Indonezijska kuhinja: Bali



Kuhanje je zelo zabavna stvar. Še bolj vznemirljivo pa je kuhati na eksotičnem otoku z aromatičnimi sestavinami, v družbi izkušenih kuharjev s plumerijami posutega Balija.

Priprava posamezne jedi tudi na Baliju vodi najprej na tržnico. Kljub sicer pestri ponudbi pa obisk ne pusti najboljšega prvega vtisa – vsaj povprečnemu Evropejcu, ki na takšne razmere ni povsem pripravljen. Hladilnikov na tamkajšnjih tržnicah namreč ne poznajo; meso in ribe so kot na razstavi. Precej boljše občutke vzbudi pogled na pristno, barvito zelenjavo in številne manj poznane sadeže, ki brbončice kar kličejo k okušanju. Nakupimo nekaj manjkajočih sestavin za pripravo kosila – večino so jih kuharski mojstri (k sreči) pripravili vnaprej. Skupina – večji del Avstralci, ki jim dopust na Baliju predstavlja nekaj povsem običajnega – se počasi prestavi v letno kuhinjo, kjer se ujame v nova kulinarična doživetja. Prične se sproščeno druženje in pogovori o tradicionalni balijski prehrani, ki je barvita, aromatična, začimbno pestra, vseeno pa preprosta in nadvse okusna.

Hrana na Baliju

Glavne sestavine balijske kuhinje so piščanec, svinjina, morska hrana, zelenjava in – riž, kar pri vseh pomirjujoče zelenih riževih poljih niti ni nenavadno. Domačini ga imenujejo kar življenjska kri Balija. Med začimbami posegajo po vseh vrstah popra, ki velja za eno prvih začimb v kuhinji nasploh, šalotki, česnu, ingverju in limonini travi. Pri kuhi skorajda ne gre brez bananinih listov, ki so veliki, raztegljivi in vodoodporni. Odlični so za peko na žaru in kuhanje nad soparo, saj s svojo nežno aromo ohranijo povsem naraven okus hrane. Uporabljajo se kot servirni pladenj, tradicionalni Balijci z njimi zamenjujejo celo krožnike, prav tako vanje zavijajo jedi, ki na ta način ostajajo dlje časa sveže in sočne.

Bananini listi

V nadaljevanju je zapisanih nekaj receptov najbolj odmevnih balijskih jedi, ki pa jih lahko vedno prilagodimo svojemu okusu in sestavinam, ki so nam na voljo.

BASE WANGEN

Najbolj znana omaka, ki je značilna predvsem za Bali, se imenuje Base Wangen in predstavlja mešanico aromatičnih semen in oreškov. Pripravimo jo iz več vrst popra, semen koriandra, muškatnega oreščka, sezamovih semen in nageljnovih žbic. Sveže začimbe enostavno zdrobimo v terilniku in iz njih pripravimo pasto, ki jo Balijci uporabljajo pri številnih vsakdanjih jedeh pa tudi pri obredni hrani.  

SATAY MANIS (MESNA NABODALA)

Ena izmed najpogosteje postreženih jedi na otoku, so Satay manis oziroma nabodala, pri katerih najbolj očara marinada. Lahko jih pripravimo z govedino ali s svinjino.

Satay

Za 4-6 oseb potrebujemo:

500g puste govedine ali svinjine

1 žlico sojine omake

1 žlico olja

15 lesenih palčk (za nabodala)

 

Pekoča omaka za marinado:

  • 3 žličke praženih semen koriandra
  • 3 veliki čiliji
  • 1/3 žličke pražene kumine
  • ¼ žličke morske soli
  • 1 žličko črnega popra
  • 2 žlički limoninega soka
  • 4 stroki česna
  • 2 žlički kokosovega sladkorja

 

Balijci priporočajo, da lesene palčke najprej za 30 minut namočimo v vodi, saj s tem preprečimo oglenenje med pečenjem. Govedino narežemo na majhne kose, primerne za nabodala. Zatem zdrobimo sestavine v terilniku v pasto, ki jo vtremo v narezano govedino skupaj z oljem in sojino omako. Pripravljeno mariniramo 15 minut, koščke mesa pa zatem nabodemo na palčke. Nabodala pečemo na žaru do zlatorjave barve. Postrežemo jih skupaj z arašidovo omako in kuhanim rižem.

ARAŠIDOVA OMAKA

Poleg glavne jedi ali krekerjev Balijci radi postrežejo prej omenjeno arašidovo omako, ki jo začinijo in sladkajo po okusu. Zelo dobro dopolnjuje meso, zelenjavo in sojine izdelke. Za pripravo dobre omake najprej potrebujemo prvovrstne arašide, s katerimi je seveda bogat tudi Bali, ostrino pa ji da sladek organski česen. Umetnost dobre omake je v tem, da je med kuhanjem ne pregrejemo, saj se v tem primeru preveč strdi.

Sestavine za pripravo arašidove omake:

  • 150g surovih, nesoljenih arašidov
  • 1 čajna žlica sojine omake (Balijci uporabljajo posebno indonezijsko sojino omako, ki je bolj sladka od običajne)
  • 4 stroki česna, sesekljani
  • 1 velik rdeč čili, brez semen
  • 2 majhna čilija, sesekljana
  • ¼ ali ½ skodelice tople vode
  • sol po okusu
  • 1-2 skodelici olja za cvrtje
  • 1 žlica kokosovega sladkorja
  • 2-3 žlice pražene čebule
  • 2 čajni žlički limetinega soka
  •  ¼ srednje velikega paradižnika

 

Posodo z oljem segrejemo na srednji temperaturi in prepražimo arašide, dokler ne dobijo zlatorjave barve. Zapomniti si je potrebno, da se kuhajo tudi, ko jih vzamemo iz voka. Arašide nato zmeljemo in jim dodamo vodo. Ročno ali v mešalniku zdrobimo še česen, velik rdeč čili, majhna čilija, kokosov sladkor in nazadnje paradižnik. Masi nato dodamo še sojino omako, limetin sok in praženo čebulo ter preverimo okus – po želji sladkamo, solimo, dodamo začimbe.

ČRN RIŽEV PUDING

Puding je pripravljen iz črnega riža, ki je v vzhodnih deželah zelo oboževan, na zahodu pa ga šele spoznavamo. Ima zelo malo sladkorja in je poln vlaknin, saj med obdelavo odstranijo zgolj zunanji sloj zrna ter tako dobijo rjav, nerafiniran riž. Vsebuje antioksidante in vitamin E – snovi, ki znižujejo slab holesterol in delujejo proti boleznim srca in ožilja. Zelo hranilen rižev puding si Balijci najpogosteje privoščijo kot popoldanski prigrizek.

 Črn rižev puding

Za 4-6 oseb potrebujemo:

  • ½ skodelice črnega riža
  • 200 g rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 2 žlici belega riža
  • 1 skodelico kokosovega mleka
  • 1 strok vanilje
  • 2 cimetovi palčki
  • morsko sol

Črn riž namočimo v vodi za vsaj osem ur, zadnji dve uri pa zraven dodamo še bel riž. Vode, ki nam ostane od namakanja, ne zavržemo. Riž skupaj z vodo pretresemo v večjo posodo in vremo z vaniljevim strokom in cimetovo palčko. Kuhamo najmanj eno uro, dokler se riž ne zmehča. Po potrebi dodajamo vodo. Pred koncem dodamo sladkor in sol ter kuhamo na nizki temperaturi, dokler se ne zgosti. Riž preložimo v posodice, ga prelijemo s kokosovim mlekom ter mu dodamo sveže sadje in popečen kokos.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*