Vonj po cimetu



December je čas druženja, sladkanja, čas, ko si ponavadi vzamemo več časa za prijetna srečanja. Vsekakor je december čaroben čas, čas lučk, bučk, cimeta in drugih opojnih vonjav. Ob skodelici čaja se vedno prileže tudi kaj sladkega. Še bolje je, če je na mizi kaj novega, očem privlačnega. Seveda pa je za gostitelja lahko precej naporno, če ni vešč kuhanj in pečenja. Verjemite, tudi meni se je to pogosto dogajalo. Tako vam v nadaljevanju ponujam dva enostavna recepta, s katerim boste svoje goste nedvomno navdušili, hkrati pa v svoj dom privabili praznično vzdušje.

JABOLČNE LIZIKE

SESTAVINE:

–          TESTO

  • 350g moke
  • ¼ čajne žličke soli
  • 5 žlic sladkorja
  • 230g masla
  • 100ml hladne vode

–          NADEV

  • 2 večji jabolki
  • 1 žlica cimeta
  • 3 žlice želirnega sladkorja
  • Limonin sok

–          PREMAZ

  • 1 rumenjak
  • 3 žlice mleka

–          OSTALO

  • Špile (lesene palčke)
  1. V večji posodi premešam moko, sol in sladkor.
  2. Dodam na kocke narezano maslo sobne temperature in z mešalnikom mešam približno 5 minut.
  3. Ko je maslo dobro vmešano dodam vodo in ponovno vse premešam.
  4. Testo preložim na folijo, ga zavijem in postavim v hladilnik za 30 minut.
  5. V vmesnem času pripravim nadev in premaz.
  6. V manjši posodici z vilico prežvrkljam rumenjak in mleko.
  7. Jabolka olupim, narežem na manjše kocke in dam v posodo.
  8. Dodam limonin sok, želirni sladkor in cimet. Nadev naj malo počiva.
  9. Pečico prižgem na 175°C in špile prerežem na pol (tako dobiš manjše palčke).
  10. Vzamem testo iz hladilnika in ga pregnetem na rahlo pomokani površini.
  11. Vzamem del testa in ga razvaljam na debelino 3-5mm.
  12. Z modelčkom (premer približno 6 cm) naredim krogce.
  13. Na krogec pritisnem palčko, dodam 1 žličko nadeva. Čez dam še en krogec in ga ob robovih s palčko ali vilico pričvrstim.
  14. Na sredino zgornjega kroga naredim 3 luknjice z nožem.
  15. Postopek ponavljam dokler ne zmanjka sestavin.
  16. Lizike naložim na pekač s peki papirjem in dam v pečico.
  17. Lizike se pečejo 20 – 25 minut.
  18. Ko so lepe zlatorjave barve jih vzamem iz pečice in iz pekača prestavim na rešetko, da se ohladijo.

Jabolčne lizike

SLADICE V KOZARČKU malina-ingver-limona

SESTAVINE:

–          PODLAGA

  • 200g ingverjevih keksov
  • 50g masla
  • 100g lešnikov

–          BELA KREMA

  • 500ml kisle smetane
  • Sladkor v prahu
  • Vanilin sladkor

–          RUMENA KREMA

  • 8 limon
  • 400g sladkorja
  • 200g masla
  • 6 jajc + 2 rumenjaka

–          OSTALO

  • 500g svežih malin
  • 100g čokolade

Za sladice v kozarčku težko opredelim točne količine, ker jih pač vsak napolni in zapolni po želji. Sama iz navedenih količin pripravim 10 kozarčkov. Vse sestavine si pripravim vnaprej in hranim v hladilniku. Najbolj slastna je, če jo sestavim v kozarčke vsaj 2 uri preden se poje, ker se podlaga lepo napije.

  1. Pripravim sestavine za rumeno kremo. Ta potrebuje čas, da se ohladi, zato jo pripravim najprej. Na štedilnik pristavim posodo z malo vode. V ognjevarno posodo (dimenzijsko mora ustrezati posodi na štedilniku za »Banjo Marijo) dam sok limon, sladkor in maslo. Dam posodo na posodo in mešam toliko časa, da se maslo stopi.
  2. V drugi posodi razžvrkljam jajca, ki jim še dodam rumenjake. Počasi to mešanico vlijem k mešanici iz koraka 1. Nenehno mešam in kuham na »Banji Mariji« še 10 minut, da postane kremasto. Postavim v hladilnik.
  3. Ingverjeve kekse zmeljem, lešnike narežem na četrtine. V ponvici stopim maslo, dodam mlete kekse in lešnike, popražim. Podlaga je pripravljena, postavim v hladilnik. Če se mi podlaga kasneje v hladilniku strdi, jo zdrobim z žlico.
  4. Kislo smetano dam v večjo posodo. Po okusu dodajam sladkor v prahu in vanilin sladkor. Bela krema je pripravljena. V decembrskem času dodam tudi cimet.
  5. Napoči čas za sestavljanje. Pripravim 2dcl kozarce in takole… 2 žlici podlage, 2 žlici bele kreme, 1 žlica rumene kreme, nekaj malin, 2 žlici bele kreme, 1 žlica rumene kreme, nekaj malin in čokoladni ostruščki (včasih naribam, sicer pa vzamem celo čokolado in po hrbtni strani vlečem proti sebi z debelim nožem)

Sladice v kozarčku

Dober tek!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*