Težave v nosečnosti

Nosečnost vsesplošno velja za eno najlepših obdobij vsake ženske. Zanimivo je, kako prijatelji in znanci kar na lepem opazijo neverjeten žar, ki naj bi ga izžarevala nosečnica. Veliko je govora o blaženem stanju v katerem naj bi se nosečnica nahajala ter raznih podobnih lepotah nosečnosti. Realnost je seveda nekoliko drugačna, malce manj rožnata in nič kaj blažena. Sledi nekaj najpogostejših težav, s katerimi se lahko srečuje bodoča mamica in s katerimi sem se v svoji nosečnosti srečevala tudi sama:

Težave v nosečnosti

SLABOST IN BRUHANJE: slabost v nosečnosti namenoma postavljam na prvo mesto, saj prizidane dobršen del  bodočih mamic. Najhuje je prve 3 – 4 mesece, po tem obdobju pa naj bi težave počasi izzvenele. Če imate srečo se slabost pojavlja v jutranjih urah. Tiste  malo manj srečne pa  občutijo slabost skozi cel dan. Nosečniško slabost je mogoče pregnati ali vsaj omiliti z raznimi triki, ki pa na žalost ne pomagajo vsem nosečnicam. V takšnem primeru ne preostane drugega kot počakati, da slabost mine sama od sebe in hkrati upati, da ne spadamo v skupino tistih srečnic, pri katerih slabost traja celo nosečnost. Ja, tudi take obstajajo.

UTRUJENOST: tudi utrujenost je ena izmed rednih spremljevalk bodočih mamic. Poskrbite za to, da boste vsakodnevno dobro naspane in si po potrebi privoščite tudi popoldanski počitek.

ZAPRTJE: marsikatera bodoča mamica, se v nosečnosti sreča z zaprtjem. Doleti lahko tudi tiste, ki zaprtja pred nosečnostjo sploh niso poznale. V veliko pomoč pri zaprtju je lahko že primerna prehrana in pa seveda zadostne količine vode.

SMRČANJE:  smrčanje je ena od nadlog, ki v nosečnosti prizadene predvsem vašega partnerja. Precej komično je, ko vas vaš partner zjutraj zgroženo opozori na to, da že nekaj noči ne more spati zaradi vašega žaganja, očitno precej trde hlodovine.

SUHE OČI: Suhe oči v nosečnosti, si bodo zapomnile predvsem tiste, ki nosijo kontaktne leče. Nekaterim pomagajo očesne kapljice, nekaterim na žalost ne, slednje bodo v tem obdobju pridno nosila očala.

TEŽAVE S KOŽO: nekaterim nosečnicam se zdi, da njihova koža med nosečnostjo kar ”zacveti”, pojavijo se nadležne akne, zelo pogosto se to zgodi tudi tistim nosečnicam, ki sicer nimajo problematične kože.

NAPIHNJENOST: napihnjenost se lahko pojavi že v prvem tromesečju nosečnosti. Proti napihnjenosti se lahko borite s primerno prehrano, in gibanjem, kot so sprehodi na svežem zraki, itd …

ZGAGA: eden od pogostih nadležnih spremljevalcev nosečnosti je tudi zgaga. Ta težava lahko doleti tudi tiste bodoče mamice, ki težave z zgago pred nosečnostjo sploh niso poznale.

ZASTAJANJE VODE: predvsem v drugi polovici nosečnosti, marsikatere nosečnica potarna da je ”vsa zatečena”. Težave se pojavijo predvsem na nogah in sklepih. Pomembno je, da je nosečnica na otekanje pozorna, ter da s težavami seznani svojega ginekologa v kolikor pride do nenavadnega otekanja, otekanja obraza, otekanja rok, itd …

STRIJE: zaradi hitrega raztezanja kože predvsem na trebuhu se lahko pojavi neprijetno pokanje kože. Strijam se lahko izognemo npr. z redno uporabo ustreznega olja za telo, ki ga v zadostni količini nanašamo na izpostavljene predele.

NESPEČNOST: pogosta težava v nosečnosti je tudi nespečnost, ki je še posebej intenzivna  v zadnjem tromesečju nosečnosti. Pogosti krči, neugoden položaj za spanje in pogosto tiščanje na vodo naredijo svoje. Seveda so tu še razne skrbi in vprašanja, ki obremenjujejo bodočo mamico, kar seveda še dodatno vpliva na slabo spanje.

BOLEČINE V HRBTU: predvsem proti koncu nosečnosti, postanejo izrazite tudi bolečine v hrbtu, še posebej spodnji polovici. Te bolečine lahko postanejo nadležne predvsem ponoči in lahko motijo spanec. Nekaterim pomagajo posebne blazine za spanje, ki lajšajo spanje v bočni legi.

POTENJE: zavedati se je potrebno, da bodoča mamica med nosečnostjo prenaša cca 10 kilogramov več kot običajno, te kilograme pa pridobi v razmeroma kratkem času. Posledica povečane teže je večja obremenjenost našega telesa, kar lahko vodi do povečanega potenja. Predvsem v poletnih mesecih zna biti takšna nadloga precej moteča. Nujna je redna higiena ter ustrezna oblačila, ki naj bodo zračna in narejena iz naravnih materialov.

Čeprav se zdi, da nosečnico pesti cel kup težav in nadlog se je potrebno zavedati, da nosečnost ni bolezen (čeprav se včasih počutimo bolne). Težave, ki nas spremljajo v nosečnosti bodo minile, poleg tega pa jih nekako lažje prenašamo, kot bi jih sicer, tudi zaradi tega, ker se zavedamo, da so tukaj z razlogom. Vse to je posledica razvoja drobnega bitja, ki raste v našem telesu. Ob tej misli postanejo nosečniške težave zanemarljive, mar ne?

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*