Za prvi maj v Pariz

Pariz – mesto zaljubljencev, šansonov, štručk, parfumov, Eifflovega stolpa, visoke mode in še bi lahko naštevali. To je mesto z bogato arhitekturno, kulturno in umetnostno zgodovino.

Za prvi maj v Pariz

Pariz je glavno mesto Francije in departmaja Ile-de-France. Meri več kot 100 km2 in ima več kot 2 milijona prebivalcev. Je gospodarska in politična svetovna metropola. Z več kot 30 milijoni obiskovalcev letno je eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu.

 

pariz

Pred odhodom se moramo pripraviti na dolge čakalne vrste pred muzeji in drugimi znamenitosti, vzeti s sabo slovar francoskega jezika, ker bomo težko našli nekoga, ki zna še kakšen tuj jezik, še tisti ki to zna, se bo naredil Francoza in seveda polno denarnico evrov, ker v Franciji ni nič poceni.

Najceneje je, če se v Pariz odpravite s poceni letalskim prevoznikom, kjer boste za pot odšteli le nekaj deset evrov. Najbližji leti iz italijanskega Trsta. V Parizu se najde tudi veliko cenovno ugodnih nastanitev. Predlagam eno izmed svetovno znanih hotelskih verig, ki jih je v mestu mnogo. Predvsem zaradi poslovnežev, ki prihajajo za dan ali dva v središče Francije. Seveda so v mestu tudi vsi najprestižnejši hoteli. Lahko izberete nastanitev v katerem koli delu mesta, saj Pariz nudi odlične prometne povezave s podzemno železnico. Na metroju velja biti posebno pozoren, saj turisti velikokrat ostanejo brez denarnice, ure ali kakšnega drugega dragocenega predmeta. Tatovom, kateri izkoriščajo prepolne vagone železnice, pravijo trojčki. Trojčki pa zato, ker nas eden izmed žeparjev opazuje, drugi zamoti, tretji pa sune, kar se sunit da.

Če boste obiskali Pariz, si vzemite čas in uživajte ob pregrešno dragi kavi v enem izmed številnih fino opremljenih lokalov v središču mesta. Ozrite se naokrog in začudeni boste kako lahko na nekaj kvadratnih metrov stlačijo toliko miz in stolov. Če boste hoteli na stranišče, se vam bo najbrž pripetilo, da bodo morali vstati še ostali gosti pri sosednjih mizah, da se boste lahko prebili skozi. Zanimivo je tudi, da Parižani obožujejo modo, so vrhunsko oblečeni, dame naličene, nadišavljene, pod mizami pa cigaretni ogorki, rabljeni robčki ipd. Taki pač Francozi so. Vzemite si čas in se sprehodite tudi po eni izmed mnogih četrti, kjer živijo priseljenci iz vseh delov sveta. Če so vam všeč morske jedi, predlagam Grško, kjer se boste za sorazmerno normalno ceno najedli svežih rib ob poslušanju sirtaka. Med bolj obiskanimi je tudi Latinska četrt.

IMG_0489Najbolj obiskani deli Pariza in znamenitosti so: ulica Rivoli, Elizejske poljane z nešteto butiki, na koncu pa znameniti slavolok zmage z mestno hišo, Napoleonova grobnica-Dome des Invalides, trg Concorde, Bastille, Republique, Vendome, Trocadero, Etolie, center moderne umetnosti Georges Pompidou, stara pariška operna hiša Garnier, univerza Sorbona, veleblagovnica Galeries Lafayette. Če ste ženska, predlagam da zavijete v eno izmed številnih parfumerij, kjer vam bodo predstavili kako se dišavo izdela in se boste v tem lahko preizkusili tudi sami. V Parizu najdemo tudi sloviti Moulen Rouge, ki je dandanes le senca preteklega znamenitega kabareja in kan kana. Predlagam tudi ogled Louvra, muzeja ki ga krasi Michelangelova slika Mona Lize. Ne bodite začudeni ob pogledu na njeno velikost oziroma majhnost. Pustite se zapeljati ob glasbi najbolj znane šansonjerke Edith Piaf ob vožnji z ladjico po Seni. V Parizu ne smemo spregledati še mogočne katedrale Notre-Dame, katera leži na otočku Ile de la Cite. Najvišja (z anteno meri 320,75 metra) in najbolj obiskana (več kot tri milijone obiskov letno) atrakcija je Eifflov stolp. Železni stolp je Eiffel načrtoval za svetovno razstavo leta 1889. Sprehodite se tudi na grič Mont Marte, kjer delujejo poulični slikarji in drugi umetniki, na vrhu pa stoji cerkev Sacre-Coer.

V okolici si lahko ogledamo še Versailles, prebivališče francoskih kraljev z velikih dvorcem in vrtom. Najbolj znan oziroma zadnji francoski kralj je bil Ludvik XVI. ali Sončni kralj. Poročen je bil z Avstrijko Mario Antonietto. Najbolj se ga spominjamo zato, ker sta bila oba s kraljico zaradi veleizdaje obtožena na smrt in obglavljena. Tako se je končala vladavina francoskih kraljev (l793). Odstavljen pa je bil zaradi francoske revolucije leta 1789. Ker je bil poslednji francoski kralj, mu tako posmehljivo pravijo tudi Zadnji kralj. S kraljico sta veljala za izredno razsipnega, do Versailla je bil tudi skopan iz Senne več-kilometrski rečni kanal, da kralju ni bilo potrebno hoditi. Po nekaterih govoricah naj bi tudi zelo težko hodil, ker naj bi mu zaradi neprestane ježe in nošenja odpovedovali kolki. Če imate otroke se lahko zapeljete na obrobje Pariza v zabaviščni center Eurodisney. Le nekaj kilometrov stran ob reki Loari leži nešteto gradov in dvorcev. Med njimi najbolj znani Chambord, predhodnik Versailla, Chenonce-dvorec plemkinj in Amboise. Prvi nam pusti pečat predvsem zaradi svoje velikosti, drugi leži na vodi in je v njem vsaka soba opremljena drugače, v Amboisu pa leži grad na ogromni pečini in je znan predvsem po posmrtnih ostankih Leonarda da Vincija. Če boste v Dolini Loare poizkusite lokalne dobrote-Francozi slovijo predvsem po vrhunskih vinih in odličnih sirih, s katerimi zaključijo kosilo.

 Au revoir!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*