Važno, da nisi sam!Kje smo osamljene duše? Kolikokrat ste v objemu najdražje osebe in v sebi čutite, da nekaj manjka? Ali pa se mogoče kdaj vprašate, kako bi bilo, če bi vas objemal ta trenutek nekdo drug. Kolikokrat hrepenimo po tisti eni osebi, ki bi nam polepšala dan in prinesla vse naše sanje k življenju? Velikokrat. Prevečkrat.

partnerski odnosi srček par

Sanjamo celo v objemu drugih ljudi, ob rami naših partnerjev, ob osebi, ki nas spremlja in s katero gradimo družino. Pa saj ne, da bi bilo z našim partnerjem kaj narobe, ampak tako lepo je verjeti, da nas tisti nekdo lahko reši vse te nesreče, s katero smo se ujeli v to past življenja. Sanjamo, da nam bo tisti drugi dal pogum, da končno zaživimo kar si želimo, da bomo končno imeli smisel in moč, da sledimo srcu.

V družbi polni nasilja in odsotnih ljudi, tudi zapitih, zasvojenih, je toliko pristnega pogrešanja po stiku. Toliko je sanj otrok, da bi videli srečne (ne nasmejane), ampak srečne starše, da bi videli iz njih vreti tisto neizmerno energijo, s katero bi jih ponesli v svet. V tej družbi smo vsi mali otroci, ki čakamo, da pride naš oče in nam pove, da smo mi in samo mi najbolj vredni na celem svetu. To je tista ena oseba, ki nas posadi na rame, da lahko opazujemo svet iz višave. Ali obstaja še kaj lepšega na tem svetu, kot pa občutek, da je nekje nekdo, kateremu pomenimo cel svet in smo zanj nenadomestljivi?

Ne, ni lepšega občutka kot pripadati. In z vsem hrepenenjem se opotekamo skozi življenje in iščemo to eno osebo. Iščemo v partnerju, v ljubimcih, v prijateljih. Iščemo ker verjamemo, da vsaj nekdo mora obstajati. In se ne odrečemo temu upanju do zadnjega, ne glede na to, kolikokrat smo že bili razočarani in kako globoko smo že potisnili to hrepenenje. Še vedno se prebudi želja po objemu, kamor bomo pripadali v celoti.

In ali ni to krivično? Če gremo v samo bistvo tega sveta, če poiščemo odgovore v naravi, brez telefonov in interneta in denarja in službe. Če poiščemo odgovore sredi gozda, tam kjer se srečava samo midva. Dve osebi brez spola, brez pričakovanj, brez gona po uspehu, brez hitenja, kaj bi si ti dve srci želeli? Samo srečanje. Tisto srečanje, v katerem lahko preveriš, kdo je oseba nasproti tebe, kaj razmišlja, ti je podobna, ali čuti tako kot ti, ali je to oseba, ki si ji všeč, ki ji je prijetna tvoja družba. Srečanje v katerem se ne mudi, ampak šteje vsak utrip srca. Utrip, ki ga sliši večnost in pošlje nazaj njegov odmev. Kaj je prav tam sredi gozda sploh še važno? To, da nisi sam.

Ljudje smo bitja, ki si želimo pripadati, a hkrati smo že vsi v takih bolečinah in razočaranjih in hitenju in zmedi, da ne vemo kako še potolažiti to našo notranjost. Iščemo odgovore celo v objemih ljudi, se sprijaznimo in odrastemo. Ne sanjamo več, ker je preboleče. Samo shajamo in je to dovolj dobro. In obsojamo vsakega, ki še verjame. Češ ta pa je še vedno nezrel, da tako razmišlja. In se mu posmehujemo, ker je še vedno tako naiven, da vidi da je svet lahko lepši. Odnosi so nam dani in hrepenenje je tako telesno. Ali ste se kdaj vprašali, če smo mogoče se preveč navadili? Ali pa nas je samo strah spet verjeti, ker smo se že opekli. Mogoče in samo mogoče bi lahko spet kdaj pomislili, da bi postali za kanček bolj ranljivi in bi tvegali. Da bi stekli v svet in jokali od sreče in se zahvalili za sonce in objeli vsakega, ki nam pride nasproti. Zakaj? Ker je samo človek sredi gozda, ravno tako izgubljen kot naša duša.

Se srečujete s težavami v partnerskih odnosih? Na strani https://www.preberite.si/imate-tezave-v-partnerskih-odnosih/ lahko preko obrazca Evi Erpič, ki je avtorica tega članka in je specializirana psihoterapevtka ter predsednica društva Človeška toplina, zastavite vprašanje, na katerega bo odgovorila v kratkem času. Zagotovljena je stoodstotna anonimnost; lahko objavite samo ime, lahko pa ga tudi skrijemo, da zagotovimo visoko raven anonimnosti.

Obiščite www.cloveska-toplina.com ali Facebook stran: Odnosi in spolnost. Najdete nas tudi na Društvo Človeška toplina, Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*