Roland Garros 2014

Ste že bili na kakšnem teniškem turnirju v živo? Jaz sem bila in ta izkušnja me je iz hladnokrvne športne ne-navdušenke spremenila v veliko teniško navijačico.

Roland Garros 2014 … ej vraga, saj se pravilno napiše Roland Garros in ne Rolland Garros ali Rollannd Garross? … s tem sem imela vedno težave, čeprav sem se v šoli 4 leta mučila s francoščino. Torej, Roland Garros 2014 je letos na mojem spisku želja. Ne, ne, nisem rahlo mozoljasta najstnica, ki bi se ji kolena šibila pred Nadalom ali Federerjem (no, spet ne vem kam postaviti dvojne črke), pravzaprav nimam nekih športnih idolov, pa vendar upam, da mi obisk Roland Garrosa 2014 nameni kakšno bližnje srečanje s temi športno oblikovanimi mišičnjaki.

Zakaj Roland Garros 2014? Leta 2010 me je Roland Garros tako navdušil, da sem sklenila, da je 2014 skrajno leto, ko bo ta dogodek potrebno ponoviti. Konec koncev se zlahka zgodi, da tudi Nadal in Đoković dobita otročad in tako res ne bi vedela za koga še navijati. Veste, se človek naveže na ljudi, ki jih je nekoč povezoval z neverjetno prijetnimi občutki.

tenis_pariz

rolandgarros20
Roland Garros 2014 – ulice Pariza

Naj začnem na začetku. V svojem življenju v 20. stoletju sem se za tenis zanimala približno tako intenzivno, kot za razmnoževanje muh iz družine brenčačk (naj vam bo jasno, da biologija ni ena mojih ved, pa tudi fetiša na muhe nimam). Na, pa je na začetku 21. stoletja našega takrat osnovnošolskega smrkavca, nad tenisom navdušil moj mož. Od treninga karateja (ali kaj vem kaj vzhodnjaškega so že počeli prvošolčki v tistih belih haljah), do košarke in na koncu preskoka do tenisa je bilo potrebnih le malce zanimivih zgodb ob gledanju televizijskih prenosov iz Wimbledona (ste mislili, da ima samo Roland Garros težak zapis, ha?!), Roland Garrosa ali New Yorka in mali teniški navdušenec je bil pripravljen.

Vpisali smo ga v klub in kmalu sem ob nedeljskem kuhanju kosila poslušala le še glas Petra Pevca, ki je z gromkim glasom »damam in gospodom« napovedoval izjemne udarce še bolj izjemnih igralcev, pralni stroj je bil poln neke oranžne nesnage, nakupi pa so po novem izgledali le še kot posedanje (predvsem moje, ostali so navdušeno poskakovali naokrog) po oddelkih s teniško opremo.

Ko sva z možem nekega davnega leta 2007 razglabljala o izvirnem darilu za našega nadobudnega edinca, sva pomislila na obisk kakšnega teniškega turnirja. Umag je bil že »osvojen«, malce sva kolebala okrog Monaka, a ko sem poklicala za nasvet sinovega trenerja, je ta brž odgovoril, da je Roland Garros tisti, ki si ga je nujno potrebno ogledati v živo.

Pohajkovanje po mestu - Pariz
Pohajkovanje po mestu – Pariz

Nevešči organizacije takšnih obiskov, sva sinu tistega leta v ličen paket zavila le »obljubo«, da spomladi odidemo na naslednji Roland Garros ATP turnir. Od navdušenja je skakal do stropa in v naslednjih mesecih se je govorilo le še o tem. Pa nam sreča ni bila naklonjena. V tem letu je možu zbolel in umrl oče in namesto Roland Garrosa, smo obiskovali bolnišnice, domove za ostarele in na koncu žal še pokopališče. A ker smo z idejo obiska turnirja Roland Garros-a zastrupili še sinovega trenerja, je v letu 2009 pobudo za obisk Pariza in tega izjemnega turnirja v Roland Garrosu (tako se namreč imenuje tudi ta predel v Parizu), podal kar on. Trener, njegov sin, naš sine, moj mož in še kakšen teniško navdahnjeni mulo, naj bi se skupaj odpravili navijati na igrišča Roland Garros-a. Rečeno storjeno in po tednu dni pohajkovanja po Parizu in posedanja po tribunah Roland Garros-a, sta moja dva prišla vsa navdušena z obljubo, da ju vidi tudi Roland Garros 2010!

Utrujen - Roland Garros
Utrujen – Roland Garros

Naka, takrat zadeva ni bila več tako moško enostavna.
Nad izletom smo se navdušile tudi mame in nekje v januarju 2010 smo se mame, fotri in nadobudni mulčki zbrali v klubskih prostorih ter domenili za družinsko klubske počitnice v Parizu in Roland Garrosu.

Preko spleta smo direktno na uradni strani Roland Garrosa vplačali celodnevne karte za vsa zunanja igrišča. Za nas – navadne smrtnike je to najboljša varianta. 20 € za celodnevno pohajkovanje po celotnem sklopu teniškega kompleksa Roland Garros, kjer imaš prost vstop na vse tekme na vseh 17 zunanjih igriščih, lokalih, treningih, z edino izjemo vstopa na tiste največje tekme, ki se dogajajo na treh največjih igriščih. Vplačali smo 3 dni Roland Garrosa, 2 dni pa smo si rezervirali za pohajkovanja in nakupovanja po pariških ulicah, rezervirali smo še nizko proračunski hotel, ki jih ima Francija precej, dogovor s koliko avtomobili, kombiji ipd. pa smo pustili za tik pred zdajci.

Izlet je uspel, mame, očetje, trenerji in krdelo otrok smo se konec maja natrpali v nekaj avtomobilov in se popeljali proti Parizu. Nekateri direktno, drugi smo se na meji med Avstrijo in Nemčijo, za eno popoldne in noč ustavili in pot nadaljevali naslednje jutro, tam pa družno z ruzaki na rami krenili proti podzemni, ki nas je popeljala do Roland Garrosa – predela na obrobju Pariza. Ko vstopiš na pravi vlak za Roland Garros, se ne moreš več izgubiti – množica te potegne s seboj in z njo se vališ proti vhodu.

Pot na igrišča - Roland Garros
Pot na igrišča – Roland Garros

 

Gneča na poteh med igrišči - Roland Garros
Gneča na poteh med igrišči – Roland Garros

Sama sem sicer nekaj jamrala in komentirala, da treh polnih dni res ne nameravam zapraviti na igriščih, a zaradi firbca že prvi dan zgodaj zjutraj, z vsemi ostalimi potrpežljivo čakala v koloni, da nas spustijo v ograjeno področje teniških navdušencev.

Jap, prevzelo me je in ravno zato je tokrat na mojem spisku želja Roland Garros 2014!

Nadala sem videla le od daleč in niti slučajno nisem drvela z gručo mularije, da bi me oplazil sij njegovega šarma, tudi Federeja takrat nisem uspela videti bolj podrobno, kot na velikem ekranu na zunanjem oboku ene od velikih dvoran. Za nas – ubogo rajo, so namreč nekatere od tekem predvajali tudi na velikih ekranih in tako smo lahko slišali prave vzdihe muk igralcev, navdušenje publike, le da smo si zadevo ogledovali na »napačni« strani sten. Nekaterim mulcem se je uspelo izmuzniti nepozornim očem pobiralcev kart in po koncu tekem z najboljšimi igralci so nam ponosno hiteli razlagati, da so uspeli sedeti na VIP področju igrišča Suzanne-Lenglen ali  Philippe-Chatrier.

večer na igriščih - Roland Garros
večer na igriščih – Roland Garros

 

Tudi tako se lahko gleda tenis - Roland Garros
Tudi tako se lahko gleda tenis – Roland Garros

 

Na vrhu - Roland Garros
Na vrhu – Roland Garros

Mene je navdušil tisti skupinski duh, tisti, ko so vsi dobre volje, se smejijo, nastavljajo soncu, pogovarjajo, navijajo, uspejo srečati svoje idole (večina igralcev se namreč mirno sprehodi po poteh med igrišči). V tistih dneh smo uspeli navijati za našega Grego Žemlja, Blaža Kavčiča in Polono Hercog.

Polona Hercog v akciji - Roland Garros
Polona Hercog v akciji – Roland Garros

Spomnim se občutka, ko sem se nekako le uspela prebiti do sedeža v zgornjem vogalu nekega večjega igrišča, ko je Grega Žemlja igral z Juanom Monaco. Od publike na tribunah takrat še nihče razen nas Slovencev, ni nikoli slišal za Grego Žemlja. Priznam, tudi jaz sem se takrat prvič pozanimala kako je Žemlji sploh ime. In ko sem prvič zaploskala nad njegovimi dobrimi potezami in so me ljudje okrog mene začudeno pogledali češ kdo pa je ta na igrišču, sem dobila zalet in ob vsakem zatišju glasno zavpila »Dajmo, Grega!« Moje španske sosede je to tako navdušilo, da smo naenkrat vsi vpili »Dajmo, Grega!« In Gregi je res šlo. Kasneje se je Grega po radiu zahvalil podpori slovenskih navijačev. Ha, to sem bila jaz z mojimi neznanimi španskimi podporniki in še nekdo na drugi strani igrišča, ki se je ravno tako na vso grlo drl v podporo našemu »zemljaku«.

Grega Žemlja - Roland Garros 2010
Grega Žemlja – Roland Garros 2010

Navdušena nad občutkom, da lahko pomagam našim športnikom, sem se zapodila tudi na igrišče, kjer se je mučil Blaž Kavčič in kljub grdim pogledom mojega sina, vztrajno kričala. Blažu je uspelo premagati svojega nasprotnika …. hmja, pozabila sem že kdo je bil… po tekmi smo se pogovarjali z njim, mulcem je podaril nekaj svojih športnih rekvizitov, jih tako motiviral za treninge za nekaj naslednjih mesecev, meni pa tenis približal in me ….jah, morda res … navdušil zanj.

Navijaško razpoloženi - Roland Garros
Navijaško razpoloženi – Roland Garros
Kavčič:Schwank - Roland Garros 2010
Kavčič:Schwank – Roland Garros 2010

 

Blaž Kavčič v akciji - Roland Garros
Blaž Kavčič v akciji – Roland Garros

Roland Garros 2014 bo spet tam, na istem mestu, … tam v okolici Pariza. Karte se prodajajo že od 12. marca naprej. Ne računajte na možnost nakupa na licu mesta! Odsvetujem! To so naši naredili tistega leta 2009 in s tem namenom prihajali 2 uri pred odprtjem pred prodajna okenca. Večkrat so se v hotelsko sobo vrnili z dolgim nosom, saj vstopnic za prosto prodajo ni bilo več.

gasilska z Blažem Kavčičem
gasilska z Blažem Kavčičem

Tokrat bom na Roland Garros 2014 pripravljena. Vem, da moram vstopnice naročiti po spletu. Čim preje, tem bolje! Vem, da moram rezervirati hotel, ki je bolj blizu Roland Garrosa (nazadnje smo bili nastanjeni v hotelu Etap, ki je na popolnoma drugem koncu Pariza). Vem, da je vreme lahko spremenljivo in da je potrebno na igrišča Roland Garrosa prinesti nahrbtnik poln hrane, saj se želodčki ne morejo napolniti le od navdušenja in navijanja. Vem, da se moram obleči večplastno in imeti spodaj malico s kratkimi rokavi, saj je lahko presneto vroče in v nahrbtniku tudi kakšen volnen pulover in vetrovko, kajti proti večeru se tudi ob najlepših dneh, presneto shladi. Tudi kakšna žepna knjiga prav pride … sploh za nas mame spremljevalke, kjer val navdušenja težko drži 10 neprekinjenih ur in se ob odmoru s kavico prileže tudi kakšna duhovna hrana – sploh za odmor po športno navijaškem skakanju in kričanju. Predvsem pa vem, da mi bo Roland Garros 2014 dal energije, moči in veselja, ne le za nekaj naslednjih dni, ampak mesecev in zagotovo tudi nekaj let obujanja izrednih spominov. Roland Garros 2014, pripravi se, Saša spet prihaja! 😉

Za tiste, ki vas zanima kam hodimo pozimi pa prispevek o Marillevi 1400
ja, ja, vem nekateri se stalno učite. Za takšne pa morda tole moje pisanje.

 

En komentar

  1. jože horvat

    Pozdravljeni,tudi jaz bi rad v prihodnje enkrat peljal družinico na Roland Garros.
    Povejte mi prosim,kje se splača nastaniti in koliko približno Vas je stal celoten izlet na osebo…
    Hvala za morebiten odgovor, ter kakšno uporabno informacijo, na kaj vse je treba biti pozoren.
    Jože iz Kranja

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*