Za vikend v Bruselj

Bruselj (Bruxelles) je glavno mesto Belgije in središče Evropske unije. V njem stoji sedež Evropske komisije, Sveta Evrope in Nata, najbolj znan je pa je Evropski parlament s sedežem v Strasbourgu. Ima približno milijon prebivalcev. Je center evropske kulture z več kot 90 muzeji, sprehajalnimi potmi, z odlično čokolado in pivom.

bruselj

 

 

Bruselj

V Bruselj lahko z nizko cenovnim letalskim prevoznikom poletimo iz bližnjega italijanskega letališča Ronchi. Kot večina letov tudi ta ne leti na glavno letališče, ampak na Charleroi, kateri leži cca 50 kilometrov ven iz mesta. Od tam pa lahko do mesta pridemo z vlakom ali pa s turističnim avtobusom. Nasploh je prevoz zelo dobro organiziran. V mestu se je tako najbolje voziti s podzemno železnico ali s tramvajem. Gre za eno in isto stvar, saj vozi nekaj časa nad in nekaj pod zemljo. Postaje so praktično povsod, vlaki do minute točni in zelo pogosti. Vsaka postaja je opremljena z zaslonom, tako da lahko natančno vemo, kateri vlaki in kdaj se bodo le-ti odpeljali s predmetne postaje. Ravno tako imamo na vsakem postajališču avtomate, kjer lahko kupimo karte za eno, več voženj, dnevne, večdnevne ipd. V mestu in obrobju je veliko hotelskih verig, katere nudijo ugodne večdnevne nočitve. Največkrat med vikendi, prazniki in parlamentarnimi počitnicami, ko se Bruselj “sprazne” predvsem zaradi velike količine zaposlenih v evropskih institucijah.

Evropski parlament

Zaradi mnogih politikov, ki prihajajo dnevno v Bruselj, je mesto dobro povezano z ostalimi prestolnicami. Na primer Pariz, London ipd. Za turiste priporočam vožnjo z vlakom. Če si želite ogledati še ostala znana mesta v Belgiji, imate do Genta 62 km, 103 km do Brugge-a, 6 do Anderlechta, 13 do Waterloo-ja…

Če boste v Bruslju ostali le za dan ali dva predlagam, da si znamenitosti ogledate s turističnim avtobusom, kateri ima dve progi in kroži od znamenitosti do znamenitosti vsakih nekaj minut. Cena 1-dnevne vozovnice stane 23, 48-urne pa 30 eurov. To je cena za odrasle, za otroke, seniorje, študente in skupine pa kakšen evro manj. Dvonadstropni avtobus nudi tudi slušno predstavitev znamenitosti v več jezikih. V slovenščini pa žal ne. Vstopite lahko na kakršnikoli postaji proge. Krožna vožnja traja 75 minut.

unnamed (2)gČe boste izbrali prvo progo, se boste lahko ustavili na Central station-centralni postaji v samem središču mesta. Tu stoji trg Grand-Place s katedralo, strip muzej, se odpravili proti Arebergu z znamenito kraljevo trgovsko hišo (Royal St Hubert Galleries) znano predvsem po številnih čokoladnicah in teatru, se odpravili naprej po ulici Rogier, katera slovi po množici trgovskih centrov, Royal Serres (kraljeva poletna rezidenca, Japonski stolp, Kitajski paviljon), naprej do znamenitega Atomiuma (zgrajen leta 1958 za razstavo, 100 m visok, ena najbolj obiskanih znamenitosti v Belgiji) z bližjim Planetarijumom in Mini Evropo, mimo National Basilice (tu stoji Basilica of the sacred Heart in Aquarium), mimo Tour&Taxis-središče dogajanja in razstavišč, po Dansaert Street, ulice znane po dizajnerskih trgovinah in ribje tržnice, mimo Manneken Piss-a-dečka, ki lula (ponavadi ga najdemo oblečenega od eno izmed narodnih noš, nosil je tudi že slovensko), nazaj na centralno postajo.

Druga pot pa zajema Central Station, Place Royale (trg z muzeji, bazarom…), Sablon z isto imenovanim trgom, bolšjim trgom, cerkvijo, v okolici postaje Louise najdemo Palace of Justice (sodno palačo), Louise avenue (avenija z luksuznimi trgovinami), naslednja postaja je Louise z Horta muzejem, Abbaye de la Cambre (borzna hiša, katedrala, vile…), Flagey (sodobna umetnost), Luxembourg. V bližini te postaje stoji Evropski parlament s stanovanjskim kompleksom za politike in ostale uslužbence parlamenta. Del Evropkega parlamenta je urejen v brezplačen muzej, kateri govori o zgodovini Evropske unije, članicah, sedanjih parlamentarcih ipd. Ob vstopu dobimo slušalke, kjer se poučimo o vsem v več jezikih, tudi slovenskemu. Naprej nas vodi pot do postaje Parc Leopold. Ob tej postaji stoji knjižnica Solvay in Museum of Natural Sciences. Sledi Cinquantenaire s parkom in številnimi muzeji, kot na primer: Autoworld-avtomobilski, Military-vojaški, Art & History-umetnost in zgodovina. Naslednja postaja je Shumann, kjer stoji Evropska komisija in trg imenovan Art Novuveau squares. Pred centralno postajo, pa se avtobus ustavi še na postaji imenovani Palais Royale. Tu stoji kraljeva palača ali Royal Palace, nasproti največji park v Bruslju (Brussels Park) in belgijski parlament, originalno Belgian Federal Parliament.

Bruselj

Prednost strogega središča mesta je, da je za vozila zaprt in majhen, tako da si ga lahko ogledamo peš. Na primer trg Grand-Place s katedralo in muzeji, gledališče, v okolici je polno trgovin z ročnimi deli in tudi takih prestižnejših za globoke denarnice, le korak ali dva stran (300 m) od glavnega trga stoji kip dečka, ki lula. Korak stran je tudi kraljeva palača, park ipd. V parku lahko opazimo zanimivo oblikovane krošnje dreves. Nasploh je mesto zelo urejeno, polno skulptur, pouličnih pevcev in prijaznih ljudi, ki ti z veseljem priskočijo na pomoč. Skoraj vsi govorijo kakšen tuji jezik, še posebej angleško. Med ogledom priporočam, da se ustavite v eni izmed mnogih belgijskih čokoladnic, kjer lahko kupite kakšno sladko darilce za domače in si ogledate proizvodnjo le-te. Ob sprehajanju vam bo najbrž zadišala belgijska nacionalna jed Fish&chips, priredba angleške bolj znane različice. Za se posladkat priporočam tudi sloviti belgijski vafelj. Med sprehajanjem boste opazili fasade propadajočih stavb, katere krasijo grafiti mladega belgijskega umetnika. Ko boste od vsega videnega že precej utrujeni, pa predlagam da se spočijete v lokalu ob poizkušanju belgijskega piva.

 

2 komentarja

  1. Lpo fajn, se boljse bi blo it tja v sluzbo.

  2. TJAŠA FAJT

    Se strinjam, poizkusi se prijavit, na spletnu strani imaš vsak dan kakšno ponudbo… Čeprav it na dopust je čist neki drugega 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*