Naravni biseri Slovenije: Ojstrica

Ojstrica stoji na zahodni obali blejskega jezera, na nadmorski višini 611 metrov. Izhodišče je pri avtokampu Zaka, kjer na robu travnika sledimo pohodniškim smerokazom, po strmi gozdni poti. Na vrhu smo nagrajeni z najlepšimi razgledi na bližnjo in daljno okolico, na Karavanke, Kamniške Alpe in Gorenjsko ravan. Prešeren je bil upravičen priznati Bledu in njegovi okolici izredno lepoto, ki jo je nazval s podobo raja. Ojstrica je na vrhu posejana s skalami in udobno urejena s klopco za počitek izletnikov. Izlet lahko podaljšamo tudi na bližnji vzpetini: Mala in Velika Osojnica. Z malo truda lahko osvojimo oba vrhova in ovekovečimo razgled s fotoaparatom. Ravno od tu so fotografirani najbolj znani panoramski posnetki Bleda.

 

ojstrica

Ojstrica - foto: Barbara Debeljak
Ojstrica – foto: Barbara Debeljak

Pravzaprav gre za sprehod ali kratek in strm vzpon, vendar ga ne bi smeli zanemariti. Razgled z vrha predstavlja sintezo naravne, kulturne in simbolne vrednosti. Jezero z otokom s srednjeveško romarsko cerkvijo, grad na skali, vile in parki. Ker je izlet kratek ga je smiselno združiti tudi s sprehodom okoli blejskega jezera, po lepo urejeni krožni sprehajalni poti.

Ojstrica - foto: Barbara Debeljak
Ojstrica – foto: Barbara Debeljak

Bled sodi med najstarejše turistične kraje in najlepša alpska letovišča v Sloveniji. Privablja obiskovalce z vsega sveta. Na promenadi ob jezeru je mogoče v različnih kavarnah poskusiti imenitne kremne rezine, ki so prav posebna specialiteta Bleda in njegove okolice. Prvi, ki je Bled najbolj približal svetu, je bil švicarski zdravnik Arnold Rikli, s svojimi zračnimi, sončnimi in vodnimi kopelmi. Pri zdravljenju bolnikov je stavil predvsem na zdravilne sile narave. Predpisoval je hojo, plavanje, sončenje in vegetarijansko prehrano.

Bled - foto: Barbara Debeljak
Bled – foto: Barbara Debeljak

Ostrica odpira nežen in presenetljiv, skoraj da gosposki pogled na Blejsko jezero, ki je nastalo po zadnji poledenitvi, ob umiku Bohinjskega ledenika. Okolico zaznamujejo osameli griči, ki obdajajo Blejsko jezero. Kulisa je res enkratna. Vrhovi, ki v ozadju štrlijo v nebo, še povečajo privlačnost prizorišča. Ojstrica odkriva poseben, iz drugega zornega kota, pogled na Blejski otok, ki je izjemen primer kulturne dediščine v Evropi. Do vrha otoka je zgrajenih devetindevetdeset monumentalnih stopnic, ki vodijo do otoške ploščadi, kjer so cerkev, zvonik, mežnarija, proštija in puščavnica. Na otok vozijo posebni, gondolam podobni leseni čolni, tako imenovane pletne. Enaka konstrukcija čolna, ki ji ni nikjer podobne v Alpah, se uporablja že stoletja. Zapisana pravica do posedovanja pletne se prenaša iz roda v rod. Na Blejskem otoku in cerkvici na njem se z zvonjenjem ohranja legenda o potopljenem zvonu. Govori o vdovi iz blejskega gradu, ki so ji razbojniki umorili moža in ga vrgli v jezero. V njegov spomin je dala vliti zvon za kapelo na otoku, a je hud vihar potopil ladjico, skupaj z vsemi čolnarji in zvonom. Po nesreči je prodala vse svoje imetje in izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa stopila v samostan. Po njeni smrti je papež poslal na Blejski otok nov zvon. Kdor danes z njim pozvoni in si ob tem nekaj zaželi, se mu želja izpolni.

Ojstrica - foto: Barbara Debeljak
Ojstrica – foto: Barbara Debeljak

Danes vse prepogosto pozabljamo, da živimo na enem najlepših kotičkov na našem planetu, ki je poln naravnih biserov. Ojstrica je zagotovo eden izmed njih. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

Bled - foto: Barbara Debeljak
Bled – foto: Barbara Debeljak

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*