Zdravo sladkanje tudi za najmlajše



Preden sem postala mama sem imela do zdrave prehrane drugačen odnos. Prehrambno piramido sem sicer dokaj dobro spoštovala a sem velikokrat skrenila na stranpot – zlasti kar se tiče sladkih dobrot. Verjetno nas je veliko takšnih, ki smo ujeti na tem bregu, kjer se je težko upreti mamljivim slastnim zalogajčkom.

biskvitna omleta po malčkovo
Biskvitna omleta po malčkovo

Z novo vlogo mame, ki mi je bila podarjena pa sem ugotovila, da se sladkanju pravzaprav sploh ni potrebno odpovedati. Niti v nosečnosti, niti med dojenjem, niti kasneje, ko otroka učimo zdravih navad. Brez slabe vesti se torej lahko sladkamo in to celo z dojenčkom, ko ga popeljemo v svet goste hrane. Precej super, kajne?

Pravilno in pomembno je, da se zavedamo kaj vnašamo v svoje telo. Naše prehrambne navade se bodo odražale tudi na naših potomcih zato je dobro, da jim privzgajamo zdrav odnos do hrane in telesa že od majhnega. Seveda bodo naši otroci velikokrat pojedli kaj nezdravega, tako kot mi, in s tem sploh ni nič narobe, dokler tega ne počnemo vsakodnevno.

Se še spomnimo uvajanja goste hrane? Ko smo otročku ponudili prvi grižljaj nečesa, njemu do tedaj nepoznanega?

Ko začnemo pripravljati hrano za naše dojenčke se nam odpre čisto nova dimenzija kuhanja.

Gre za odkrivanje tistih prvinskih in pravih okusov, razmišljanje kaj ustvarit iz parih kosov živil, ugotoviti na kak način hrano pripravit in kako najmanjše in najmlajše prepričati, da to dejansko poskusijo. Zna biti pravi izziv, kajne?

Dobro pri tem je tudi, da otrokom pustimo, da se prepustijo svoji domišljiji, da se seznanijo z različnimi okusi, teksturami hrane, oblikami in vonji.

Naj v hrani uživajo, naj se učijo, naj jo spoznavajo in naj do nje razvijejo zdrav in spoštljiv odnos.

Ker v pripravljanju jedi iz nekaj kosov živil uživam sem pripravila nekaj receptov, ki so zdravi, slastni in ne vsebujejo sladkorja.

Kokosov riž

Sestavine:

Skodelica (za čaj) belega riža

Dve skodelici (za čaj) kokosovega mleka

Žlica kokosove moke

Pol žličke kokosovega olja

Postopek:

Riž skuhamo v kokosovem mleku, kateremu dodamo kokosovo olje. Vre naj 15 do 20 minut. Po potrebi dodamo še malo kokosovega mleka, da se riž ne prime na posodo. Ko je riž kuhan vaj vmešamo še kokos in postrežemo primerno ohlajeno.

kokosov riž

Bananine palačinke s korenčkom 

Za 10 manjših palačink:

2 banani

Pol večjega korenčka

1 jajce

2,5 dcl riževega rastlinskega napitka (ali mleka)

6 zvrhanih žlic polnozrnate moke

Žličko pecilnega praška

20 g stopljenega masla

Postopek:

1 banano zmečkamo in ji dodamo jajce, drobno naribano korenje, rižev napitek ter stopljeno maslo. Zmes dobro zmešamo z mešalnikom in ji dodamo moko skupaj s pecilnim praškom.

Ponev za peko palačink namastimo, segrejemo in vanjo vlivamo maso z zajemalko. Ko se na eni strani palačinka lepo zapeče jo po nepečeni strani okrasimo s kolobarji banane (3-4 tanke kolobarje) in spečemo z njimi vred še na drugi strani.

bananino korenčkove palačinke

 

Ovsene zvezdice z rozinami

Za 8 zvezdic:

Skodelico (za čaj) drobno mletih ovsenih kosmičev

1 banano

Ščep cimeta
pest drobno nasekljanih rozin

Postopek:

Banano pretlačimo in ji dodamo ovsene kosmiče, rozine in cimet. Če je masa preveč “tekoča”- pacasta (velikost banane je tukaj pomemben faktor) dodamo še nekaj kosmičev.
Maso nato oblikujemo v pravokotnik in pečemo v pečici približno 20 minut oz. toliko, da se sestavine trdno povežejo. 
Ko je pečeno sladico samo še narežemo na palčke ali izrežemo poljubne oblike.

ovsene zvezdice z rozinam

Biskvitna omleta po malčkovo 

Sestavine za eno omleto:

3 jajca

2 žlici rjavega nerafiniranega sladkorja (ali agavinega sirupa ali medu)

3 zvrhane žlice polnozrnate moke

1 kislo smetano

1 banano

Jagode

Postopek:

Jajca ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in mu dodamo izbrano sladilo. Masi primešamo še rumenjake in moko in jo vlijemo v tortni model (premer 26 cm), na katerega položimo peki papir.

Pečemo 15 minut na 160 stopinjah.

Ko je biskvitna omleta pečena jo prepognemo na pol in nadevamo s kislo smetano kateri primešamo zmečkano banano in na drobno narezane jagode (jaz sem uporabila približno 10 manjših jagod).

Članek napisala Katja, ki ustvarja blog:  http://malisladkosned.blogspot.si/

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*