Veganstvo



Kolikokrat ste že obstrmeli v zadregi, ko vam je oseba nasproti povedala, da se prehranjuje vegansko? Vi pa se sprašujete, kaj za vraga to pomeni? Ali pa morda veste kaj pomeni, pa vas misel na napovedan obisk vegana spravlja ob pamet že tedne pred samim obiskom?
Ne glede na neverjeten razcvet in porast veganstva, ki se hitro širi tudi med ponudbo restavracij, je veganstvo večinoma in večini še vedno španska vas, nekaterim pa tudi trn v peti.

Večina ima v glavi podobo nekoga, ki grizlja korenček, žveči zeleno solato in kopiči živali. Spet drugi v veganih vidijo samomorilce, ki si bodo zanko zategnili z manjkom beljakovin, nekateri pa dolgočasne in nadležne moraliste, ki želijo drugim vzbujati slabo vest ob mastenju s pečenko.

Resnica pa nikoli ni črno bela in veganstvo ni nobena izjema. Ker je ravno nepoznavanje tisto, kar vzbuja strah in posledično odpor, naj ta članek na kratko in hitro pojasni, kdo je vegan, kaj je in česa ne, kateri so razlogi, da se človek zanj sploh odloči in še marsikaj drugega.

Kdo je vegan?

Vegan je oseba, ki se je odločila prehranjevati izključno z živili, ki so rastlinskega izvora. Ali drugače- vegan se ne hrani z ničemer oz. z nobeno hrano, ki je živalskega izvora. Razlogi za takšno odločitev so različni, več o njih pa v nadaljevanju.

Hrana pa je zgolj začetek, saj se večina veganov nasploh odloča in osredotoča na življenjski stil, ki izključuje oz. zavrača uporabo stvari živalskega izvora. Konkretneje- če je bila oz. je prisotna karkšna koli krutost (uporaba ali izkoriščanje živali),  potem vegan tega ne bo uporabljal. Tako vegan ne bo nosil usnjenih in krznenih izdelkov, uporabljal kozmetike, ki je testirana na živalih, prav tako se bo izognil obisku oz. ogledu živalskih vrtov, dvobojev,…

Zveni precej hipijevsko, kajne? Vendar brez skrbi. Vegani povečini res nis(m)o ostanki kakih hipijev, ki objemali drevesa in hirali ob rastlinicah, pač pa ljudje z drugačnim pogledom na svet in predvsem drugačnim odnosom do živali.

Kaj vegan je in česa ne?

Pri veganstvu je kot pri večini stvareh v življenju- manj kot se komplicira, boljše je. In seveda lažje. Veganska kuharija ni nobena znanost niti kaj hudo dolgočasnega, ki bi te omejilo zgolj na izbiro med različnimi vrstami zelenih solat. Kot vsaka druga kuharija in način prehranjevanja, tudi veganska ponuja nešteto možnosti.

Pri veganski kuhinji pridejo v poštev vsa živila rastlinskega izvora, prednost pa imajo nepredelana in polnovredna živila, najboljša pa so seveda taka, ki so pridelana doma.
Za lažjo predstavo, so to recimo rjavi riž, bulgur, ajdova in prosena kaša, (polnozrnate) testenine brez jajc, krompir, ustrezen kruh, vse sveže in suho sadje, sveža in zamrznjena zelenjava, stročnice, kakovostna olja in maščobe rastlinskega izvora, oreščki in semena,… seveda pa so tukaj že mnogi nadomestki, kot so rastlinska mleka, smetane in siri, tofu in sejtan,…
Za zajtrk si tako lahko privoščimo kuhano ovseno kašo z arašidovim maslom in marmelado ali banano, čez noč namočeno ovseno kašo z dodatkom sadja, semen in oreščkov, proseno kaša z datlji, naribanim jabolkom in kokosom,… Za kosilo in/ali večerjo pa testenine s paradižnikovo polivko in svežo baziliko, mlad pečen krompirček z rožmarinom, sladek krompir v omaki s fižolom in arašidovim maslom, za prilogo pa katera od žitaric, nadevani jajčevci, polpeti iz žit in/ali stročnic,… Seveda ne gre pozabiti na veliko skledo solate in nasploh sveže, žive zelenjave ter obilico sadja čez dan.

Tudi znotraj veganstva obstaja več načinov prehranjevanja in za katerega se posameznik odloči, je odvisno od osebne odločitve. Samo tako za lažjo predstavo- nekateri se odločajo za presno veganstvo, drugi za polnovredno, tretji spet za kakršnokoli, samo da je vegansko. Tukaj pa seveda še zdaleč ne konča.

smoothie-456814_640

Kot že rečeno, vegan ne uživa hrane živalskega izvora. Če prevedem, to pomeni, da vegana ne boste nahranili z nobenim mesom. Tudi s piščančjim in ribjim ne. Odpadejo mleko in vsi mlečni izdelki, kot so maslo, jogurti, pudingi, smetane, siri,… tudi če pridejo izpod koze in ne izpod krave. Od najbolj očitnih velja omeniti še jajca in med, med tista manj očitna pa sodijo razni dodatki in sestavine, ki so zamaskirane tako,  da ne padejo takoj v oči. Recimo želatina, nekateri beli sladkorji, laktoza, določena barvila, emulgatorji, konzervansi in podobno, ki so živalskega izvora.

Kako se nekdo odloči za veganstvo?

Etični razlogi- zaradi živali

Globoko zakoreninjene prehranjevalne navade in prehrana, bogata s pred-pripravljenimi izdelki, ki praviloma vključujejo meso, mlečne izdelke in jajca, je tako vpeta v vsakdan, da se redko kdo zave povezave med pujskom in svinjskim zrezkom na krožniku. Vegani, ki se za veganstvo v prvi vrsti odločijo iz etičnih razlogov oz. zaradi živali, to povezavo vidijo in občutijo. Za njih zrezek na krožniku ni hrana, pač pa kos mrtve živali.
Tukaj se pojavi vprašanje- okej, za meso še nekako ne razumem, kaj spornega pa je v mleku in jajcih? Odgovor bo dejstvo, da po veganskem razumevanju in dojemanju sveta mlečna in jajčna prav nič ne zaostajata v krutosti do živali. Umetno oplojene krave, ki postanejo stroj za rojevanje oz. dajanje mleka, ubiti telički, kokoške nabasane ena na drugo v temnih in zadušljivih kletkah. Morda je zdaj lažje razumljivo, zakaj tudi jajca in mleko odpadejo.

calf-362170_640

Zdravstveni razlogi

Veliko ljudi gre na vegansko prehrano iz zdravstvenih razlogov. Čeprav je to nekakšna zamolčana javna tajna, večina zdravstvenih organizacij posameznih držav, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo in najbolj priznanimi in prestižnimi bolnišnicami na svetu priznava uravnoteženo in polnovredno vegansko prehrano kot povsem primerno, tako za otroke, nosečnice kot starostnike. Pa ne samo kot primerno, temveč tudi priporočljivo. Vedno več raziskav dokazuje prednosti, ki jih ima ta na posameznikovo zdravje in počutje. Povečan nivo energije in boljše počutje, izguba odvečne telesne teže, manjše tveganje za obolenji in prehladi, vključno z avtoimunskimi in kroničnimi boleznimi,…

Ker je dobro za planet

Veganstvo pripomore tudi k ohranjanju zdravju našega planeta. Dokazano je namreč, da svetovna živinoreja povzroči več emisij in toplogrednih plinov kot vsi prevozi in industrija skupaj. Pri živinoreji se porabijo tudi ogromne količine vode ter poljščin, s katerimi bi lahko nahranili ljudi, tako pa se z njimi hrani živali, namenjene za zakol. Poleg emisij in toplogrednih plinov, prihaja tudi do drugih oblik onesnaževanja, krči in uničuje se gozdove, da se dobi več pašnih površin, večkrat pozabljen in spregledan problem pa ostajajo vedno bolj prazni oceani.

Ej, a pa ti dobiš vse potrebno oz. je veganstvo zdravo?

S pametno in pravilno prehrano dobiš, absolutno. Treba je namreč vedeti nekaj- biti vegan ne pomeni avtomatsko prehranjevati se zdravo. Tako kot nekdo, ki se dnevno baše z mastnimi zrezki, ki jih poplakne z gazirano pijačo, si lahko tudi vegan dela veliko škodo, če je njegova prehrana zelo enolična, temelji na že pripravljeni, procesirani hrani, ki ji manjka hranil, je pa nabito polna z raznoraznimi dodatki, kot so ojačevalci okusov, skriti sladkorji, rafinirana olja in soli.

Ne glede na način prehranjevanja, najsi bo veganski ali mesojedi, je najbolje uživati hrano, ki je pripravljena doma, iz svežih, sezonskih in lokalnih sestavin.

Zdrava in uravnotežena veganska prehrana sestoji iz polnovrednih žitaric, kot so recimo rjavi riž, polnozrnate testenine, bulgur, prosena in ajdova kaša,…, stročnic (rdeči, beli in rjavi fižol, leča, čičerika, stročji fižol,…), kakovostnih maščob (hladno stiskana, nerafinirana olja, kot so oljčno, bučno, sezamovo, kokosovo,… semena in oreščki, seveda pa je nemogoče, da ne bi omenili še avokada) ter obilice sveže zelenjave in sadja.

vegetables-353926_640

Z vsem tem v mislih in v praksi, ni bojazni, da bi ob veganski prehrani prihajalo do težav. Večno vprašanje, ki ga vsak vegan gotovo sliši vsaj enkrat na dan- od kod pa tebi beljakovine- je tako povsem odveč.
Edini dodatek, ki ga večina veganov “dodatno” uživa je tako vitamin B12.

Je veganstvo res dražje in modna muha zdolgočasenih?

Večina ljudi si veganstvo predstavlja kot zelo drag šport, luksuz, ki si ga lahko privoščijo le redki in izbrani. Pa temu niti približno ni tako. Na začetku seveda ni enostavno. Človek je lahko v poplavi informacij, borbi med tem, kar je v spominu zapisano kot dobro in njam ter tem, kar je pravkar izvedel o izvoru “hrane”, družbeni izolaciji in nerazumevanju okolice hitro izgubljen… Sicer pa je vsak začetek težak in vse stvari potrebujejo svoj čas, od posameznika pa je odvisno, koliko časa, truda in volje je pripravljen čemu namenit. V čem bi bilo veganstvo toliko dražje? Če se nekdo prehranjuje “čisto”, kar pomeni, da kuha in pripravlja hrano sam, doma, od začetka, potem skoraj noben način prehranjevanja ni drag. To seveda ponovno terja čas in pripravljenost posameznika.
Edino kaj bi znalo biti pri veganstvu občutenje dražje so razne “šminke”, kot so npr. veganski siri in rastlinska mleka, nadomestki za meso, če po njih sploh obstaja potreba. Dejstvo je, da se da večina receptov povsem veganizirati in da če nekdo zgolj občasno poseže po nadomestkih, potem veganstvo ni nič kaj dražje, kot pa zdravo in uravnoteženo prehranjevanje nasploh.

Družbena stigma

Na začetku naj poudarim, da ni nujno, da do družbene stigme zaradi veganstva sploh kdaj pride, odvisno  je predvsem od okolja, v katerem se vegan giblje in živi. Pa vendar se zna kaj hitro zgoditi, da do nje pride tudi v bolj odprtih okoljih. Ljudje načeloma niso najbolj naklonjeni stvarem, ki odstopajo od ustaljenih norm in vegansko prehranjevanje je za večino kar velik odklon od običajnega in poznanega. Zato se velja pripraviti na razne očitke, preimenovanja, čudne poglede, pametovanja in podobne. Ampak brez skrbi- človek čez čas postane povsem imun. Dandanes je zaradi porasta veganov in vedno boljšega poznavanja, stigme manj, ker je ponudba vedno boljša tudi v restavracijah in trgovinah, pa odpade tudi družbena izolacija ali pa vsaj obsojenost na nezabeljeno solato.

Najboljše pri veganstvu

Prehod na veganski način življenja prinese marsikatere pozitivne spremembe. Začetno sramežljivost in tipanje v temi, kaj kmalu nadomesti svojevrstno razsvetljenje in nova pot, ki širi obzorje in prinaša veselje.
Poleg fizičnega dobrega počutja in kondicije, je tukaj še skupek dobrih občutkov in občutij ob zavedanju, da z vegnastvom pomagamo tako živalim kot planetu ter seveda tudi sebi.
Izjemen doprinos je tudi razširitev kulinaričnega obzorja. Izkušnja skorajda  vseh veganov je, da se kulinarčni svet s prehodom na veganstvo odpre in ne omeji, kot si predstavlja večina. Le domišljiji je potrebno dati prosto pot. Človek hote ali nehote postane veliko bolj drzen in vešč pri kuhanju, ustvarjanju v kuhinji, uporabi in kombinaciji sestavin, začimb in zelišč,…

Za konec pa še to-tudi med slavnimi se najde kar nekaj veganov, kot so recimo Al Gore, Alan Cumming, Alanis Morissette, Alicia Silverstone, Ariana Grande, Barry White, Betty White, Bryan Adams, Ellen DeGeneres,…

2 komentarja

  1. Hvala avtorici za prekrasno predstavitev tega prečudovitega (veganskega) načina prehranjevanja. Sam se strinjam v popolnoma vseh segmentih njenega opisa. Zares je pomembno, da se ta slog predstavlja širši javnosti, saj so dobrobiti le-tega na zdravje planeta in družbe očitne. Sam lahko potrdim, da je veganski način življenja v velikem porastu, saj kot družba polagoma spoznavamo, da smo leta in leta živeli zavedeno v lažnih prehranskih prepričanjih. Prebujamo se. Tudi nekateri ljudje iz preteklosti me nadvse presenečajo, ko se po mnogih letih srečamo in pogovor nanese na prehrano ali zdravje, nemara tudi družbeno odgovornost ali kaj podobnega. Spoznavam, da se ne le jaz, temveč tudi oni spreminjajo. In vesel sem tega. Poudariti pa želim, da si mnogi posamezniki ta korak proti veganskemu načinu prehranjevanja sicer želijo storiti, vendar tega ne zmorejo zaradi strahu pred obsojanjem. To je nemara še največji problem, kar se je pred leti, ko sem sprva postal vegetarijanec, izkazalo tudi pri meni. Ljudje pač težko sprejmejo, da sedaj pač ne maraš več babičine pečenke in maminih jajčnih biskvitov. Zato pa počasi spoznavajo, da imaš rad druge stvari, in kar je najpomembnejše, da ti tudi oni pri tem z lahkoto ustrežejo, če le vsaj malo želijo. In po navadi želijo, saj te imajo radi, in nenazadnje tudi zato, ker vsakdo pač rad ugaja, pa naj gre za tak ali drugačen način. Pomembno je poudariti, da lahko vsak, ki se zanima za pot veganstva, več informacij in tudi podpore najde na Slovenskem veganskem društvu, ali celo neposredno od mentorjev društva.

    No, še enkrat hvala avtorici prispevka za voljo in trud, ki ju je vnesla v izjemno predstavitev 😉

  2. Najlepša hvala za tale čudovit komentar. Se bom potrudila še več pisati o veganstvu. 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*