Svetovno prvenstvo v nogometu 2014: Mundial je pred vrati (1.del)Najpomembnejša postranska stvar na svetu bo kmalu ponovno stopila v ospredje, prihaja svetovno prvenstvo: Brazilija 2014!!

Kot vsakemu pravemu športnemu navdušencu je tudi meni nogomet že od samih začetkov predstavljal prvi šport, katerega sem vestno spremljal in navijal za svoje junake. Svetovno prvenstvo pa je vedno pomenilo višek, v obdobju prvenstva sem vedno imel občutek, da se svet vrti v drugo stran. Ker verjamem, da je tudi med vami veliko športnih navdušencev, sem se odločil, da kakšno besedo spregovorimo tudi na ta račun.

Začeti pa je potrebno seveda na začetku, zato najprej malo zgodovine.

FIFA - Krovna nogometna organizacija
FIFA – Krovna nogometna organizacija

 

Predvojno obdobje:

Svetovna nogometna zveza FIFA, ki organizira svetovna nogometna prvenstva je bila ustanovljena leta 1904. Uradne tekme reprezentanc so na začetku potekale v sklopu olimpijskih iger in posameznih prijateljskih tekem. Odločitev o izvedbi svetovnega prvenstva se je uresničila 28.5.1928 na kongresu FIFE v Amsterdamu. Premierno prvenstvo je bilo na sporedu leta 1930 v Urugvaju. Sodelovalo je 13 reprezentanc,  zmagal je Urugvaj, ki je v finalu premagal Argentino s 4:2 in tako postal prvi svetovni prvak. Na prvenstvu je igralo zelo malo evropskih reprezentanc, saj je bila pot na prizorišče prvega mundiala predolga in predraga.

 Drugo prvenstvo je potekalo v Italiji, nanj pa se je bilo prvič potrebno kvalificirati. Ponovno je zmaga ostala doma, sodelovalo pa je 16 ekip. Italija je naslov obranila tudi na naslednjem prvenstvu v Franciji, kjer je sodelovalo 15 ekip, odigranih pa je bilo 18 tekem.

Povojno obdobje:

Svetovno prvenstvo Urugvaj
V začetku zgodovine svetovnih prvenstev je prevladoval Urugvaj

 

 

Prvenstvi leta 1942 in 1946 sta bili odpovedani zaradi druge svetovne vojne in posledic, ki jih je le ta pustila v povojnih letih. Zanimivo je bilo, da bi prvenstvo 1942 morala gostiti ravno Hitlerjeva Nemčija. Tako so razmere naslednje prvenstvo dopuščale šele leta 1950, mundial pa je gostila Brazilija. 13 reprezentanc odigra 22 tekem, drugi naslov osvojijo Urugvajci, ki so v finalu pred 200.000 gledalci na Maracani premagali domačine Brazilce.

  Naslednje prvenstvo je bilo 1954 v Švici, med 16 ekipami pa so svoj prvi naslov osvojili Nemci (Zahodna Nemčija), za naslov pa so v finalu premagali Madžare.  Prvenstvo na Švedskem 1958 bo ostalo znano po tem, da je do sedaj edino na evropskih tleh, katerega je osvojila  neevropska reprezentanca. Zmage se je veselila Brazilija. Slednja je naslov ubranila čez štiri leta v Čilu.

V tem času se je videlo, da so se svetovna prvenstva prijela, tudi format s 16 ekipami je postal stalnica, lovorika svetovnega prvaka pa je v nogometu pomenila vedno več.

Pokal za zmagovalca Svetovnega prvenstva
Pokal za zmagovalca Svetovnega prvenstva

Prvenstvo v domovini nogometa Angliji 1966 leta je domači reprezentanci prinesla prvi in do sedaj edini naslov. Finalno tekmo je gostil Wembley, prinesel pa je verjetno enega najbolj spornih zadetkov v zgodovini. Prvi strelec prvenstva je bil Portugalec Eusebio.  Mundial si je za naslednjo destilacijo zbral Mehiko, Brazilija pa je v finalu premagala Italijo in tako postala prva s tremi svetovnimi naslovi. Najboljši strelec prvenstva je bil Gerd Muller z desetimi goli. Za naj igralca pa je bil razglašen kultni brazilski nogometaš Pele. To je bilo njegovo zadnje prvenstvo, od reprezentance se je poslovil naslednje leto v Rio de Jaineiru na tekmi proti Jugoslaviji.

Leta 1974 je svetovno prvenstvo gostila Zahodna Nemčija, postala pa je tudi zmagovalka po epski finalni tekmi z Nizozemsko. Prvenstvo je kot glavno zvezdo izstrelilo Nizozemca Johana Cruyffa. Argentina je svojo priložnost kot gostiteljica dobila leta 1978. Prvenstvo je tudi dobila, v finalu je premagala večno drugo Nizozemsko. Najboljši igralec in strelec prvenstva je postal domačin Mario Kempes.

Prvenstvo v Španiji je prineslo razširitev na 24 sodelujočih reprezentanc, katere so odigrale skupno 54 tekem. Tretji naslov je osvojila Italija, prvenstvo je zaznamoval Paulo Rossi, ki je na tekmi proti Braziliji zabil hat-trick. 1986 je prvenstvo drugič gostila Mehika, zmage so se veselili Argentinci pod vodstvom briljantnega Diega Maradone.  Slednji je zaznamoval prvenstvo z »golom stoletja« v četrtfinalu, ko je pretekel celo igrišče in ob tem preigral številne nogometaše  Anglije. V spominu pa nam bo ostala tudi njegova »božja roka«, s katero je dosegel  gol v finalu proti Nemčiji.

 Leta 1990 se prvenstvo vrtne v Italijo, tretjega naslova se veseli Zahodna Nemčija, katera je v finalu premagala Argentino in se tako maščevala  za poraz izpred štirih let.  Sledilo je prvenstvo v ZDA, ki je bilo polno presežkov. Ogromni štadioni, povprečno si je tekme ogledalo 68.991 gledalcev, skupno število pa ocenjujejo na slabe 3.6 milijona, kar je še do danes rekord, kljub temu, da dandanes odigrajo 12 tekem več. Finale so prvič odločale enajstmetrovke, zmage pa se je veselila Brazilija. Igralec turnirja je postal slavni Romario.

Širitev na 32 ekip, nova doba svetovnih prvenstev

Na zadnjem prvenstvu v Južni Afriki so zaslovele in mnoge udi zmotile Vuvuzele
Na zadnjem prvenstvu v Južni Afriki so zaslovele in mnoge udi zmotile Vuvuzele

Leta 1998 smo v Franciji prvič videli prvenstvo s 32 ekipami, kar je prineslo nov sistem tekmovanja, ki je v veljavi še danes. Zmage so se veselili Francozi, slednji so na krilih Zinedina Zidana v finalu premagali Brazilijo z rezultatom 3:0. Tretji so bili presenetljivo naši južni sosedje Hrvati, njihov adut je bil Šuker,  s 6 goli najboljši strelec prvenstva. Za najboljšega igralca pa je bil izbran velezvezdnik Ronaldo. 

Novo tisočletje je Mundial pričel na azijskih tleh, prvič sta prvenstvo gostili hkrati dve državi: Japonska in Južna Koreja. Petega naslova so se razveselili Brazilci, v finalu je padla Nemčija. Najboljši strelec je postal Ronaldo, najboljši igralec pa presenetljivo vratar Oliver Kahn. Ravno on je bil zaslužen, da je takrat povprečna ekipa Nemčije prišla vse do finala.

2006 je bilo prvenstvo v Nemčiji. Četrtega naslova se je veselila Italija. V finalu je premagala Francijo. Najboljši strelec je postal Miroslav Klose, najboljši igralec pa Zinedine Zidane. Slednji je sicer poskrbel  za sramotno potezo, ko je v finalu z glavo na tla podrl italijanskega branilca Materazzija.

Našo pot po zgodovini svetovnih prvenstev bomo zaključili v Južni Afriki, kjer so se nogometaši zbrali leta 2010. Prvaki so prvič postali Španci. V finalu je padla Nizozemska, katera nikakor ne more do svoje prve lovorike. Za najboljšega igralca so razglasili Urugvajca Furlana.

Pa smo z našim časovnim strojem ponovno prišli do leta 2014 in bližajočega se svetovnega prvenstva v Braziliji. O mundialu ki prihaja pa več naslednjič. Pogledali si bomo nekaj splošnih podatkov, kdo so zvezdniki in favoriti, predstavili skupine ter se skupaj pripravili na spektakel.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*