Alternativna medicina

Dandanes vsi živimo v stalnem stresu, le redko najdemo čas za sproščanje in počitek. Vse to vodi v duševne stiske, tesnobnost in celo depresijo. Zato je dobro, da se naučimo prepoznavati stresno reakcijo in jo tudi obvladovati. Ljudje iz prazgodovine so se na nevarnost ravno tako odzivali s hitrejšim utripanjem srca, izgubili so občutek za lakoto, po trebuhu jih je črvičilo in še bi lahko naštevali. Na tak način se je njihovo telo pripravljalo na spopad ali na beg. Tudi mi doživljamo vse te reakcije, vendar s to razliko, da ne moremo  kar pobegniti niti oditi v boj. In dogaja se nam tudi, da določene odzive telesa na stres, kot je naprimer hitro bitje srca, pripišemo bolezni. In ravno avtogeni trening  se je pokazal za izredno učinkovitega v boju z motnjami, ki jih povzroča stres.

V boju proti stresu je zelo učinkovit avtogeni trening
V boju proti stresu je zelo učinkovit avtogeni trening

Ko govorimo o avtogenem treningu, mislimo na skupek lahkih mentalnih vaj, ki nam pomagajo, da se začnemo zavedati svojega telesa in nam prinesejo sprostitev. S temi vajami lahko izključimo stresni sistem, ki deluje na principu « spopadi se ali beži« in vključimo sistem, ki nam omogoča počitek in relaksacijo. V 20. stoletju je berlinski nevrolog dr. Johannes Shultz proučeval hipnozo in jogo in je na podlagi teh raziskav razvil metodo vaj, s katerimi bi lahko um vplival na telo. Te vaje so podobne vajam, ki so jih prakticirali jogiji, le, da so te prilagojene zahodnemu svetu. Svojo prvo knjigo o avtogenem treningu z naslovom  “Avtogenic therapy” je izdal leta 1932 in v njej je natančno opisal šest vaj, ki so še danes osnova za avtogeni trening. Danes avtogeni trening proučujejo predvsem na Japonskem in v Evropi.

Kako obvladati stresne reakcije z avtogenim treningom?

Zagotovo se vedno ne moremo izogniti stresnim situacijam, včasih jih tudi ne prepoznavamo. Avtogeni trening nam pri tem pomaga na tak način, da z določenimi preprostimi vajami dosežemo prekinitev stresne reakcije in dosežemo zavest o lastnem telesu ter telesno sprostitev. Ko smo sposobni doseči to kadarkoli, se z lahkoto izognemo stresni situaciji in posledično stanjem, ki jih le ta povzroča. Izraz »avtogeni«  pomeni nastajanje samo po sebi in je sestavljen iz dveh vidikov procesa in sicer je prvi premik iz stresnega stanja, v katerem danes živimo praktično vsi. Ta proces je vračanje telesa iz nekega »obsedenega stanja« v stanje sprostitve in miru. Drugi del pa pomeni sodelovanje posameznika, seveda pod pogojem, da je le ta sposoben za avtogeni trening. Ko enkrat obvladamo osnovne tehnike, lahko brez skrbi in nevarnosti sami prakticiramo to metodo in sicer kjerkoli in kadarkoli. Avtogeni trening so uporabljali celo pri astronavtih, da so se lažje prilagodili na pogoje, ki so jih imeli pri potovanju v vesolje.

avtogeni_trening_stres

Avtogeni trening lahko izvajamo kjerkoli
Avtogeni trening lahko izvajamo kjerkoli

Kje vse je avtogeni trening učinkovit

Avtogeni trening je priporočljiv predvsem pri motnjah, ki so povezane s stresom. Učinkovit je pri odpravljanju utrujenosti, nespečnosti, zmanjšuje tesnobo, zmanjšuje visok krvni tlak,  pomaga pri odpravljanju treme, lajša migreno. Postanemo samozavestnejši, izboljša se nam samopodoba, koncentracija, lažje se osredotočimo. Z avtogenim treningom si lahko pomagamo tudi pri  boleznih, ki so psihosomatskega izvora in med katere sodijo različne kožne bolezni, astma, celo debelost, govorne motnje, nekatere alergije, znojenje zaradi živčnosti in razne funkcionalne motnje v gastrointestinalnem traktu. Avtogeni trening pomaga tudi pri težavah s kajenjem,  pri občutku manjvrednosti. Izkazal se je za odličnega pri ženskah v menopavzi, pomaga pri zmanjševanju odvisnosti od protidepresivnih zdravil, raznih pomirjeval in uspaval. Preden začnemo s tečajem avtogenega treninga, moramo vedeti ali smo sploh primerni kandidati za učenje. Avtogeni trening namreč ni za vsakogar. Neprimeren je za ljudi, ki trpijo za bipolarno motnjo, ki imajo shizofrenijo, trpijo za težko obliko depresije, ki so bili operirani na srcu v zadnjih šestih mesecih, imajo angino pektoris. Neprimeren je tudi za ljudi, ki se drogirajo in,  ki imajo hude težave z alkoholom. Kot sem že omenila, trening obsega šest osnovnih vaj, pri katerih najprej spoznavamo najboljše položaje za trening. Naučiti pa se moramo tudi pravilnega zaključka, ki je ravno tako pomemben kot začetek, saj nas vrača v »normalno« življenje. Vaje in tehniko avtogenega treninga lahko izvajamo dva do trikrat na dan, če nam to omogoča čas. Dovolj je pet do deset minut. Učinkov, ki jih prinaša avtogeni trening, ne zaznamo takoj, so pa dolgotrajni. Avtogeni trening je vsekakor dobra naložba za naše zdravje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*