Zakaj se človeku kolca?Kolca se osebam različne starosti. Kolca se že dojenčku preden pride na svet, kar mati občuti kot rahlo gomazenje v trebuhu. Kolca se ti takole: »Hik« in nato je nekaj časa premor in nato se ponovno pojavi: »Hik«. Ni določeno koliko časa preteče od prvega do naslednjega hika. Lahko je ta hik le eden in edinstven. Lahko je hikov na dan več, z različno dolgimi premori med naslednjim hikom. Za kolcanje so stari ljudje prepisali posebni rek. Kolca se ti, ker te nekdo upravlja, ker nekdo misli nate, in podobno. Pogledali so na kazalce na uri ter izračunali na katero črko se začne ime osebe, ki misli nate.

Kolcanje

Če je bila ura pet čez deset, je bila to oseba s 15 črko v abecedi. Torej vedno je bila oseba nasprotnega spola in v tem primeru bi to zgledalo tako, da je na moškega, ki se mu kolca mislila Nada ali Neva in podobno; na žensko, ki se ji kolca pa je mislil Nace ali Noe in podobno. Čeprav se kolcanje izvije iz grla, je vedno zanj razlog nekje globlje. Krč, ki povzroči kolcanje izhaja iz trebušne predpone. Za kolcanje v večini primerov ne tiči nič nevarnega in nenavadnega. Otroka skušamo zamotiti, da še sam ne bo opazil, da se mu kaj nenavadnega dogaja. Dobro je popiti tudi kakšen požirek ali več tekočine. Priporočljivo je tudi zadržati zrak in šteti do tri, da se kolcanje umiri. Če se kolcanje ne umiri večkrat ponovite tako, da zadržite zrak in štejete največ do tri. Če kolcanje traja dlje časa lahko postane dolgočasno.

Dolgčas si lahko krajšate na način, da vsakemu kolcanju daste svoje ime. S tem boste dosegli, da se vam bo hitreje nehalo kolcati, ker boste misli na to, da se vam grdo kolca, avtomatsko preusmerili v nekaj kar vam je všeč. Običajno človek zbere tisto kar mu je všeč, zato se priporoča k hitrejšemu in uspešnejšemu oziroma dolgotrajnejšemu prenehanju kolcanja izbira samo lepih imen. Če se kolcanje po daljšem času ne prekine je potrebno stisniti nosnice ter trikrat zapored požreti slino. To je pri otroku težje doseči, kot pri starejših osebah, zato je priporočljivo, da otrok govori s stisnjenim nosom. Pri tem je potrebno paziti, da ne bi otrok predolgo držal stisnjeni nos, kar bi povzročilo zastoj pri dihanju. Če se vam kolcanje pojavlja večkrat dnevno ali večkrat v točno določenem zaporedju je potrebno obiskati zdravnika, kajti kolcanje ni vedno neškodljivo.

Kolcanje je lahko resna bolezen prebavil, ker se vam nabira gnoj; lahko gre za različne rane na različnih prizadetih delih telesa – predvsem dvanajsternika in želodca; lahko ga povzroči vnetje na primer rebrne mrene, vnetje trebušne slinavke ali vnetje črevesja. Zdravnika je potrebno obiskati, če se kolcanje ne preneha največ po dobri uri. Ker se dnevno srečujemo s stresnimi situacijami je kolcanje lahko tudi posledica psihičnih težav. Takšno kolcanje spremlja še hitrejše dihanje in veliko količino zraka širi želodec. Podobno se vam lahko zgodi v primeru, če ste navajeni prehitro jesti ali jesti preveliko količino hrane na enkrat.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*