Zakaj je zajtrk tako pomemben za produktivnost zaposlenih?»Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva!« To je mantra, ki jo poslušamo že od malih nog. Pa veste, kako pomemben je zajtrk za produktivnost čez cel dan?

Ko se zjutraj zbudimo to pomeni, da že 10 do 12 ur nismo jedli. Telo potrebuje hrano, da začne dan in tudi metabolizem tako začne pravilno delovati.

Nasvet: Če ste med tistimi, ki vam ni do hrane takoj, ko vstanete, si zajtrk pripravite v posebne škatle za shranjevanje živil in si ga odnesite v službo. Že sama pot do službe bo zbudila telo do take mere, da boste začutili potrebo po hrani.

zdrav zajtrk

Kaj izbrati za zajtrk in česa se raje izogibati?

Seveda pa ni pomembno le, da zjutraj nekaj poješ, ampak je pomembno tudi kaj se znajde na krožniku.

Če je le možno, v zajtrk vključite nekaj sadja in zelenjave. Sadje lahko narežete v jogurt in skuto ali pa ga dodate v različne kosmiče. Nič pa seveda ne bo narobe, če sadje preprosto narežete in pojeste. Mogoče si mislite, da je zelenjavo malo težje vključiti v jutranji obrok, ampak samo pomislite na odlične omlete z različno zelenjavo in zelišči.

Jajca na sto in en način so tudi odlična ideja, da začnete dan tako kot je treba.

Nasvet: Obrok bogat z beljakovinami vas bo nasitil za kar nekaj časa.

Česa se zjutraj raje izogibajte?
 • Če ste na dieti se zjutraj raje izogibajte sadnih sokov in smutijev, tudi tistih, ki ji iztisnete sami, saj vsebujejo veliko preprostih sladkorjev. Tekoče kalorije vam bodo hitro dvignile inzulin v krvi in posledično boste kmalu dobili napad lakote.
 • Izogibajte se sladkih kosmičev, piškotov in sladkarij, saj vas bo ta obrok nasitil le za nekaj časa.
 • Najlažja izbira (ko se mudi v službo) se včasih zdijo že vnaprej pripravljeni sendviči iz avtomata. Največkrat so taki sendviči polni nezdravih maščob in so zagotovo slabše kakovosti kot sendviči, ki jih pripravimo sami doma.
 • Instant ovsena kaša je tako kot smutiji prenasičena s sladkorjem.
Kakšne so prednosti zajtrka?

To, da je zajtrk pomemben obrok dneva, ki zjutraj požene naš motor, smo že večkrat poudarili, ampak kakšne pa so konkretne pozitivne lastnosti prvega obroka v dnevu.

Zakaj je torej pomembno, da ne preskočite prvega obroka dneva?
 1. Ljudje, ki zajtrkujejo v svoje telo vnesejo večjo količino vitaminov in mineralov
 2. Zajtrk vam lahko pomaga, da lažje uravnavate telesno težo (Če ste na dieti, je ena največjih napak da preskočite tako pomemben obrok kot je zajtrk)
 3. Zajtrk pospeši naš metabolizem
 4. Če zajtrkujete imate več energije tako na delovnem mestu kot čez cel dan
 5. Ljudje, ki zajtrkujejo lažje vzdržujejo koncentracijo za delo in delovne zadolžitve
 6. Če zajtrkujete, obstaja manjša možnost za nastanek holesterola
 7. Če zjutraj zajtrkujete, je manjša možnost da boste čez dan posegli po nezdravi hrani in prigrizkih
Reden in zdrav zajtrk močno vpliva na produktivnost zaposlenih

Zadnje študije pravijo, da je za  zaposlene, ki se ne prehranjujejo zdravo in izpustijo zajtrk v kar 66 odstotkih večja verjetnost, da bodo čez delovni dan povsem izgubili voljo za delo.

Pravilna prehrana bo zaposlenim dala potrebno energijo za premagovanje delovnih zadolžitev in potreben fokus. Poleg tega pa sta zdrava prehrana in zajtrk zelo pomembna za tiste, ki imajo zdravstvene težave ali želijo izgubiti kakšen kilogram, saj z rednim zajtrkom lažje vzdržujejo dieto.

Nekaj idej, kako vaše zaposlene spodbuditi, da se prehranjujejo zdravo:
 • S podjetjem, ki polni avtomate s hrano skušajte doseči dogovor, da vanjo vključijo tudi bolj zdrave prigrizke
 • Brezplačno sadje dostopno vsem: Študije kažejo, da kar 96 odstotkov zaposlenih v službi je sadje, če jim je to brezplačno dostopno
 • Svoje zaposlene podučite o pomenu zdrave prehrane in pomembnosti zajtrka
 • V službi organizirajte brezplačen zdrav zajtrk za zaposlene, ki ga pospremite s predavanjem
Brezplačen Zdrav zajtrk z Vitalnim podjetjem

brezplačen zdrav zajtrk

Kako pomemben je zdrav zajtrk se zavedamo tudi v Vitalnem podjetju in zato z iniciativo Zdrav pri delu v petek 26.1. 2018 organiziramo prvi letošnji BREZPLAČEN dogodek Zdrav zajtrk.

Na dogodku bomo spregovorili predvsem o promociji zdravja na delovnem mestu in o temu, kako za zaposlene ustvariti varno in zdravo delovno mesto.

program zdrav zajtrk

Vabljeni vsi podjetniki, obrtniki, menedžerji in vodstveni kadri javnega in zasebnega sektorja.

Opomba: Dogodek je povsem brezplačen, potrebna je le predhodna prijava na elektronski naslov info@vitalno-podjetje.si ali preko telefonske številke 051 339 543.

Kaj je Vitalno podjetje?

Vitalno podjetje je program rekreacije in zdravja, ki vam pomaga ciljno znižati bolniške odsotnosti in izboljšati motivacijo zaposlenih v vašem podjetju ter posledično zvišuje uspešnost vašega podjetja.

Več o podjetju najdete na naši spletni strani Vitalno podjetje.

Za več informacij smo vam na voljo na naših kontaktih: 051 339 543 | www.vitalno-podjetje.si | info@vitalno-podjetje.si | FB

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*