Izpit za čoln lahko popestri vaše počitniceIzpit za čoln ni nekaj nujnega, kar bi moral imeti vsak, ki se odpravlja na počitnice ob morju, vendar lahko izpit za čoln odpre vrata popestritvi vaših počitnic.

Izpit za čoln
Će imaš Izpit za čoln lahko najameš …..

Ko sem se poleti med preživljanjem počitnic ob morju sprehajal z družino po marini, mi je vsakič padel pogled na čolne z napisom »For rent« in takrat sem si mislil, če bi imel izpit za čoln bi lahko popeljati družino na krajši izlet s čolnom.

Nekega dne sem kot nagrado za rešeno križanko prejel obiskovanje tečaja za pridobitev izpita za čoln. Seveda sem bil nagrade zelo vesel. Izpit za čoln sem si vedno želel opraviti, želja je vsako leto vzplamtela na počitnicah in potem kmalu izginila, tako se nisem uspel nikoli sam prijaviti na tečaj za izpita za čoln.

Izpit za čoln in spremljajoča predavanja je možno opraviti skoraj v vsakem kraju. V prvem delu se obiskujejo predavanja, nato sledi praktični del in na koncu sam izpit. Po uspešno opravljenem izpitu pridobite izpit za čoln.

Izpit za čoln in kartografija
Izpit za čoln in kartografija

Naj omenim, da je sam tečaj, katerega je potrebno opravit za izpit za čoln zelo zanimiv, saj obsega različne teme, kot so: osnove navigacije, pomorski predpisi, pravila vožnje po morju, osnove motoroznanstva, mornarska dela in veščine. Odkar imam izpit za čoln, je zanimivo, da ob večernih sprehodih ob morju drugače gledam in razumem odseve svetilnikov, pomen luči na morju, čez dan pa opazujem valove in jih glede na njihovo obliko primerjam z vetrom. Tudi sinu znam odgovoriti na različna vprašanja povezana z lučkami na morju, valovi ter mu pokažem kakšen uporaben vozel, katerega izdelavo potem ponosno pokaže svojim prijateljem.

Izpit za čoln je tudi spremenil naše doživljanje počitnic. Sedaj nam izpit za čoln omogoča, da si s čolnom ogledamo kraj naših počitnic z malo bolj oddaljene morske razdalje ali pa se zapeljemo na kopanje na kakšno osamljeno in naravno neokrnjeno plažo.

Izpit za čoln in veter
Izpit za čoln in veter

Seveda je potrebno omeniti, da sam izpit za čoln še ne pomeni, da človek postane pomorščak, zato je zelo pomembno, da se za prvo samostojno plovbo poiščemo nekoga, ki nam pomaga teoretično znanje, ki nam ga daje izpit za čoln pretvoriti v prakso in tako poskrbeti za užitek in predvsem varnost na morju.

Ko imate izpit za čoln v žepu se vam odprejo tudi različne možnosti za preživljanje vaših počitnic. V primeru, da imate s seboj na počitnicah tudi manjši šotor in osnovno opremo za kampiranje , si lahko sposodite čoln in se odpeljete na nenaseljen otok in tam preživite kakšen dan in noč kot Robinzon. Pred tem pa morate preveriti ali je to na določenem področju dovoljeno.

Izpit za čoln omogoča kopanje tudi tukaj ....
Izpit za čoln omogoča kopanje tudi tukaj ….

Kot vidite je izpit za čoln koristna zadeva, s katero pridobite znanja iz različnih področij povezanih z morjem in plovbo. Vaša družina pa bo po vaši zaslugi in zaslugi pridobljenega izpita za čoln imela možnost doživeti počitnice na malo drugačen način.

Na koncu naj omenim še možnost izvajanja vodnih športov kot so smučanje na vodi, in otrokom zelo priljubljena vožnja na obročih. Pri tem pa je praktično, da imata izpit za čoln vsaj dva člana posadke namreč tudi voznik čolna si včasih zaželi vožnje na obroču in užitkov na valovih izven čolna.   

Če pa boste letos odšli na dopust s šotorom, vam priporočam branje naslednjih člankov:

https://www.preberite.si/kamp-oprema/

https://www.preberite.si/kampiranje/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*