Sanjske počitnice na TajskemJe Tajska le dežela seks turizma in filmskih plaž ali lahko ponudi še kaj več?

Ko sem prijatelju omenil, da se odpravljam na svoje sanjske počitnice na Tajsko, mi je odvrnil: »Hmmm, ali nimaš ti punce?« Res je,  da se na Tajskem seks turizem iz leta v leto širi kot gobe po dežju, vendar to še ne pomeni, da dežela ne ponuja ničesar drugega. Res je tudi, da za svoj dopust lahko obiščemo najbolj priljubljene onesnažene plaže, ki so znane po filmskih uspešnicah in najbolj obiskani mesti, Phuket in Pattaya, ki slovita po najbolj norem nočnem življenju. Z drugimi besedami se odločite za masovni turizem, ki pa zame niso sanjske počitnice.

Sam bi vam rad pokazal drugačno plat Tajske in ne tiste o kateri navadno slišimo v reklamnih ponudbah. To je kratek potopis o moji in partnerkini dogodivščini na Tajskem in zgodba o najbolj prijaznih, nasmejanih, dobrohotnih in zaupanja vrednih ljudeh. Zaradi teh čudovitih ljudi, so bile to za naju prave sanjske počitnice.

Potujoča restavracija
Potujoča restavracija na reki

S partnerko sva že nekaj časa načrtovala daljši dopust na Tajsko. Več kot sem prebiral v knjigah o tej čudoviti deželi in kaj vse ponuja, bolj sem verjel, da bodo to za naju res sanjske počitnice. Imela sva srečo in našla super letalsko povezavo (Brnik – Zürich – Bangkok), zaradi katere sva bila slabih 16 ur kasneje na Tajskih tleh. Tu nas je pričakalo ogromno letališče na katerem sva potrebovala 20 minut hoje, da sva prišla do svoje prtljage, številni turisti različnih ras, ki so hiteli in zmedeno iskali pravo pot, zaposleni z zaščitno masko na ustih, ki so pregledovali dokumente vsakega posameznika… Vse skupaj je na prvi pogled delovalo kaotično in tisti trenutek sem se spraševal ali bodo to res sanjske počitnice, ali pa sva se mogoče odločila za napačno destinacijo. Vendar sva že prvi večer, ko sva odložila nahrbtnike v sobi in odšla na ulico, dobila dobro mero nasmehov in prijaznih pogledov ter takojšnjo pomoč na vsakem koraku.

Da je bil prvi vtis o Tajski več kot pozitiven, je poskrbel tamkajšnji dobrovoljni kuhar, ki nama je postregel z odličnimi »Pad Thai« rezanci. Ko se je simfonija okusov topila v mojih ustih sem se šele pričel zavedati, da se tu in zdaj pričenjajo moje sanjske počitnice. Namesto stresnega hitenja v prometni konici na Dunajski cesti v Ljubljani z nekaj stopinj nad ničlo v deževnem novembru, sedim za mizo v poletnih oblačilih, kjer so mi eksotični okusi večerje narisali nasmeh na obraz, prijazen natakar pa mi izroča račun večerje v vrednosti malega piva iz povprečne slovenske gostilne.

Pad Thai

Nadaljevala sva pot proti severozahodu v manjše mestece, imenovano Kanchanaburi.   Vožnja s kolesom po levi strani ceste, opazovanje barantanja domačinov na tržnici in prijazen pogled štirinožnih prijateljev, ki živijo v sožitju med seboj. Pogled na ulice, kjer ni kričanja in nobenega hitenja. Ravno obratno. Človek hitro prevzame navado, da lahko vse poteka bolj umirjeno in brez nervoze, pa se zaradi tega ne bo nič slabega zgodilo.

Nasmejani otroci ti iz odprtih oken šole veselo mahajo in nenadoma zavohaš vabljive vonjave iz male terase ob cesti, kjer se domačini umirjeno pogovarjajo ob sveže pripravljeni juhi. Nasmejan obraz kuharja ti z lepimi gestami rok in poklonom v pozdrav ponudi svojo pravkar pripravljeno juho z dvema besedama »polomljene« angleščine. Obrok, ki je količinsko dovolj še za tako lačnega posameznika, je tudi neverjetno okusen in zelo poceni. Da se najine sanjske počitnice ne bodo pričele z želodčnimi težavami, sem moral večkrat počasi in razumljivo pojasniti tem nasmejanim obrazom, da prosim za »no spicy« obrok. Tistim, ki niso navajeni zelo pekoče hrane, usta skoraj zagorijo ob zaužiti količini čilija, ki ga uporabljajo v jedeh. Ljudje imamo različne kriterije za svoje sanjske počitnice, zame igra dobra hrana definitivno eno izmed ključnih vlog :).

Lepote narave na Tajskem
Lepote narave na Tajskem

Prijaznost se je manifestirala  ob različnih priložnostih. Tako sva nekega poznega večera srečala prijazno gospo, ki je imela pralnico perila. Da bi ustregla najinemu planu potovanja, ker sva zgodaj zjutraj odhajala na pot proti severu, je samo za naju naslednje jutro prišla dve uri pred odprtjem svoje pralnice, da nama izroči sveže oprano in posušeno perilo. Kako se ne bi zaljubil v te ljudi, ko ti brez tarnanja in zahteve po dodatnem plačilu, temveč z nasmehom na obrazu in največjim veseljem naredijo uslugo. Takšni dogodki so dodatno pripomogli, da so to postale resnično najine sanjske počitnice.

Raznoliko eksotično sadje
Raznoliko eksotično sadje

Chiang Mai se baha kot največje mesto na severu Tajske in ponuja nešteto organiziranih turističnih aktivnosti v bližini. Po nasvetu tamkajšnje domačinke sva si sama raje sposodila motor in odšla raziskovat manj turistične kraje in naravne znamenitosti, ki jih tukaj ne primanjkuje. Oddaljeni mogočni templji, skriti slapovi v naravi, nabiranje sadežev za katere sem pred tem samo slišal, nekoliko nerazumljivi a zabavni pogovori z domačini, nerodna vožnja po levi strani ceste… Doživela sva 95 odstotno vlago, pobliže srečala kar nekaj komarjev in nadpovprečno velikih pajkov ter kakšno nič slabega hotečo, mimoidočo kačo. Tudi spanje v bambusovem šotoru, dnevi brez elektrike in telefonskega omrežja ter večerje postrežene na bananinem listu, so v čisto severnem delu tajske džungle so beležili najine sanjske počitnice.

Vaški ljudje živeči v bambusovih kolibah visoko v džungli, ki se ukvarjajo le s poljedelstvom, so nas prav tako sprejeli z nasmehom in odprtimi rokami. Tamkajšnji otroci, ki še niso videli življenja v mestu, kaj šele »belega« človeka, so se brez strahu razigrano podili in igrali z nami. Pri njih je vera in zaupanje v dobro ljudi očitno tako velika, da so nama takoj zaupali tudi svojo najmlajšo dojenčico v roke.

Neprestano nasmejane podobe obrazov me še vedno spremljajo v mislih vsak dan, ko naletim na mrke poglede zahodnjaške družbe.

Vaški otroci iz visokogorskih vasi Tajske
Vaški otroci iz visokogorskih vasi Tajske

 

Preberite si še:

Sanjske počitnice na Tajskem – 2. del

Sanjske počitnice na Tajskem – 3. del

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*