Gotovina, plačilne kartice, mobilna plačila ali kriptovalute – kam gre razvoj, ni več vprašanje

V zadnjem času je v medijih in strokovnih krogih čedalje več govora o digitalizaciji in uporabi blockchaina tudi na področju plačevanja. Razvoj gre tako hitro naprej, da mu je resnično težko slediti, zato si poglejmo kratek razvoj od pojava gotovine pa vse do čedalje glasnejših govoric o ukinjanju gotovine v posameznih državah in nadomeščanju le-te s produkti, ki so plod najnovejše tehnologijo blockchain (veriženje blokov).

gotovine kripto valute mobilna-placila plačilne kartice kovanec

Gotovino kot jo poznamo danes je v Evropi prva uvedla Švedska davnega leta 1661. Pred kratkim so napovedali, da bodo gotovino ukinili in uvedli izključno elektronsko poslovanje. Gotovina je bila velikokrat povod za rope in krvave pokole in razvoj tehnologije je omogočil, da je gotovine čedalje manj v obtoku tudi pri nas, v Sloveniji.

Zagotovo se spomnite napadov poštarjev predvsem v dnevih, ko so nosili upokojencem pokojnine v gotovini na dom. Število teh se v zadnjih letih znižuje in tudi o ropih poštarjev na terenu ni več toliko govora.

Gotovina omogoča in podpira sivo ekonomijo in anonimnost plačevanja, zaradi česar se v državno blagajno ne nabere vseh zakonsko predpisanih davščin, kar seveda državnikom in bankirjem ni najbolj všeč. Ker nimajo oz. ne poznajo ustreznih instrumentov, si izmišljajo vedno nove in nove davščine.

Po neuradnih informacijah je vse gotovine v obtoku samo cca 8% vsega denarja, ki je evidentiranega na bančnih računih. Da se je plačevanje z gotovino s pojavom plačilnih kartic in elektronskega bančništva zmanjšalo, kaže tudi zmanjševanje števila bankomatov po Sloveniji, kar so občutili z ukinjam le –teh predvsem ljudje v manjših krajih.

Začetek pojava plačilnih kartic je zelo zanimiv. Začelo se je leta 1949, ko je ameriški poslovnež Frank McNamara rezerviral poslovno večerjo v prestižni restavraciji. Za slavnosten dogodek se je lepo uredil in preoblekel. Ko je bilo po večerji potrebno plačati račun, je  poslovnež segel po denarnici in šokiran ugotovil, da je ta ostala v drugi obleki. Iz zadrege ga je sicer rešila partnerica, ki je prinesla denar. Neljuba situacija ga je vznemirila do te mere, da je več noči razmišljal, kaj bi lahko naredil, da ljudje ne bi bili pri plačevanju omejeni z denarjem, ki ga nosijo s seboj v denarnici, pač pa bi lahko potrošili toliko, kot si lahko privoščijo.

Naslednje leto se je Frank s poslovnim partnerjem vrnil v restavracijo na večerjo. Po večerji je natakar prinesel račun in Frank se je predstavil z majhno kartico iz kartona – Diners Club Card ter se podpisal na račun. V industriji kreditnih kartic je omenjeni dogodek postal znan kot »Prva večerja – dinner«.

V Sloveniji smo začeli s prvo uporabo plačilnih kartic že v 60. letih, in sicer je bila to kartica American Express, kasneje pa so se ji pridružile še Diners Club kartica in Mastercard kartica. Banka Slovenije je svojo prvo kartico izdala leta 1991, in sicer plačilno kartico Activa. V naslednjih letih se je številčnost kartic izjemno povečala in danes v Sloveniji ni človeka, ki še ni slišal za plačilno kartico, saj vsakemu imetniku osebnega računa pripada tudi ta.

Razvoj in uporaba gotovine ali plastičnih kartic je po svetu različna. O tem sem že pisala v  članku Skoraj vsa gotovina je ponarejena

Ljudem je težko razumeti, da Azija doživlja hitrejše prestrukturiranje plačil kot Evropa in Amerika. Kitajska je v letu 2015 zabeležila kar 63% rast brezgotovinskih plačil, kar pripisujejo razmahu spletnih prodaj ter prodora spletnih in mobilnih načinov plačevanja tudi na podeželje, kjer bank ni. Kitajski spletni trgovci razvijajo tudi lastne plačilne aplikacije.

Indija je novembra 2016 praktično čez noč omejila uporabo gotovine, da bi zmanjšala sivo ekonomijo in korupcijo, kar je spodbudilo razvoj digitalnega plačevanja.

Digitalno plačevanje omogoča tehnologija, ki se je pojavila leta 2008 in o kateri sem že pisala v člankih Blockchain in Ljudje zbudite se! Priča smo 4. industrijski revoluciji.

Evropski parlament je letos že sprejel zakonodajo, ki bo pod določenimi pogoji dovoljevala plačevanje z digitalnim denarjem v Evropski uniji. Japonska in nekatere druge države so prav tako »legalizirale« digitalni denar.

Vprašanje je samo, katera kriptovaluta bo izpolnjevala vse pogoje, da bo postala legalno in globalno rezervno plačilno sredstvo. Za več informacij, kaj mora kriptovaluta vsebovati in katera kriptovaluta je vse to že vgradila v svoj blockchain, me kontaktirajte na polona.ajdic@gmail.com.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*