Kamp oprema na kampiranjuNa vaše počutje in predvsem na udobje med kampiranje ima velik vpliv kamp oprema katero boste uporabljali v tem času. Kakšno in katero kamp opremo boste nabavili in vzeli s seboj na kampiranje je odvisno od več dejavnikov, kot so: koliko ste pripravljeni financirati v kamp opremo, čas in kraj kampiranja, število dni kampiranja, število in starost oseb, velikost transportnega sredstva s katerim boste odšli na kampiranje in seveda vaša stopnja želenega udobja. Ne glede na navedeno pa morate na kampiranje vzeti s seboj najbolj osnovno kamp opremo.

Takole nekako izgleda Kamp oprema
Kamp oprema v praksi

Streha nad glavo

Ko se odpravljate na kampiranje s šotorom je šotor osnovna kamp oprema. Na tržišču je veliko modelov in proizvajalcev šotorov. Zelo popularni so »iglu« šotori različnih velikosti. V primeru, da načrtujete kampirati dlje časa je priporočljivo uporabiti malo večji šotor, v katerega lahko poleg opreme za spanje shranite tudi ostalo osebno opremo, hkrati pa vam ostane dovolj prostora za udobno spanje ali počitek. Šotor naj bo izdelan iz nešumečega materiala z dobrim prezračevanjem in integriranim dnom. V takšnem šotoru, vas ne bo motilo šumenje v primeru vetrovnega vremena, šotor bo primerno prezračen in ohlajen ter v primeru dežja voda ne bo zmočila notranjosti šotora in vaše ostale kamp opreme.

Spanje

Kot kamp oprema za spanje v šotoru se večinoma uporablja spalna vreča v kombinaciji s podlogo. Spalna vreča je del kamp opreme, za katero je priporočljivo, da je kvalitetna, ustrezne debeline, nešumeča in ustrezne velikosti. Za podlogo se uporabljajo razne blazine izdelane iz pene, napihljive blazine, samonapihljive blazine, itd … Bolj zahtevni pa si boste s seboj vzeli udobnejša začasna ležišča ali pa celo zložljive postelje, namesto spalne vreče pa domače posteljno pregrinjalo (»kovter«) in blazino (»povšter«).

Ureditev okolice in zunanja kamp oprema

Kamp oprema za začetek
Kamp oprema za začetek

Kamp oprema katero potrebujete za ureditev okolice je lahko tudi samo vrv za obešanje perila, vendar za daljši časovno obdobje potrebujete tudi kaj več. Poleg vrvi, je dobro imeti s seboj še ponjavo za zagotavljanje sence ali zložljivi paviljon. Za sedenje lahko uporabite manj udobne »ribiške« stole ali pa malo večje zložljive stole. Nepogrešljiv del kamp opreme je tudi zložljiva miza primerne velikosti.

Prehranjevanje

Kamp oprema - kuhinja
Kamp oprema – kuhinja

Kuhalnik je del kamp opreme, ki je nepogrešljiv v primeru, da si želite hrano skuhati sami. Kuhalnik je lahko plinski, navaden električni ali celo indukcijski. Posodo za kuhanje, jedilni pribor in krožniki so del kamp opreme, ki je lahko namenski za kampiranje ali pa ga s seboj vzamete kar iz domače kuhinje in s tem nesete s seboj nekaj pridiha domačega doma. Za zagotavljanje osnovne potrebe po vodi v bližini šotora, se uporabljajo namenske posode za vodo, ki so praviloma volumna 10l. Če nimate manjšega hladilnika, lahko le tega najamete v kampu.

Kamp oprema za preživetje

Nož, svetilka, vžigalnik, pribor za šivanje, elastike, lopatica, kladivo in rezervni klini so nepogrešljiva kamp oprema. V primeru, da boste potrebovali električno energijo, ne pozabite na električni podaljšek in razdelilec. Glede na prostor, katerega nam omogoča transportno sredstvo lahko s seboj vzamete še razne vodne blazine, dodatno napihljivo blazino za počitek pred šotorom, visečo mrežo in ostalo kamp opremo po vaši presoji.

Kaj morate od kamp opreme vzeti s seboj na kampiranje boste spoznali iz izkušenj in potreb katere poste spoznali le, če se boste odpravili na kampiranje. Z leti se bo vaša kamp oprema dopolnjevala in kmalu boste glede na vaše potrebe točno vedeli katero kamp opremo potrebujete vzeti s seboj  na kampiranje.

Priporočam vam branje tudi naslednjih dveh člankov:

https://www.preberite.si/kampiranje/

https://www.preberite.si/izpit-za-coln/

En komentar

  1. Predlagam, da si preberete tudi naslednji članek:
    https://www.preberite.si/kampiranje/#more-4993

    Če pa razmišljate o tem kako s čim in kako se boste ogrevali v naslenji zimi pa bo tale članek ravno pravi za vas:
    https://www.preberite.si/toplotna-crpalka/#more-5142

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*