Kampiranje v šotoruŠe ne veste kako boste letos poleti preživeli dopust? Ali ste morda razmišljali, da bi ga preživeli v naravi v obliki kampiranja v šotoru? Zakaj pa ne?

Kampiranje
Kampiranje je lahko užitek

Kampiranje ali angleško Camping je eden izmed načinov preživljanja letnega dopusta. Če želite, da bo vaš dopust nekaj posebnega, drugačnega od vsakdanjega ritma življenja je kampiranje prava izbira za vas. Preživeti nekaj dni dopusta 24 ur na dan v naravi je posebno doživetje polno načrtovanih in nenačrtovanih trenutkov in dogodivščin

Kampiranje v šotoru
Kampiranje v kampu

Poznamo več načinov kampiranja in eden izmed njih je kampiranje v šotoru. Ta način kampiranja je finančno najcenejši način kampiranja in omogoča najtesnejši stik z naravo, saj praktično preživite 24 ur dnevno v naravi.

Ko se odločate za kampiranje v šotoru je zelo pomembna dobra priprava pred odhodom na kampiranje. Prvi pogoj, da boste na kampiranju resnično uživali je, da se s kampiranjem strinjajo in v njem uživajo vsi sodelujoči na kampiranju.

Pomembno je vedeti, da kampiranje ni nujno najcenejše preživljanje dopusta. Zato se morate pred izbiro kraja kampiranja odločiti za kraj kampiranja in kvaliteto kampa. Kampiranje v manj turističnih krajih, je cenejše kot v znanih turističnih središčih. Kampiranje v zasebnih kampih je praviloma cenejše. Kampi se med seboj močno razlikujejo glede ponudbe in opremljenosti. Če si želite več luksuza in izberete kamp v bolj atraktivnem turističnem kraju se zna zgoditi, da vas bo kampiranje finančno prišlo dražje kot bivanje v apartmaju. Zato se je pred izbiro kraja kampiranja potrebno odločiti kaj pričakujete od kampiranja in koliko denarja ste pripravljeni odšteti za bivanje v kampu. Na spletu obstaja veliko strani s predstavitvami, cenami in ocenami kampov, katere so vam lahko v veliko pomoč pri sami izbiri kraja kampiranja. Najbolj realno informacijo o izbranem kampu pa boste našli na različnih forumih, kjer uporabniki kampov delijo svoje pozitivne in negativne izkušnje.

Kampiranje v šotoru
Kampiranje v šotoru

Sedaj, ko ste že izbrali kraj kampiranja in kamp v katerem boste postavili svoj šotor, sledi pregled in nabava opreme za kampiranje. Cena opreme za kampiranje v šotoru se giblje od nekaj sto evrov do tisoč ali več evrov. Odvisno v kakšnem šotoru želite bivati, kakšen način prehranjevanja boste izbrali in koliko dodatne opreme boste vzeli s seboj. Med osnovno opremo za kampiranje sodi šotor, spalne vreče, stoli, kamp mizica, manjši kuhalnik, rezervni klini, različne vrvi, razne ponjave itd ….

Če ste začetnik v kampiranju in se na kampiranje odpravljate prvič je smiselno najprej nabavit oziroma si izposoditi osnovno opremo. V primeru, da vam bo kampiranje všeč in se boste naslednje leto zopet podali na preživljanje dopusta v kamp, je smiselno nabaviti bolj kvalitetno opremo, katera vam bo služila dlje časa in jo boste z leti lahko nadgrajevali.

Kampiranje v senci
Kampiranje v senci

Sedaj ste dobili nekaj osnovnih informacij kako se lotiti načrtovanja kampiranja, sama izvedba pa je v vaših rokah in odvisna tako od števila in starosti oseb, vaših navad in predvsem domišljije. Ni lepšega kot zaspati v viseči mreži pod zvezdnim nebom in se zjutraj prebuditi ob zvoku škržatov.

Kampiranje ob plaži
Kampiranje ob plaži

Če se boste za letošnji dopust odločili, da ga preživite v stilu kampiranja s šotorom, vam želim veliko užitkov in lepih dni v naravi.

Kar pogumno, presenečeni boste.

Priporočam vam tudi branje branje naslednjih člankov;

https://www.preberite.si/izpit-za-coln/

https://www.preberite.si/kamp-oprema/

5 komentarjev

 1. Ko sem potoval po Turčiji in Iranu sem velikokrat kampiral in noč preživel v šotoru. To ni bilo kampiranje v kampu, ampak tam, kjer smo se pač ustavili. In bilo je super!

  Mi pa na misel ne pride, da bi šel kampirat v kamp na Hrvaškem. Čisto iz preprostega razloga. Ker je predrago! Lansko leto sem za prvi maj bil v Paklenici v hotelu z tremi zvezdicami, ki je imel notranji in zunanji bazen in sem za pol penzion plačal 21 evrov. Dodatni strošek, ki sem ga imel na tem dopustu je bila ena kava na dan.

  Čeprav sem spal v hotelu sem bil cel dan v stiku z čudovito naravo, saj sem planinaril in plezal.

 2. Res je. Cene kampiranja niso vedno nizke. Se pa najde lep in urejen kamp s primerno ceno. Kamp na fotografijah se nahaja v okolici Makarske, cena za dve osebi in enega otroka se giblje okoli 30EUR/dan, sosednji kamp je še malo cenejši vendar ni tako na ravnini. Tam bi se dalo kampirati nekje 25EUR/dan.
  Seveda pa je vse odvisno, kako in kje si želimo preživeti svoj dopust. Razlika je tudi v opremi za kampiranje. Ko si malo starejši je problem spati 14dni v spalni vreči na tleh, če pa uporabimo ustrezno podlogo (npr. Dormeo) pa je zadeva popolnoma dugačna, ………

 3. Predlagam, da si preberete tudi naslednji članek:
  https://www.preberite.si/kamp-oprema/#comment-558

  Če pa razmišljate o tem kako s čim in kako se boste ogrevali v naslenji zimi pa bo tale članek ravno pravi za vas:
  https://www.preberite.si/toplotna-crpalka/#more-5142

 4. a je to mogoče Premantura: Stupice

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*