Svetovno prvenstvo v nogometu 2014 (2.del)Končno se bo začelo zares: Tu je svetovno prvenstvo

Štiri leta so okrog in v nogometnem smislu bo šlo zopet popolnoma na nož in zares. En mesec bomo ljubitelji nogometa in športa nasploh stiskali pesti za svoje reprezentance, ali pa zgolj uživali ob dobrih nogometnih predstavah.  Glede na to, da nas v dobrem mesecu dni čaka kar 64 tekem mi lahko verjamete, da bodo številne med njimi postregle z vrhunsko nogometno predstavo. Ker zgodovino nogometnih svetovnih prvenstev že poznamo, se lahko sedaj posvetimo aktualnemu prvenstvu. Pogledali si bomo kaj novega in drugačnega nas čaka na svetovnem prvenstvu v Braziliji, predstavili štadione in si pogledali skupine ter favorite svetovnega prvenstva.

Maskota: Uradna maskota letošnjega svetovnega prvenstva je pasavec, značilna žival severozahodne Brazilije. Pasavec je rumene barve in ima moder oklep, kateri naj bi poudarjal simbol neba in čistih rek. Prireditelji so poimenovanje maskote prepustili domačim navijačem. Slednji so na posebne glasovanju izmed treh kandidatov izbrali ime Fuleco.  Ime je sestavljeno iz dveh portugalskih besed (futebol – nogomet in ecologia (ekologija). Maskota je po mnenju svetovne javnosti prav prikupna, hkrati pa opozarja, da je Pasavec v Braziliji že uvrščen na seznam ogroženih vrst.

Svetovno prvenstvo: Maskota
Svetovno prvenstvo: Maskota

 

Uradna žoga svetovnega prvenstva:  Imenuje se Brazuca, izdelali so jo pri Adidasu. Sestavljena je iz poliuretanskih plošč, ki naj bi zagotavljale, da bo v vseh razmerah obdržala enako težo, katera je natančno 437 gramov. Brazuca je pogovorni izraz za brazilski način življenja. Pri proizvajalcu Adidasu so jo testirali kar dve leti in pol, preizkusilo jo je več kot 600 nogometašev in 30 profesionalnih ekip.

svetovno prvenstvo: Uradna žoga Brazuca
svetovno prvenstvo: Uradna žoga Brazuca

Denarni sklad:Prireditelji bodo mede udeležence mundiala razdelili 422 milijonov evrov, kar je kar osupljivih 37 % več kot na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Zmagovalec bo prejel 25,6 milijona, država finalistka 18,2 milijona. Tako znesek postopoma pada, vse do reprezentanc, ki bodo izpadle že po prvem skupinskem delu prvenstva in jim bo pripadalo 5,8 milijona finančne pogače.

Sodniške novosti: Sodniki bodo na prihajajočem svetovnem prvenstvu le dobili nekaj pomoči v obliki tehnologije. Slednja ima sicer številne nasprotnike, ki trdijo, da bo uporaba sistema golove črte nogometu odvzela določen čar. A v zadnjih letih je bilo spornih situacij enostavno preveč, zato je uvedba tehnologije, katera bo pokazala, če je bila žoga s celotnim obsegom preko golove črte, vsekakor dobrodošla. Drug pripomoček je poseben sprej, s katerim bodo sodniki na igrišču označili mesto, kjer se naj pri prostem dnevu postavi živi zid. Sledi spreja bodo iz travnate površine izginile v manj kot minuti.

Pokal: Udeleženci nogometnega svetovnega prvenstva se bodo borili za pokal, ki ga je italijanski umetnik Silvio Gazzaniga izdelal iz 18-karatnega in tehta 6175 gramov. V višino meri 36 centimetrov, na njem pa so vgravirana imena vseh zmagovalcev od leta 1974, ko so pokal podelili prvič.

Pokal za zmagovalca Svetovnega prvenstva
Pokal za zmagovalca Svetovnega prvenstva

Na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu se bodo tekme odvijale na kar 12 stadionih po celi državi. Poglejmo si jih v naslednji tabeli:

Stadioni svetovnega prvenstva
Stadioni svetovnega prvenstva

 

Maracana je največji brazilski stadion, zgrajen za finale svetovnega prvenstva v nogometu 1950. Obnovljen je bil maja 2013, stroški obnove pa so bili ocenjeni na 332.2 milijonov evrov.  Stadion bo gostil sedem tekem svetovnega prvenstva, na njem bo na sporedu tudi finale 13.7. 2014.

Sistem tekmovanja:  Na letošnjem nogometnem svetovnem prvenstvu je 32 reprezentanc udeleženk razporejenih v osem skupin s po štirimi ekipami.  Vsaka ekipa bo v sovi skupini odigrala tri tekme. Prve dve ekipe posamezne skupine se bodo uvrstile v osmino finala svetovnega prvenstva.  Od tu naprej se bo igralo na izpadanje, vse tja do finala, ki bo na sporedu 13.7.2014.

Na koncu pa nam je ostalo še najpomembnejše kar je o letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu potrebno vedeti. To so seveda skupine, katere bodo že od samega začetka pokazale kakšno je letošnje razmerje moči. Danes bom predstavil skupino A in B, ostale pa sledijo v naslednjem članku.

Skupina A:

Svetovno prvenstvo: Skupina A
Svetovno prvenstvo: Skupina A

 

V skupini A letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva je nedvomno prvi in edini favorit za prvo mesto Brazilija. Za drugo mesto se naj bi udarili reprezentanci Hrvaške in Mehike, medtem ko strokovnjaki  Kamerunu pripisujejo manj možnosti. A tudi slednji pod vodstvom izkušenega nemškega trenerja lahko presenetijo. Brazilci se lahko pohvalijo z atomskim napadom, katerega glavna zvezda je Neymar. Močna pa je tudi obrambna linija, kateri poveljuje David Luiz. Hrvaška od svojih nogometašev pričakuje veliko, še posebej veliko pa polaga v vezno linijo z Modričem in napadalno linijo, kjer blesti predvsem Mandžukič. Mehika se bo svojih tekmecev lotila z obrambno postavitvijo 5-3-1-1, motor ekipa pa ostaja Rafael Marquez, kateri je svoja najboljša leta sicer pustil za sabo. Prva violina kamerunske reprezentance ostaja Samuel Eto’o, ki pa je obljubil ,da se bo podredil soigralcem, vse v duhu preboja v naslednji krog.

Skupina B:

Svetovno prvenstvo: Skupina B
Svetovno prvenstvo: Skupina B

Skupina B je zagotovo ena izmed težjih skupin, saj so v njej finalisti zadnjega nogometnega svetovnega prvenstva Španci in Nizozemci, kateri se bodo spopadli že na samem začetku. Prav tako nevarna je lahko reprezentanca Čile, saj so njeni nogometaši bolj navajeni na južnoameriške razmere, ki bodo vladale na letošnjem svetovnem prvenstvu. Avstralije sicer nihče ne jemlje najbolj resno, a so z borbeno igro sposobni doseči presenečenje.   Odločal bo vsak gol, veliko pa bo jasno že po prvem krogu, predvsem je pod vprašajem forma Nizozemcev, ki na svetovno prvenstvo prihajajo z močno pomlajeno reprezentanco ,katere prvi adut je Robin Van Persie. Španci so imeli v pripravljalnih tekmah težave z obrambno igro svojih nasprotnikov, saj so težko našli pot do nasprotnikove mreže. Igra sloni na vezni liniji, ki prihaja iz Barcelone, ključna igralca sta Xabi in Iniesta. Pri Čilu vse upe polagajo v Artura Vidala, vsestranskega igralca Juventusa.

Nadaljevanje sledi jutri ,vse, ki pa vas zanima nogometna zgodovina pa vabljeni k branju: https://www.preberite.si/svetovno-prvenstvo-v-nogometu-2014-1-del/

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*