Naravni biseri Slovenije: Črna prst

V naših krajih je kar precej krajev, ki se odlikujejo po posebno bogatem rastlinskem svetu. Eden izmed najbolj izstopajočih je zagotovo Črna prst. Gora Črna prst že okoli dvesto let slovi v naravovarstvenem svetu po plodni zemlji, na kateri v pomladnih in poletnih mesecih požene izjemen cvetlični gorski vrt. Vsenaokrog se gnetejo pisane in dišeče drobne endemične rastlinice, ki jih lahko najdemo samo na tem območju. Njena slava se je tako utrdila, da je ne sme izpustiti nihče, ki hoče poznati floro Julijskih Alp.

Črna prst - foto: Barbara Debeljak

Črna prst je dobila ime po črni zemlji, nastali pri preperevanju manj odpornih in temneje obarvanih skrilavih glinencev, ležečih na triasnem apnencu. Na rastlinsko bogastvo Črne prsti vplivata njena kamninska zgradba in položaj na južnem robu ledenodobnih poledenitev. V vršni čok triasnega apnenca so ukleščeni temni skladi vododržnih jurskih skrilavcev. Nenavadne plasti skrilavca, ki v mokrem počrnijo so v Julijskih Alpah vedno znak za posebno bogato floro.

crna_prst_slovenija

Črna prst - foto: Barbara Debeljak

Grebenasta Črna prst med Bohinjem in Podbrdom skriva mnogo redkih in zanimivih rastlin. Vsakogar pritegne z neverjetno pisanostjo in bujnostjo svoje flore. Zanimivo je, da sta bila na tem območju odkrita kar dva izmed naših ušivcev. Ljubljanski zdravnik in botanik Žiga Graf je na pobočju Črne prsti odkril ušivec, ki ga je po prvem raziskovalcu naših Alp imenoval Hacquetov ušivec. Drugi ušivec s tukajšnjim klasičnim nahajališčem pa je julijski. Na Črni prsti slovijo tudi košutnik, kratkodlakava popkoresa, ozkolistna preobjeda, rožnati kačjak in znana kraljica planin z imenom alpska možina. Poleg naravno ohranjenih rastišč lahko v zgodnjem poletju na Črni prsti občudujemo mnoge rastlinske vrste in združbe.

Črna prst - foto: Barbara Debeljak

Črna prst se na jug spušča v Baško grapo s strmini travnatimi pobočji. Sicer nedolžen pristop na Črno prst je na pomrznjenih travah zahteval že nekaj življenj, na kar nas opominjajo tudi spominske plošče ob poti.

Na travnati izravnavi tik pod vrhom Črna prst stoji planinska koča. Po grebenu je po prvi svetovni vojni potekala meja med Jugoslavijo in Italijo. V vojaški karavli so uredili planinski dom Zorka Jelinčiča. Vrh Črna prst nudi izjemno lepe razglede na naše očake. Je imeniten razgledni vrh in že samo zaradi tega vreden obiska.

Črna prst - foto: Barbara Debeljak

Vzpon je primeren v vseh letnih časih, tudi pozimi, če ni preveč snega. Črna prst pa je najbolj obiskana v mesecu juniju, ko jo krasi največ cvetja. Na Črno prst vodi mnogo markiranih poti z bohinjske in primorske strani, ki so primerne za krajše in daljše vzpone, grebenska prečenja in tudi nekaj zahtevnejših vzponov, ki trajajo več ur.

Možni pristopi:

o   Kal – Črna prst (2,30h)

o   Dom dr. Janeza Mencingerja – Črna prst (2,45h)

o   Vrh Bače – Črna prst (3,10h)

o   Kocenpohar -Črna prst (2, 45h)

o   Podbrdo – Črna prst (3,15h)

o   Bohinjsko sedlo – Črna prst (5h)

o   Pod Luknjo – Črna prst (2,30h)

o   Polje – Črna prst (3,45h)

o   Kuk – Črna prst (3,30h)

o   Petrovo Brdo – Črna prst (4,40h)

Danes vse prepogosto pozabljamo, da živimo na enem najlepših kotičkov na našem planetu, ki je poln naravnih biserov. Črna prst je zagotovo eden izmed njih. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*