Sveta Lucija – Most na Soči – za dušo in teloKdo ne pozna tega čudovitega kraja, ki tako lepo obkroža prečudovito jezero.To je Sveta Lucija. Marsikdo se bo sedaj spraševal , ja kje pa je to? To je zelo staro ime za Most na Soči, katerega domačini še vedno uporabljajo. Ime je še vedno živo.

Sveta Lucija

Če prideš iz tolminskega konca je najbolje pustiti prevozno sredstvo, ponavadi je to avto, na parkirišču v Modreju. Vasica ki je pred Sveto Lucijo. V ta kraj se bomo pozneje še vrnili. In potem se prav lepo, mirno sproščeno podaš na lepo pot okoli jezera. Kakor bi rekla sama : »Naredim nekaj za dušo in telo«. Ob prijetni hoji, ogledu okolice kar pozabiš na vse skrbi in težave katere te morijo med tednom. Tako da depresijo lahko pustiš doma in odhitiš na res prečudovit pohod okoli jezera do Mosta na Soči.

Že ko se podaš iz parkirišča Modrej čez prehod in se ustaviš na »otoku«….

kateri je pripravljen za pešce, ti oči avtomatično zdrsnejo in poplešejo najprej po čudoviti okolici, katero krasijo prečudovite cvetoče rože. Pogled pristane na barvi jezera. Če imaš srečo in nisi na izletu takoj po nevihti, lahko uživaš v lepotah te prečudovite barve. Duška daš svoji duši, telesu pa s prijetno umirjeno hojo. Brez kakršnekoli obremenitve, katera te je morila med tednom si ogleduješ sprehajalce kako krmijo labode, račke… Vidiš ribiče, kateri se pozibavajo na jezeru in sproščeno namakajo trnek v vodo. Nič obveznega da bi kaj ujeli. Če bo, pač bo. Kako si ribiči to znajo privoščiti. Ob njihovem strastnem ribarjenju poskrbijo za svojo dušo, krepijo si pa tudi telo. Sproščeni so, nasmejani in nikoli jezni.

Soča

Pot, katera je res lepo urejena in zanjo skrbijo domačini te ponese do prve postojanke

če izvzamemo tisto ki je takoj na začetku. Tam si lahko »privezal« dušo ob soku, kavi…. Druga taka ti pa že od daleč pade v oči. Noge same pohitijo in poskrbijo da te pripeljejo do pravega cilja. Nekakšen »pomol« kjer te čaka barka »LUCIJA«. Če imaš srečo se lahko kar takoj vkrcaš in odpluješ po jezeru ali gor proti Tolminu ali pa dol proti Mostu na Soči in še naprej do sotočja Idrijce in Soče/jezera ter dalje. Seveda tudi na barki je poskrbljeno za   želodčke. Dušo si pa sprostiš od gledanju in poslušanju kapitana, kateri prav lepo pripoveduje in opisuje kje se ladja nahaja. Prav prijetno zna povedati tudi znamenitosti. Če pa ti je barka ušla, jo lahko počakaš malo naprej ob čudovitem baru ob pijači in ogledu narave. Barka ti sigurno ne bo zbežala, saj se že od daleč oglaša in oznanja svoj prihod.

Labod

Lahko pa tudi brez barke nadaljuješ pot ob jezeru,peš ali s kolesom. Prečkaš most – ne Most na Soči, ampak pravi most nad jezerom. Vidiš kje se poleti pogumni mladeniči in tudi manj mladi moški s skokom v jezero odločijo dokazati da so še v formi. Jezero je globoko, dovolj za skoke ima pa tudi to lastnost da je izredno mrzlo. Torej tukaj je potreben tudi pogum in znanje. Skoke ocenjujejo, tako da ni mačji kašelj podat se v globino in še izvest dober, eleganten skok. Tudi to spada k znamenitostim Svete Lucije / Mosta na Soči.

Pot nadaljuješ lahko tik ob jezeru če zaviješ skrajno desno do vasi Modrejce. Tudi ta vas ima svojo značilnost. Staro vojaško pokopališče. Je pa nasproti vasi Modrej, kjer si pustil svojega konjička. Pot je lepa, oči imajo kaj videti in zaznati. Odpočiješ si pa lahko na klopci, katerih ne manjka ob sami poti.

Če bi pa rad tudi kaj pojedel in si hkrati ogledal mini živalski vrt, ter nato šel še malo po gozdu – na lastno odgovornost – se podaš na levo stran. Prvo kar vidiš je prečudovita hiška. Hiška kakor iz pravljice. Obdana s cvetjem, občasno se tam pase konjiček. Sicer pa vidiš nekaj živalic tudi v samem gostišču, kjer si lahko potešiš lakoto ali pa greš dalje po potki. Skozi gozd te vodi stezica. Malo previdnosti ne škodi, ampak na koncu se obrestuje. Duša si spočije v miru, tišini, oko ti počiva v čudoviti naravi in pogledu na prečudovito jezero. Telo je tudi že dobilo »ritem« hoje tako da si sedaj podata roke duša in telo. Sproščenost, umirjenost in prijetna utrujenost telesa. Ni tesnobe, ni depresije, je milina….

Most na Soči

Na poti nazaj se posladkaj s sladoledom, posediš pred slaščičarno in opazuješ kako prihajajo in odhajajo turisti, domačini klepetajo ali pa kar tako razmišljaš o prijetnem izletu. Ja, to je dobri stari Most na Soči. Tako domač, majhen ampak zelo velik.

Do Modreja je ravno prav poti da si z vrha ceste lahko ogledaš okolico…

Hribe, vasi, polja… kateri obdajajo prečudovito jezero. Vidiš oblake kako se igrajo na nebu, ogleduješ vrhove in ugibaš kako je kateremu ime. Prečudovit dan si preživel v tako lepem kraju. Nudil ti je oddih, sprostitev za dušo , prebral si lahko zgodovino jezera na panojih ob jezeru, videl si skulpture katere so postavljene okoli jezera. Imena ti dajo vedeti da so jih oblikovali umetniki iz celega sveta. Obiskal si energijske točke, katere so postavljene ob jezeru. Vse to je bilo za tvojo dušo. Sedaj je polna energije. Za telo si poskrbel s hojo, prijetno hojo, katero ti je nudila narava okoli jezera. Most na Soči te je sprejel prijazno in pozitivno. Vendar te čaka še eno prijetno presenečenje.

Oči…. Voda…. Sveta Lucija….

Na parkirišču še ni konec tvoje poti. Pojdi v vas. Ne daleč… Na začetek. Vidiš lepo in prijetno točko, pot ki te vodi do izvira vode. Samo ne vode, kakršne koli. To je posebna voda. Zdravilna voda. Sveta Lucija je zaščitnica oči. In tam teče ta voda, spij jo, umij si oči v njej, posedi malo na energijski točki. Predvsem pa preberi kar piše na panoju.

Sedaj je izlet zaključen.

Za konec si se odžejal z zdravilno vodo, umil si oči da boš tvojemu duševnemu in telesnemu stanju dodal tisto drobtinico katero si potreboval. Sam pri sebi priznaš, da si resnično naredil nekaj zase, nekaj za telo in dušo. Tesnoba, depresija, napetost je pa ostala doma in prav je tako.

Sveta Lucija / Most na Soči …. Pozitivna energija

Pa pridi še kdaj ko ti bo težko pri duši. Četudi bo deževno, vetrovno, mrzlo bo lepo. V tem kraju je vedno lepo. Najlepše pa je takrat, ko si na koncu sam s seboj zadovoljen, pa čeprav te spremljajo deževne kaplje, ti piha okoli ušes.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*