let strahu v očeh mojih staršev, katera sta lahko le nemočno opazovala izid njune hčerke in na katero preprosto nista imela več vpliva. Če bi lahko, bi mi dala vso svojo srečo in vse svoje kilograme, tako pa mi niti edina dva človeka, ki sta bila z mano od prve sekunde življenja, nista mogla pomagati. Z vsakim naslednjim dnem sta se bolj zavedala, da jima hčerka ne pripada več. To funkcijo je sedaj prevzela motnja hranjenja.

anorekija pojedla sem anoreksijo špela kranjec bolezenVse je bilo odvisno od mene. Od edinega človeka na svetu, ki ni znal dojeti svojega problema. Ki si ga sploh ni želel dojeti. In to je najhujša stvar pri anoreksiji. Dobesedno dušiš se v brezveznosti svojega življenja, pa še vseeno nikomur ne dopustiš, da se ti iz te bede pomaga izvleči. Verjameš, da ti ta nekdo pravzaprav noče pomagati, pač pa ti privošči le najslabše. In prepričan si, da se s svojimi dejanji pomikaš k sreči. In ker je sreča edina stvar, po kateri tisti čas hrepeniš, boš zanjo pripravljen narediti vse. Torej tudi stradati.

Izločiš vse kar te pri dosegi svojega cilja ovira. To pomeni, da se dobesedno izoliraš od celega sveta. Zate obstajajo le tehtnica, ogledalo, kilogrami, kalorije in telovadba. To zakleto mejo, pri kateri misliš, da boš končno srečen, tako zavzeto loviš, da niti dojameš ne, da meja ne obstaja. Oziroma, da je meja popolnoma nekaj drugega kot verjameš ti. In tukaj postane pomembno to ali boš svoj problem dojel preden ti bo uspelo doseči mejo…

Sprejeti to, da nisi tako popoln kot si sprva mislil in to, da je pravzaprav s tabo nekaj hudo narobe in potrebuješ pomoč, je za nekoga z anoreksijo najtežja stvar, ki jo boš sploh kdajkoli moral storiti. Pravzaprav boš moral porušiti svojo osebnost in si jo ponovno zgraditi, kot da bi se znova rodil.

Meni je na srečo uspelo. In zakaj ne bi sedaj, s svojo izkušnjo, pomagala še nekomu, ki mu mora uspeti? Veliko lažje je verjeti in zaupati nekomu, ki je občutil in doživel to, kar zdaj občutiš in doživljaš tudi sam. Zato moja izkušnja ni smela ostati le izkušnja. Pretvorila sem jo v besede in iz njih je nastala knjiga Pojedla sem anoreksijo. Knjiga, ki pomaga razumeti čustva, mišljenje, strahove in borbo dekleta, ki se je borilo proti anoreksiji. Če hočeš anoreksijo premagati, jo moraš najprej razumeti, spoznati… Kako neki jo bolje spoznati, kot s prebiranjem zgodbe nekoga, ki je skoraj polovico svojega življenja preživel v tem peklu?

anorekija pojedla sem anoreksijo špela kranjec pas

Želim in verjamem, da lahko moja zgodba pomaga številnim družinam, da se na podlagi razumevanja anoreksije le tej postavijo po robu in jo, tako kot je to uspelo meni za vedno pustijo za seboj. Anoreksija je svetovni problem, pred katerim si mnogi zatiskajo oči. Jaz si jih ne bom. Svojo zgodbo želim ponesti v svet, zato bom s tem namenom letos jeseni mojo zgodbo, mojo knjigo predstavila na platformi za množično financiranje Kickstarter, saj želim pomagati čim večjemu številu ljudi. Skupaj z mojo ekipo pripravljamo vse potrebno za širitev v tujino, pri čemer nam lahko pomagate tudi vi. V kolikor želite, lahko mojo knjigo, ki je napisana v slovenskem jeziku kupite v moji spletni prodajalni www.spelakranjec.com, prav tako pa nam boste s svojim prispevkom na Kickstarterju pomagali, da dosežemo zastavljeni cilj. Vse dogajanje na projektu za tuje trge lahko spremljate na spletni strani www.notice-me.net.

anorekija pojedla sem anoreksijo špela kranjec meter

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*