Ali uživate prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so pri nas še vedno kar malo tabu tema. Skoraj vsak jih že uživa pa vendar je skoraj vsakega sram to priznati. Nekateri pa morda sploh ne vedo da jih uživajo. Prehranska dopolnila dopolnjujejo običajno prehrano, nikakor to ni nadomestek obroka in je po navadi v koncentrirani obliki, ki ga najdemo v obliki praška, kapsule, tablete. Priporočam prehranska dopolnila Biokatka, ki so visoke kakovosti in ne vsebujejo veziv, aditivov in raznih polnil. Kdaj pa vemo, da potrebujemo prehranska dopolnila in da tega ne moremo dobiti iz osnovnih živil. Sama se v veliki meri ne strinjam s pretiranim uživanjem prehranskih dopolnil, razen v izjemnih primerih. Eno takih je na primer omega-3. Namreč ljudje ne pojemo dovolj rib, da bi dobili dovolj omega-3, ki pa so zelo pomembne maščobne kisline v našem telesu. 

prehranska dopolnila tableti

Malo je ljudi, ki jejo 3x tedensko ribe. Si eden izmed njih? Potem ne potrebuješ prehranska dopolnila. Če pa ne uživaš toliko rib ali pa jih ne maraš, potem pa vsekakor potrebuješ omega-3 kapsule. V njih je skrito ribje olje, ki je visoko koncentrirano z omega-3. Prehranska dopolnila, ki jih tudi potrebujete je vitamin D. Vendar je to dopolnilo, ki ga potrebujete samo v zimskih časih. V poletnih in pomladnih dnevih, sonce v našo državo pošilja UV-žarke pod takšnim kotom, da naše telo lahko samo sintetizira vitamin D, nekaj pa ga vnesemo tudi s prehrano. V zimskem času pa to ni mogoče, zato je priporočljiv vnos prehranskih dopolnil. Vitamin D je namreč zelo pomemben za naše kosti. 

Prehranska dopolnila so zelo obširna in lahko dobite že vsak vitamin in mineral v tej obliki. Prav tako lahko dobite tudi makrohranila, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe v obliki prehranskih dopolnil. Sama svetujem, da uživate čim bolj raznovrstno prehrano in boste prejeli vse kar vaše telo potrebuje. Lahko pa greste na pregled k zdravniku, kjer vam z odvzemom krvi ugotovijo ali vam česa primanjkuje in nato kupite prehranska dopolnila, če jih potrebujete. Drugače pa je to le zapravljanje denarja po nepotrebnem. Vendar je seveda na koncu dneva to vaša odločitev. Če imate raje napitek ali tableto, namesto živila, potem so vsekakor prehranska dopolnila idealna za vas. Vsekakor pa jih priporoča, če imate primanjkljaj enega izmed mikrohranil, da se vaše telo čim prej opomore. Odločitev je vaša. Prehranska dopolnila imajo svoje prednosti in imajo svoje slabosti, veliko pa je na tem kako se boste odločili in kako boste živeli.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*