Študentsko delo: DA ali NE?

Kaj je študentsko delo?Studentsko-delo1

Študentsko delo je delo, katerega lahko opravljajo zgolj dijaki in študenti, kar morajo potrditi s pomočjo potrdila o vpisu v srednjo ali višjo ter visoko šolo. Študentsko delo se lahko opravlja zgolj preko pooblaščene ter uradne organizacije kot so to na primer:

 • Zavod za zaposlovanje
 • Študentski servis
 • Razno razne agencije

Študentsko delo je torej opcija, s katero lahko študent poskrbi, da je finančno samostojen in da je neodvisen od svojih staršev oziroma od tistega, ki ga je dolžan preživljati. Delo preko študentskega servisa je vsako leto zelo iskano predvsem s strani mladih, kajti nekateri si želijo nekaj zaslužiti, drugi pa si želijo nabrati vsaj malo delovnih izkušenj, s pomočjo katerih bodo lažje prišli do prve zaposlitve.

Studentsko-deloKdo lahko opravlja študentsko delo?

 • vsak državljan Republike Slovenije v starosti vsaj 15 let
 • vsak, ki ima status študenta v RS
 • ter vsak, ki je mlajši od 26 let ter sodeluje pri izobraževanju odraslih.

Delo: DA ali NE? Problem dohodnina!

Vsak študent, ki opravlja študentsko delo, ima vse to prikazano na bančnem računu ter tudi na davčnem uradu Republike Slovenije. Potrebno je paziti, da se študenta oziroma dijaka pravočasno odjavi kot vzdrževanega družinskega člana, kajti  na ta način se mu poveča cenzus oziroma vsota, ki jo lahko študent zasluži. Vsak študent lahko v določeni meri uveljavlja tudi stroške, ki so nastali zaradi prevoza na delo, kar pomeni, da lahko davčnemu uradu Republike Slovenije predloži dodatne dokaze s strani stroškov zaradi dela, ti pa se kasneje upoštevajo pri samem izračunu dohodnine.

Izračun dohodnine za študentsko delo:Studentsko-delo6

V kolikor je študent prijavljen kot vzdrževan družinski član, si lahko le-ta izračuna višino zneska za plačilo dohodnine na sledeč način:

Vsota zaslužka- (vsota zaslužka-10%) = vsota zaslužka brez normiranih stroškov

Vsota zaslužka brez normiranih stroškov-študentska olajšava= dohodninska osnova

dohodninska osnova*16%= znesek za plačilo dohodnine

Primer: Zaslužek->5000€, olajšava->3143,57

5000-(5000-10%)=5000-500=4500

45000-3143,57=1356,43

1356,43*16%=217,03

Znesek za plačilo dohodnine tako znaša 217,03€.

Vsak znesek oziroma zaslužek študentskega servisa se dijaku oziroma študentu tako šteje v dohodek, studentsko-delo5kar pomeni, da se mu to upošteva tako pri vlogi za štipendijo kot tudi pri pravici oziroma višini otroškega dodatka. Na ta način država nekako omejuje študente, da se ne zaposlujejo oziroma ne opravljajo dela preko študentskega servisa, ampak se poizkušajo zaposliti v najkrajšem možnem času. Vendar država nikakor ne dela prav. Po napisanem sklepu za omejevanje študentskega dela tako podpirajo tiste, ki ne delajo, kar pomeni, da je v nekem smislu boljše, da ne delaš.

Prošnja za študentsko delo:

Na vprašanje, kako mora biti sestavljena prošnja za študentsko delo verjetno ne zna odgovoriti prav vsak študent, vendar bi bilo dobro, če bi to vedel vsak. Eden izmed vzrokov takega stanja je tudi učni program, pri katerem se premalo posvetijo pisanju dokumentov kot je to prošnja za študentsko delo ali prošnja za zaposlitev. Zelo velika večina študentov se namreč zanaša  na internet, posledica tega pa je nepravilno napisana ter izpolnjena prošnja za študentsko delo.

En komentar

 1. Višnja Ranđelovič

  izracundohodnine.alestyle.net/

  to sem našla na spletu, za izračun dohodnine za študente in dijake.Mislim, da je lahko marsikomu v veliko pomoč, da ne bi
  plačevali ob prekoračitvi zaslužka.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*