Kakšna naj bo prehrana rekreativnega športnika pred in po vadbi?Prehrana je izredno pomemben del življenja športnikov, saj predstavlja vir energije, ki je potrebna za izvajanje aktivnosti.

Hrana, ki jo zaužijemo, vpliva na moč, vzdržljivost, učinkovitost delovanja in okrevanje po vadbi. Pomembna pa ni le vrsta hrane, temveč tudi čas uživanja.

Prehrana pred rekreacijo

Nekaj pravil, ki se jih je vredno držati pred rekreacijo

  1. Obrok pred rekreacijo naj bi imel nizko vsebnost maščob, vseboval pa naj bi nekaj škrobne hrane, kot so oves, krompir ali testenine. Idealno je, če ga zaužiješ dve do tri ure pred vadbo.
  2. Če pred vadbo ne utegneš jesti ali ješ več ur prej, ti lahko med rekreacijo primanjkuje energije, zato s tem tvegaš, da se ti lahko zavrti ali postane rahlo slabo.
  3. Med obrokom pred vadbo in vadbo samo lahko poješ tudi majhen prigrizek, kar bo še povečajo raven tvoje energije. To naredi 30 do 60 minut pred intenzivnim rekreiranjem
  4. Poskrbi, da pred vadbo spiješ dovolj tekočine – idealno je, če piješ redno čez cel dan.

Kaj pa telo potrebuje med vadbo?

Uživanje ogljikovih hidratov med vadbo lahko izboljša njeno učinkovitost, a to navadno velja le za tiste, ki se udejstvujete v zelo intenzivnih športih, katerih treningi trajajo več kot 60 minut – to je namreč čas po katerem se občutno zmanjšajo zaloge ogljikovih hidratov v telesu.

Pomembno je, da med vadbo spiješ dovolj tekočine, predvsem če se zelo potiš ali se vadba izvaja v vročem okolju – v tem primeru moraš nadoknaditi tudi elektrolite. Da bi ostal/a primerno hidriran/a, pij tekoči po požirkih skozi celotno vadbo. Ne čakaj, da postaneš žejen/na, saj je to že znak dehidracije.

Po vadbi je potrebno poskrbeti za regeneracijo?

Po dolgem teku ali vodeni vadbi bodo tvoje zaloge ogljikovih hidratov manjše, zato je pomembno, da te nadomestiš. To je še posebej pomembno, če te isti dan čaka še kakšna rekreacija.

Obrok pod vadbi naj bi temeljil na škrobnih živilih (po možnosti polnozrnatih), vključeval pa naj bi tudi visoko-kakovostne beljakovine. Poskusi ga zaužiti čim prej, saj bo tako kar najbolj pripomogel k okrevanju ter obnavljanju zalog glikogena in beljakovin v mišicah.

Če po vadbi ne moreš imeti obroka, poskusi v prvih 30 do 60 minutah zaužiti vsaj manjši prigrizek, ki vsebuje beljakovin in ogljikove hidrate, kot je na primer banana in kozarec polnomastnega mleka. Tako se bo proces okrevanja začel hitreje, še posebej če te v naslednjih urah čaka še ena vadba.

Pomembno:

  • Obroki naj bojo uravnoteženi, ne pozabi vanje vključiti tudi sadja in zelenjave.
  • Da bi nadomestil/a tekočino, ki si jo izgubil/a s potenjem, ne pozabi piti.
Kaj pa o zdravi prehrani, produktivnosti in športu pravijo strokovnjaki?

Vsakodnevno nas z vseh strani zasipajo z informacijami in nasveti, kako se moramo prehranjevati in kaj je primerna in zdrava prehrana za naš življenjski stil.

delavnica

To največkrat vodi v zmedenost in posledično tudi napačne odločitve. Če se vam porajajo najrazličnejša vprašanja glede prehrane in o tem, kako v prenatrpan urnik pravilno umestiti uravnotežene obroke, vas pri Vitalnem podjetju (najbolj priljubljen program promocije zdravja) lepo vabimo na BREZPLAČNO delavnico Zdravje in prehrana z dietetičarko Katjo.

Katja Simić je po duši plesalka, a po negativni osebni izkušnji, ki se ji je pripetila zaradi stresnega in hitrega načina življenja, je velik del njenega življenja zavzela tudi zdrava prehrana. Odločila se je za študij dietetike in takrat je zaživel tudi portal Dietetik priporoča.

Katja Simić

Katja nam bo na delavnici predstavila, kaj to sploh je zdrava hrana in kako jo lahko vključimo v naše natrpane urnike. Predvsem pa se bo dotaknila tudi tematike, kaj jesti, če smo cel dan v službi in kako je s prehrano med treningi.

Udeležba na delavnici je povsem brezplačna, potrebna je le predhodna prijava na info@vitalno-podjetje.si.

Lepo vabljeni!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*