Urejanje okolice: Kako biti vrtnar brez posesti, pojasnjuje Sebastjan Lipar

Ko pomislimo na urejanje okolice je običajno prva misel urejanje okolice hiše ali  spomladansko  vrtnarjenje.  Po besedah Sebastjana Liparja se namreč lahko urejanja okolice oz. vrtnarjenja lotijo tudi tisti, ki nimajo posesti  ali vrtov.  »Z malo domišljije in s strokovnimi nasveti lahko svoje terase, balkone in okenske police spremenimo  v prave vrtne mojstrovine.  Že samo nekaj loncev zasejanih z zelišči, ki jih vsak dan uporabljamo v kuhinji, lahko zaradi polnosti okusa nariše nasmeh na obraz.”

urejanje_okolice

 

Sebastjan Lipar se že od nekdaj ukvarja z urejanjem okolice oz. vrtnarjenjem
Sebastjan Lipar se že od nekdaj ukvarja z urejanjem okolice oz. vrtnarjenjem

Sebastjan Lipar se že od nekdaj ukvarja z urejanjem okolice, oblikovanjem okrasnih vrtov  in z aranžiranjem. Sebastjan je tudi soustvarjalec oddaje  »Na vrtu«, ki je predvajana na prvem programu Televizije Slovenija in na programu Televizije Maribor.  »Moje urejanje okolice oz. vrtnarjenje seže v moje zgodnje otroštvo. Pri babici sem začel urejati svojo gredico ter občudovati in spoznavati  rastline, ki obdajajo  okolje. To je bila tudi motivacija za vrtnarsko poklicno pot. Končal sem Srednjo Vrtnarsko šolo, smer vrtnarski tehnik. V vrtnarstvu delam že sedemnajst  let. Vesel sem, da je tako, saj mi uspeva ohraniti  stik z naravo. Ustvarjat, urejati koščke narave na podlagi  znanja,  izkušenj in domišljije. Pri svojem delu poskušam prisluhniti naravi, torej  iz neokrnjene narave jemljem motive, ki jih  želim prenesti v  domače  okolje , kot so vrtovi hiš, terase, balkoni….«

 

 Preprosto in elegantno urejena okolica hiše je nezahtevna za vzdrževanje
Preprosto in elegantno urejena okolica hiše je nezahtevna za vzdrževanje

                                   

Sebastjan se vedno znova sprašuje, zakaj se ljudje pri urejanju okolice hiše pogosto odločajo za angleško travo, ki je zahtevna za vzdrževanje  v  našem okolju. »Zakaj vedno stremimo k nečemu kar imajo drugi, če imamo sami lepo in enkratno naravo. Tudi eksotične vrste drevja ne spadajo v naše okolje in k našim vremenskim razmeram. Okolica hiše naj bi bila nadaljevanje hiše same oziroma urejena v skladu s stilom hiše, hkrati pa usklajena s širšim okoljem.« Torej, če urejamo domačo okolico poskušajmo prisluhniti naravi, ki nas obdaja.   Uporabljajmo torej materiale iz domačega okolja, združujmo elemente iz širšega naravnega okolja, v svoj intimni svet. Zakaj?  » Zato ker pri uporabi različnih materialov in motivov, ki so značilni na primer za orientalski, mediteranski…slog  tvegamo, da namesto harmonije ustvarimo kič. Poleg tega je preprosto in elegantno urejena okolica hiše nezahtevna za vzdrževanje in omogoča predvsem sprostitev, počitek, druženje in užitek. Kajti najlepše je, da lahko popiješ kavo ali čaj s prijatelji za zeleno zaveso svojega malega raja«

Sebastjanovo okolico hiše krasijo domače živali
Sebastjanovo okolico hiše krasijo domače živali

Svoj mali raj lahko ustvarimo četudi nimamo posesti. Po besedah Sebastjana Liparja, lahko vrtnarimo čeprav nimamo vrtov. »Balkoni in terase so primerni tudi za vzgajanje vrtnin. Zakaj bi naši balkoni bili okrašeni samo s cvetjem, ko pa lahko veliko vrst sadja, zelenjave, zelišč dobro uspeva tudi v loncih.« Tako lahko na balkonu vzgajamo paradižnik, korenje, solato, bučke, papriko, feferone pa tudi najrazličnejše začimbe, kot so rožmarin, timijan, bazilika, sivka, itd… Ti pridelki so lahko  veliko bolj okusni od tistih, ki jih kupujemo v trgovini. Z vrtnarjenjem na balkonih in terasah se lahko izognemo različnim škodljivcem, kot so npr. polži in hrošči. Za začetek vrtnarjenja v urbanem okolju Sebastjan predlaga vzgajanje rastlin, ki so nezahtevne, in sicer: paradižnik, krompir, solata, stročji fižol, čili; zelišča (timijan, drobnjak, meta, peteršilj, koriander…), jagode… Naštete rastline so dokaj preproste za vzgojo in  ne zahtevajo veliko časa. Na vašem balkonu bodo zagotovo ustvarile čarovnijo različnih oblik, barv in vonjev.

»Pri urejanju vašega vrta v srcu mesta lahko uporabite stare, rabljene predmete, ki jih dobite na boljših sejmih. Stare ploščice, opeko, vedra, pločevinka, korita, stojala so lahko pravi zakladi, ki vdihnejo življenje in veselje vašemu vrtu na balkonu.«  Z malo dela in veliko domišljije ter dobre volje lahko svoj balkon uredite v pravo vrtno mojstrovino, kjer obdani z okrasnimi in užitnimi rastlinami ter ob dišavah domačih zelišč uživate v mestnem vrvežu.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*