Veganske in vegetarijanske jedi v slovenski kulinariki

Veliko ljudi v današnjem času se izogiba mesu in sestavinam živalskega izvora, ter teži k prehrani polni zelenjave in super živil. Vendar kako so živeli in kako so jedli naši predniki, da so kljub slabim razmeram in težkemu fizičnemu delu živeli toliko časa in toliko naredili. Jedli so tisto, kar so imeli, kar so pridelali sami. Ni jim bilo žal ubiti živali za prehrano, vendar so pojedli vse dele živali, ne samo najboljše, kot se jih uporablja sedaj. Poleg tega so jedli veliko zelenjave in sadja. In njihova prehrana je bila v osnovi vegetarijanska, včasih celo veganska. Ker pa so veliko fizično delali ob vsakem vremenu, so potrebovali tudi energijo, ki jim jo je dala žlica ali dve ocvirkov ali druge zabele v čisto zelenjavni enolončnici. Vendar tega ni bilo veliko, ker niso imeli.

veganske in vegetarijanske jedi zelenjava

Prav tako je značilno, da mora v nekatere jedi stopiti svinja, da doda svoj okus, primer je ješprenj, tudi koleraba ima v prisotnosti mesa drugačen okus. Vendar to je bilo samo za posebne dneve, ker niso imeli hladilnikov in skrinj, ter je bilo meso težje dostopno, ter ga niso mogli dolgo shranjevati. Zato so meso dimili in ga jedli samo ob velikih praznikih. Sedaj pa dovolj govorjenja o mesu, ter se posvetimo jedem, ki v osnovi nimajo mesa, ter so primerne za vse.

Poglejmo primer iz prakse.

Kislo zelje

Sestavine: 1kg kislega zelja, 0,5 kg krompirja, zajemalka ali več kuhanega fižola, zabela

Kislo zelje po potrebi operemo, ter zavremo. Ko zavre kuhamo še nekaj minut in odcedimo. Dodamo skuhan in zmečkan krompir, ter kuhan fižol, tudi njegovo tekočino, če ste fižol skuhali sami. Vse skupaj zmešamo, da ni ne preveč redko in ne preveč gosto. Ker pa tako zelje nima pravega okusa, dodamo zabelo. Včasih so dodali ocvirke, lahko pa se doda tudi na maščobi prepraženo čebulo.

Tako jed, ki je zelenjavna, naredimo primerno za vsejedce, ali pa vegetarijance oziroma vegane.

Podobno kot zelje, so tudi žganci, štruklji, cmoki in veliko, sploh močnatih jedi v osnovi primerne za vegetarijance, nekatere tudi za vegane.

Poglejmo primer s svaljki oziroma njoki.

Svaljki

Sestavine: 1 kg krompirja, 3 pesti moke, malo masla, 1 jajce

Krompir skuhamo, odcedimo in spasiramo. Dodamo maslo in maso rahlo ohladimo, preden dodamo jajce. Zmešamo. Počasi dodajamo moko in hitro mešamo, saj če dolgo »pacamo« masa postane mehka in ji je treba ponovno dodati moke. Ko je masa dovolj kompaktna naredimo svaljke ali njoke. Svaljke se naredi tako, da se vzame delček mase in valja med dlanema, da nastane svaljek. Polagamo na pomokano desko. To polagamo v vrel, slan krop in skuhamo. Kuhano je, ko priplava na površje. Zabelimo z drobtinicami.

Lahko pa se igramo in postrežemo poleg marmelado. Naredimo pa lahko tudi omako po želji. Namesto bele moke lahko uporabimo polnozrnato, da je vse skupaj lažje prebavljivo.

Iz istega testa lahko pripravimo tudi cmoke, samo da na dlani oblikujemo krog, damo na sredino košček sadja in oblikujemo kroglico. Najbolj značilni so slivovi cmoki, vsaj pri nas se jim tako reče, je pa Slovenija zelo raznolika pri poimenovanju ene jedi.

Kot primer bom dala krompirjevi žganci, kot se imenujejo na notranjskem, že v Postojni so beli žganci, v Prekmurju pa dodoli, obstaja pa tudi oženjeni žganci, saj sta to jedla ženin in nevesta za poroko, od tod pa tudi “ženin in nevesta, pod mizo žgance jesta”.

Krompirjevi žganci

Sestavine: 0,5 kg krompija, 10 dag moke, zabela

Krompir olupimo, narežemo na kocke, solimo in skuhamo do mehkega. Dodamo moko, kar na kup, ter vanjo naredimo luknjo, da se prekuha, ter kuhamo še kakih 15 do 20 minut. Ko je kuhano odcedimo del vode in jo shranimo, saj jo bomo lahko še potrebovali, ker bomo morali moko in krompir zmečkati v kompaktno maso. Če je masa presuha dodajamo vodo nazaj, vendar moramo paziti, da masa ni premehka. Maso damo s pomočjo vilic na krožnik, zabelimo z ocvirki oziroma prepraženo čebulo, ter zalijemo s kropom oziroma vrelo slano vodo.

En komentar

  1. Zabela, ocvirki, na mascobi preprazeno …

    Ne poznam nobenega vegetarijanca, ki bi to jedel.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*