Naravni biser Hrvaške: Zadar

Živahno in vihravo mesto Zadar se ponaša z enkratno lego na svojem polotočku med kopico cerkva, ostankov starega Rima in številnimi obcestnimi lokali. Zadar je prometno povezan z Reko in Splitom (Jadranska cesta). Mednarodno letališče je Zemunik. Stalne ladijske linije pa so s severom in južnim Jadranom ter Italijo.

Zadar - foto: Barbara Debeljak
Zadar – foto: Barbara Debeljak

Zadar se omenja že v grških in rimskih virih kot Iadera. Ohranil je urbano strukturo rimskega castruma, največji del mesta pa je zgrajen s pregrajenimi hišami iz romantike in gotike, ki so stisnjene v zgoščeno staro jedro, polno kavarn, lokalov in dobrih restavracij. Med svetovno znanimi zgradbami je posebej pomembna Sammichelijeva poznorenesančna mestna loža, loža mestne straže z baročnim stolpičem, palača Fantogna, Škofovska palača, palača Grisogono-Vovo, palača Nassi, idr.. Vse so znotraj polotoka, zaprtega za promet in obrnjenega proti toplemu in sinje modremu Jadranu. Narodni trg, ki je nekdanje središče beneškega mesta Zadar, se ponaša s celo vrsto lokalov in mestno hišo z ložo in stražarnico v beneškem slogu. Med poletno sezono tu pogosto organizirajo umetniško in obrtno tržnico. Prijetno podnebje mesta Zadar, z bujno mediteransko vegetacijo privablja mnoge turiste. V bližnji okolici so številni hoteli in rekreacijski objekti. Vzdolž obalne ulice, jugozahodno od starega mestnega jedra, so gozdni park ter plaže s kopališči.

zadar_hrvaska

Zadar - foto: Barbara Debeljak

Zadar sestavlja staro mestni jedro in novi del ob obali. Tu so trije pomembni muzeji: arheološki, etnografski in naravoslovni, galerija umetnin in eden izmed najbogatejših zgodovinskih arhivov v državi. Na mestu rimskega foruma stoji Arheološki muzej, ki hrani različne najdbe iz mesta in okolice. Te obiskovalcem dajejo vpogled v zadrsko dediščino od kamene dobe pa vse do enajstega stoletja. V mestu najdemo poleg ostankov rimskega foruma (od starodavnega foruma je ostalo komaj kaj, saj so veliko kamenja porabili za gradnjo drugih delov starega mestnega jedra) še  dve izjemni katedrali: eno katoliško in eno pravoslavno. Imenitna zadrska katedrala sv. Anastazije, iz obdobja romantike, stoji na mestu prejšnje bizantinske stavbe, kjer pa je pred tem stal forum antičnega rimskega mesta Jadar. Čeprav ta cerkev stoji v senci slavnejše sosede, cerkve sv. Donata, je ne gre spregledati. Rotonda sv. Donata je visoka 27 metrov in ima tri apside. Notranjost pa je razdeljena na dve ladji. Cerkev sv. Donata je zaradi nenavadne okrogle oblike zelo akustična, kar pride najbolj do izraza med poletnimi koncerti, ki jih tu prirejajo. Romantika je mestu Zadar zapustila tudi eno najlepših cerkev na Hrvaškem – Katedralo sv. Stošije, ki je zgrajena na zgodnji starokrščanski baziliki in kasneje razširjena.

Zadar - foto: Barbara Debeljak
Zadar – foto: Barbara Debeljak

Mesto Zadar vsako poletje zaživi ob baročnih, renesančnih, srednjeveških in komornih koncertih. Večina dogodkov poteka na različnih odprtih krajih. Poleg cerkve sv. Donata se odvija tudi živahni festival v zadrskem poletnem gledališču s številnimi gledališkimi, glasbenimi in plesnimi umetnostmi. V polnosti pa se razvije tudi življenje v uličnih kavarnah in restavracijah na prostem.

Zadar - foto: Barbara Debeljak
Zadar – foto: Barbara Debeljak

Ko je avgusta 1991 na novo nastajala hrvaška država, so jugoslovanska vojska in paravojaške enote planile na Zadar, ki leži nevarno blizu sporne srbske Krajine. Obrobje mesta in letališče sta bila kmalu zavzeta. Na hitro razporejene hrvaške sile so uspele preprečiti padec mesta. Sledilo je silovito obleganje. Obstreljevanje Zadra je trajalo vse do konca leta 1995. Zadar, ki se je uspešno pobral po krizi zaradi vojne, je danes spet živahno obmorsko mesto. Piko na i mu daje privlačno staro jedro, ki se ponosno bohoti na svojem polotočku.

Zadar - foto: Barbara Debeljak
Zadar – foto: Barbara Debeljak

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*