Skrivnosti iz motivacijske bukle: Kakšne misli misliš?

Zamisli se nad tem vprašanjem.  Kaj prevladuje? So tvoje misli pozitivne in navdihujoče? Ali pa morda negativne in ti jemljejo še tisto malo upanja, ki ga premoreš?

Tvoje misli so odsev tvojih prepričanj. Sijejo s tistimi čustvi, s katerimi dojemaš in upravljaš svoje življenje. Celo tiste, ki le na hitro zbežijo skozi, predstavljajo pomembno mešanico gradbenega materiala, iz katerega si zgradil temelje svojega življenja.

Če nisi prepričan, da se tole nanaša nate, poskusi iskreno odgovoriti na moje vprašanje.

Ko začnejo raznorazne misli frčati po tvoji glavi, kam bi jih pospravil; v predal s plusom ali minusom?

Ko se zvečer uležeš v posteljo in preletiš svoj dan, se najprej spomniš slabih ali dobrih dogodkov, ki so skrojili dan?

Če sodiš med tiste, ki znajo dobro upravljati s svojimi mislimi, ti iz srca čestitam in te vabim, da spodaj v komentar zapišeš, kako ti to uspeva. Izdaj mi svojo skrivnost, prosim!

V kolikor pa nisi tak srečko, ti predlagam, da prebereš spodnje namige in poskušaš iz njih izbrati tiste, ki so ti najbolj všeč in za katere meniš, da ti morda pridejo prav.

kakšne misli

A.      Verjemi vase

Ko si bil majhen, si bil trdno prepričan, da lahko hodiš, tako kot tvoj ata. Tega se najbrž ne spomniš, ampak zgodilo se je, ker si verjel vase. In verjamem, da znaš danes tudi teči. Namesto, da si ponavljaš ne znam in ne morem, se spodbujaj in verjemi, da znaš, da lahko. Tudi, če se lotiš česa novega in nisi prepričan, da boš znal in zmogel, svojim mislim zastavi vprašanje in prepričana sem, da boš dobil pravi odgovor. Just do it!

B.      Sprejmi resnico

Veliko tvojih negativnih misli je lahko zmotnih,vendar pa takrat, ko jih sprejmeš za svoje, postanejo resnica. Če enkrat pomisliš na to, da si trenutno brez denarja, še ne pomeni, da boš brez denarja do konca svojih dni. Če pa si boš to ponavljal in ponavljal, boš začel v to verjeti in slej ko prej se bo to tudi zgodilo. Ko se negativna misel prikrade v tvoj svet, jo sprejmi. Potem se prepričaj, ali je v njej tudi kaj resnice. Če je ni, jo odslovi. Če pa se izkaže za resnično, sam sebe prepričaj v nasprotno! Just do it!

C.      Tvoje misli so super močne

No, ne tako močne, da bi lahko vplival na letne čase ali ustavil vlak, ampak misli v tvoji buči imajo resnično veliko moč. Tvoje misli so te izoblikovale v to, kar si. Če o tem  ne bi razmišljal, se to ne bi zgodilo. Vse kar se namerava zgoditi, se začne kot misel. Misli pozitivne misli! Just do it!

D.      Začni z majhnimi in praktičnimi mislimi

Če želiš uspeti, si postavi realne cilje. Velike sanje se zdijo nedosegljive, ko pa jih razdeliš v več manjših zalogajev, lahko najbolj divje misli postanejo tvoja fantastična prihodnost. Zidaj počasi, stopnico na stopnico in ne pozabi dokončati tiste pred njo, če nočeš, da se ti vse sezidano sesuje v prah. Kot potrebuje zidar načrt arhitekta, tako potrebuješ ti svoj načrt za uspeh. Just do it!

E.       Naj bo preteklost tvoja učiteljica

Ne pusti, da te pretekli spodrsljaji odvrnejo od začrtane poti. Vse se zgodi z razlogom. In vse življenje se učimo. Na to glej kot na dragocene izkušnje, ki ti bodo v pomoč pri naslednjem podvigu. Modrost, ki si jo pridobil, ti bo pomagala do ciljne črte. Univerzalno pravilo se glasi: »Vse kar si zamisliš je uresničljivo.« Vendar se trditev nanaša tako na slabo kot dobro. Hodi po svetu s tistimi mislimi, ki so naravnane v smeri, ki si jo začrtal. Just do it!

just do it

Mogoče ti bo ta zapis v pomoč pri odganjanju misli, ki te trenutno ovirajo. Mogoče pa imaš kakšno boljšo idejo, ki bi jo rad delil z mano. Prosim, zaupaj mi jo, saj se tudi sama večkrat zalotim z negativnimi mislimi v svoji buči.

Hvala.

11 komentarjev

 1. Ko bi človek, zvečer, ko leže v posteljo, lahko odgnal iz glave vse slabe misli, bi bilo to čudovito, vendar, ko pred spanjem narediš analizo dneva, se vedno lotiš slabih zadev, namesto, da bi ti po glavi leteli le uspešni dogodki tega dneva. Vse se začne in konča v glavi, razmišljati pozitivno in verjeti vase, pa vedno ni tako enostavno kot to zgleda na papirju zapisano.

  • Zadnja, ki sem jo predelala, je v sebi nosila posvetilo očeta: “Življenje je največja skrivnost in največja skrivnost je življenje”. In tudi naslov te knjige je Skrivnost – The Secret (Byrne). Nekaterim je všeč, nekaterim pač ne. Potem so še Moč pozitivnega mišljenja (Peale), Življenje kot igra in Resnično čarodejstvo (Dyer), če jih naštejem le nekaj. Tudi Zvone Modrej je odličen pisec te tematike!

 2. Nastja, priporočaš kakšno dobro knjigo na to temo?

  • …in kot kaže sva s Tomažem Z. v sorodu…kot sem zapisala v članku, tudi sama najprej temeljito analiziram vse slabe misli in se šele potem lotim tistih, ki si dejansko zaslužijo premislek in analizo. Ja na papirju je vse zelo simpl.

   • ……Nastja bom preveril malo moj rodovnik, mogoče pa sva res v kakšnem daljnem sorodstvu, glede misli sva že skoraj, seveda bi bilo lepo, če bi imeli v glavi , kot je na compu tipko escape, še boljše koš, v katerega bi pospravili slabe misli in trajno izbrisali, ja na compu je to čisto simpl, v resnici pa zgleda vse bolj zakomplicirano.

    • Potem pa nisi tipiče predstavnik moškega sveta-fantje, ki jih poznam obožujejo vse «vesoljsko» 🙂 Priznam.da tudi mene redko navduši kakšna od modernih različic. Poročaj o prebranem!

     • Tomaž Gorec – zgornji komentar je zate ;)…………Tomaž Zakonjšek: mogoče bodo imeli vnuki naših otrok funkcije, kot so esc ali del vgrajene že ob rojstvu. Mi pa se bomo morali naučiti brisati negativno na nek drg način. Nekaj jih potrjeno deluje, osvojiti je treba le tehniko 🙂

     • Nastja, upam, da bodoče generacije ne bodo ob rojstvu “čipirane” z raznimi, esc,delete, saj bi potem lahko “nekdo”manipuliral z energijo ljudi, ljudje smo si po značaju različni in vsak pač po najboljši moči oz. z vsem svojim znanjem in izkušnjami premaguje negativne misli in energijo. Vaja dela mojstra, pa čeprav se tehnika osvoji, so še vedno možne napake, vprašanje pa je, katera tehnika za “delejtanje” negative je najbolj popolna,

 3. Knjigo skrivnost sem prebral do polovice, pa mi nekako ni bila všeč. Trdno verjamem v moč misli iz psihološkega vidika. Ne verjamem pa v neke energije iz vesolja,…
  Se mi pa zdi, da bi mi bila všeč Moč pozitivnega mišljenja. Bom šel v knjižninjico ponjo, pa tudi ostale dve, ki jih predlagaš.

 4. Na tem področju je zelo dober tudi Og Mandino. Priporočam njegovo knjižico ‘Možnost izbire’, so pa vse njegove knjige poučne na področju osebnostne rasti.
  ” Ravno tako kot vrtnar kultivira svoje zemljišče, odstranjuje plevel in vzgaja cvetje in sadje, ki ga želi, tako tudi jaz negujem vrt svojega uma in iz njega odstranjujem vse napačne, nekoristne in nečiste misli in negujem do popolnosti cvetje in sadove pravilnih, koristnih in čistih misli. ” (Og Mandino)
  Bolj poglobljeno glede osebnostne rasti in osebnega uspeha na vseh področjih pa je zame na prvem mestu ‘Transurfing realnosti’ Vadima Zelanda.

  • Branka! Knjige, Vadima Zelanda so mi bile všeč. Najbolj pa tisti del o kolektivni zavesti konkretne skupine ljudi…na to me je spomnila katastrofa, ki smo ji bili v Sloveniji priča konec januarja; namreč, vsi so obupovali nad toplo zimo, vsi so si strahotno želeli snega in “normalne” zime, mediji so pri vremenskih napovedih govorili samo o tem. In zgodilo se je…ampak ne v taki obliki, kot s(m)o si ljudje želeli. 🙁

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*