Hujšanje in bazalni metabolizemPrihaja poletje, čas dopustov, morja in seveda lahkih poletnih oblačil. In nočne more  – kopalk. Kajti čez zimo smo pozabili na vse zaobljube o zdravi prehrani in  gibanju  in se znašli na tehtnici z odvečnimi kilogrami. Nič nam ne stoji v redu, obročki, ki so se nabrali okrog pasu niso nič kaj privlačni, ko oblečemo kopalke. Naša prva misel je seveda: Shujšati moram. Nujno. In sledi plan hujšanja. Vendar  pa hujšanje ni prav enostavno. Te naloge se je potrebno lotiti postopoma in z glavo. Zelo važno je, da vemo, kako se pravilno prehranjevati in pravilno hujšati. Hitre modne diete seveda obetajo hitre rezultate, vendar nam vse to odrekanje in mučenje naredi več škode kot koristi. Kajti sledi  vračanje kilogramov in to v dvojni količini.

Kako bomo hujšali
Kako bomo hujšali

Pa povejmo nekaj o bazalnem metabolizmu

 Bazalni metabolizem igra pomembno vlogo pri hujšanju. Bazalni metabolizem pomeni minimalno dnevno porabo energije v mirovanju. Telo to energijo potrebuje za vzdrževanje življenjskih funkcij kot so bitje srca, delo notranjih organov, dihanje, za regulacijo telesne temperature ter za ohranjanje funkcije mišic. Bazalni metabolizem  se razlikuje od človeka do človeka, kajti odvisen je od spola, teže, velikosti, od športa, od dnevnih aktivnosti, velik vpliv nanj ima tudi dednost. To pomeni, da vnos energije v naše telo ne sme biti nikoli, res nikoli manjši od vašega bazalnega metabolizma. Povprečne vrednosti bazalnega metabolizma se gibljejo nekje med 1200 kilokalorijami pa do 1800 kilokalorijami. Če želimo shujšati, pomeni, da moramo zaužiti manj hrane  kot smo jo bili navajeni, vendar pa nikakor ne manj, kot je naš bazalni metabolizem. Torej, če znižamo količino hrane pod bazalni metabolizem, naše telo takoj odreagira in sicer tako,  da najprej začnemo izgubljati mišično maso. Tega si pa ne želimo. Hrana ima pomembno vlogo pri hujšanju, pomembnejšo od gibanja, v procentih je razmerje nekje tako: hrana 70%, gibanje 30%. Zavedati pa se moramo tudi tega, da  odvečni kilogrami ne pridejo čez noč, torej tudi izginejo ne čez noč.

Gibanje igra pomembno vlogo pri hujšanju
Gibanje igra pomembno vlogo pri hujšanju

 

Kako naj se prehranjujemo, da bomo shujšali?

 Vsaka hrana ni dobra. Zadnja leta imamo na voljo resnično obilico informacij o pravilnem prehranjevanju in  zdravi prehrani.  Zelo pomembno je , kaj jemo in kako jemo. Če hočemo, da bomo kljub temu, da smo shujšali, obdržali mišice in ohranili zdravje, mora naše telo dobiti vse tri osnovne graditelje oziroma sestavine. Torej maščobe, beljakovine in zadnje čase tako zelo osovražene ogljikove hidrate. Za zdravo telo so enako pomembni tudi minerali in vitamini, kajti le ti so soudeleženi v različnih procesih. Hrana je najboljša, če je kupljena pri lokalnih pridelovalcih, nič ni narobe če se sezonsko prehranjujemo, priporočljivo je sadje, stročnice, zelenjava, oreščki, polnovredna žita.  Pri hujšanju so pomembni tudi redni obroki,  pet obrokov na dan bi bilo idealno. Zavedati se moramo tudi tega, da ni v redu odrekati se hrani, ki ima naziv«slaba hrana«. S tem mislim različne slane prigrizke, denimo čips, pa sladkarije, alkohol in še marsikaj bi lahko našteli. Kajti  človek, ki hujša,prej ali slej pride v skušnjavo in takrat je nevarno, da se bo prenajedal. Prestrogo odrekanje dolgoročno ne prinese dobrih rezultatov, zato pamet v roke, naučimo se pravilno jesti, tudi nezdravo hrano, le tako bomo dosegli zastavljeni cilj – zmanjšanje telesne teže in  se jo naučili tudi vzdrževati.

 

Nekaj nasvetov za hujšanje

 Vaša prehrana naj bo:

 • Uravnotežena, z majhno količino nasičenih maščob, nenasičene so zaželene(olivno olje, bučno olje, hladno stiskano sončnično olje).
 • Prehrana naj vsebuje manj kalorij kot smo jih uživali do sedaj
 • Ogljikovi hidrati naj bodo v manjšini na našem krožniku
 • Redno preverjajmo svojo težo, ker lažje skrbimo za isto težo kot pa hujšamo
 • Pametno je tudi zmanjšati količino soli in alkohola v prehrani
 • Nič ni narobe, če opustimo kajenje
 • Poskusimo se izogibati stresu, ki nam škoduje tako psihično kot fizično
 • Hujšajmo postopoma
 • Jejmo zelenjavo in sadje, saj nam dajeta občutek sitosti in nista preveč kalorična
 • Hrana, ki obljublja »hitro hujšanje«, je metanje denarja proč, ker brez trdne volje in odrekanja ni rezultatov
 • Jejmo večkrat na dan manjše obroke
 • Ne izločajmo določene hrane, ker na tak način tvegamo podhranjenost(pomanjkanje določenih mineralov in vitaminov)
 • Redno se ukvarjajmo s športom, pa naj bo to hoja, kolesarjenje, tek, šteje tudi pospravljanje in delo na vrtu
 • Tudi otroke navajajmo na zdravo prehrano in zdrav način življenja
 • Hrana vam daje življenje, ni vaš sovražnik, zato si sami poiščite svoj način prehranjevanja, ki vam bo pomagal obdržati novo pridobljeno težo
 • Zavedajmo se, da je zmanjšanje telesne teže plod naše vztrajnosti
Zmagali smo
Zmagali smo

Hujšanje je čas sprememb in zavedati se moramo, da za spremembe potrebujemo čas. 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*