Kako je z očmi in vidom po Ajurvedi



Za oči je odgovorna pita. Ko se okvari, se vid poslabša. Tudi prekomerna kafa slabo vpliva na vid, saj tlači pito. Rdeče oči so posledica prekomerne pite, slabši vid pa vnetja sinusov. Če imate rdeče oči ali vas pečejo, skušajte ozdraviti pito, kot je navedeno v tabeli številka 1.

Tabela številka 1: Zdravljenje pite pri rdečih in pekočih očeh

  • Pekoč občutek in rdeče oči zaradi prekomerne pite pozdravite z zavretkom iz koriandrovih semen (več o koriandru si lahko preberete v tabeli številka 3). Dobro je tudi, da si z njim dva- do trikrat na dan umijete oči, za uravnovešenje pite pa dvakrat dnevno spijte majhno skodelico.
  • Na čelo in veke si namažite pasto iz sandalovine, ki hladi in odstranjuje prekomerno pito. Kako pripravimo pasto je navedeno v tabeli številka 3.
  • Tudi zavretek iz sladkega korena (za več o sladkem korenu glej tabelo številka 3) zdravi pekoče rdeče oči. Izmijte oči dva- do trikrat dnevno.

Bolečina okrog oči in manjši problemi z vidom se lahko pojavijo po prehladu. Da bi odstranili nakopičeno kafo, naredite džala neti (čiščenje nosa z vodo – jogijska praksa), džal dhauti (terapevtsko bruhanje – jogijska praksa) in vaje z očmi. Redne jogijske vaje za oči s premikanjem zrkel pripomorejo k zdravim očem in ostremu vidu.

Recepte za izboljšanje vida sem navedla že v članku z naslovom Preprečevanje in zdravljenje nekaterih najbolj razširjenih obolenj s pomočjo ajurvede, pod naslovom Utrujenost. Poznamo tudi druge načine za krepitev vida, navedeni so v tabeli številka 2, potrebne sestavine pa lahko dobimo skoraj povsod po svetu.

Tabela številka 2: Ajurvedski načini za krepitev vida

  • Zelo učinkovito zdravilo za krepitev vida je sladki koren. Zdravi težave, ki jih povzročata okvarjeni pita in kafa. Dnevni odmerek korenine sladkega korena je okrog 3 g. Uživamo ga lahko v obliki prahu z vodo, naredimo zavretek ali pa žvečimo korenino. Zelo priporočajo preventivno jemanje po petintridesetem letu, ko se začenjajo težave z očmi. Poleg vida krepi tudi intelekt.
  • Vsak dan pojejte manjšo količino česna (1-2 stroka). Pomaga v primerih, ko je slabšanje vida posledica prekomerne kafe. Zlasti koristi otrokom, ki imajo zaradi prevladujoče kafe težave z vidom. Več o česnu in njegovem delovanju lahko izveste v tabeli številka 3.
  • Ljudsko zdravilstvo priporoča pred kopeljo vsakodnevno masiranje prstov na nogi z ghijem.
  • Nastrgajte dva srednje velika, mlada korenčka in ju približno 15 minut kuhajte v mleku na šibkem ognju. V prah zmeljite pet mandljev in en kardamom ter ga dodajte mešanici, medtem ko se kuha. Če želite, lahko dodate tudi sladkor. Pripravek uživajte dnevno, med sezono korenja pa pogosteje. Ne krepi le vida, ampak daje tudi moč in odganja utrujenost. Po ajurvedi je korenje zelo dobro hranilo, ker uravnoveša doše. Priporočam, da ga ponudite otrokom za zajtrk.

Tabela števila 3: Ajurvedske zdravilne rastline in pripravki, ki koristijo očem in vidu

  • Koriander (Dhania, Coriandur sativum): Uporabljamo liste in semena. Slednja so okrogla in rumena. Tako listi kot semena so zelo aromatični in jih uporabljamo pri kuhanju. Koriander uspešno zdravi povišano telesno temperaturo, ki je posledica prekomerne vročine. Krepi živce in možgane. Zdravi neugodne posledice uživanja prekomerne količine česna. Dnevni odmerek je 3-6 g (jušna žlica). Zdravi pa vse tri doše in jih uravnoveša.
  • Pasta iz sandalovine: Pasto naredimo tako, da na kamnu stremo kos sandalovine z malo vode.
  • Sladki koren (Mulathi, Glycyrrhiza glabra): Uporabljamo korenino, ki je petdesetkrat slajša od sladkorja. Lahko jo neposredno žvečimo ali pa preventivno uživamo v obliki prahu, saj preprečuje kašelj in bolečin v grlu. Krepi vid, živce in spomin. Prah je zelo zdravilen. Če ga zmešamo z ghijem, dobimo mazilo za zdravljenje ran. Dnevni odmerek je 3-5 g (1/2 do 1 čajna žlička). Zdravi pa okvarjeni vato in pito.
  • Česen (Lahsan, Alium sativum): Na tržišču  je veliko vrst česna, ki nimajo zdravilnih učinkov. Uporabljajte le majhen česen, gojen brez gnojil. Kot zdravilo se po ajurvedi uporablja le svež česen. Njegovih eteričnih olj ni mogoče shranjevati, poleg tega pa se s konzerviranjem spremeni njegova došiščna sestava. Pojasnila bom, zakaj je česen tako pomemben. Vsebuje kar pet od šestih ras (zdravilne lastnosti rastlin so rase, ki se morajo ujemati z vašimi došami ali pa morate poskrbeti za druge ukrepe, da doše ne bi zdrsnile iz ravnovesja), ki so v naravi, kar je skrivnost njegove vsestranske uporabe v zdravilstvu. Ne vsebuje le kisle rase. Pasto iz česna lahko namažemo neposredno na kožo za odpravljanje bolečin. Navadno tega ne naredimo zaradi ostrega vonja. Redno uživanje česna nas ubrani pred piki žuželk, zato preprečuje malarijo in druga obolenja, ki jih širijo. Česen krepi vid, živce, možgane, ožilje in srce. Krepi ojas (bistvo celičja, človekov življenjski nagon, odpornost in vitalnost) in splošno telesno odpornost. Če ga redno uživamo, učinkovito preprečuje nastanek artritisa, saj onemogoča vati, da bi se okvarila. Spodbuja delovanje jeter in prebavo. Zelo priporočam vsakodnevno uživanje česna v majhnih količinah. Vsak dan pojejte en do dva stroka. Če imate prakriti pita, zdrobite česen z nekaj sladkorja in ga popijte z mrzlo vodo. Če ste oseba vata, ga pojejte z malo ghija, če pa ste kafa, ga vzemite z medom. Pri okvarjeni piti ga ne uživajte. Tudi nosečnice ga ne smejo uživati. Preveč česna povzroča nemir in hudo žejo, njegove negativne učinke pa preženete z zavretkom iz koriandra. Dnevni odmerek česna je od 1-4 g, ustrezni odmerek pa določite na osnovi svoje prakriti. Zgoraj omenjeni dnevni odmerek lahko uživate preventivno. Da bi pregnali duh po česnu in njegov učinek pita, žvečite komarček ali kardamom. Sicer pa česen zdravi okvarjeni vato in kafo.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*