Tek in njegove koristi

Tek je človeško naravno gibanje. Že pračlovek je zaradi nabiranja in lova dnevno pretekel okoli 40 kilometrov, torej imamo tek zapisan že v genih. Dandanes tek doživlja pravi razcvet. Ljudje tečejo iz različnih razlogov: eni bi radi shujšali, drugi bi radi okrepili srce, tretji pa se sprostili po napornem dnevu. Kolikor je tekačev, toliko je razlogov za tek. Tek je enostaven. Ne potrebujemo drage opreme in pripomočkov, le dobre tekaške copate, nežnejši spol še dober tekaški nedrček in že smo na poti. Poglejmo, kako nam tek lahko koristi.

ID-100132826

Tek za zdravo srce in pljuča

Tek je vzdržljivostni šport, kar pomeni da neko gibanje opravljamo z zmerno intenzivnostjo in daljši čas. Tek tako pripomore k optimalnemu delovanju srčno – žilnega sistema, pljuč ter izgorevanju maščob. Arterije tekačev so bolje prekrvavljene, tkiva so bolje preskrbljena s kisikom in hranilnimi snovmi. Tekači imajo bolj razširjeno srce, kar pomeni da bije gospodarneje. Zato imajo tekači v mirovanju pa tudi pri vsakodnevnih naporih nižji srčni utrip kot ljudje, ki se ne ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi. To tudi pomeni, da srce tekača opravlja veliko manj dela kot srce običajnega človeka. Posledica močnega srca je prav tako znižanje krvnega tlaka pri ljudeh z že povišanim krvnim tlakom oziroma uravnavanje le – tega pri osebah z normalnim krvnim tlakom. Osebe s hipertenzijo lahko z redno aktivnostjo znižajo krvni tlak za približno 10 mm Hg.

Tek za trdne kosti

S staranjem se krčijo tudi naše kosti, zato smo z leti bolj nagnjeni k osteoporozi in artrozi. Da omilimo težave je zelo priporočljivo zmerno gibanje na prostem. Tako sprožimo tudi tvorbo vitamina D v našem telesu, ki je nujno potreben za absorpcijo kalcija. Kosti se utrdijo in v telesu občutimo manj bolečin. Tudi sklepi so gibljivejši in njihovo obrabljanje je počasnejše.

Tek in maščoba v krvi

Redno ukvarjanje s tekom uravnava vrednosti krvnega sladkorja in holesterola. Zmeren tek lahko pomaga zmanjšati količino celotnega holesterola v krvi, hkrati pa zvečuje količino holesterola HDL. HDL holesterol je »dober« holesterol, saj telo varuje pred srčnimi boleznimi s tem, da odnaša »slab« holesterol iz arterij. Tek lahko zmanjša delež telesne maščobe, saj naj bi telo med tekom 65 do 95 odstotkov kalorij pridobilo iz maščobnih zalog. Zmanjšuje se količina maščobnega tkiva okrog pasu, katera povečuje tveganje za višje vrednosti holesterola in srčne bolezni.

Tek za hujšanje

Večina ljudi prične s tekom prav z namenom izgube telesne teže. Tek je namreč zelo učinkovit porabnik kalorij in s tem telesne maščobe. Vendar pa je za to potrebna redna vadba vsaj 45 minut dnevno, 3 do 4 krat tedensko. Poleg dolgih tekov so zelo učinkoviti tudi krajši a hitrejši teki, imenovani šprinti, ki omogočajo veliko porabo kalorij tudi v mirovanju. Opravimo lahko na primer 10 šprintov, dolgih 20 sekund, z 80 do 90 odstotno močjo. Seveda pa se vsako hujšanje najprej začne v kuhinji. Brez uravnotežene prehrane še tako dober tek ne bo zmanjšal številke na tehtnici, kateri pa ne bi smeli posvečati prevelike pozornosti. Pomembnejši od telesne teže je videz čvrstega telesa z lepo izoblikovanimi mišicami. Mišično tkivo je gostejše od maščobnega tkiva in zavzema manj prostora. Posledično se, kljub redni vadbi, telesna teža ne zmanjša ali celo nekoliko naraste, četudi se obseg telesa zmanjša za več centimetrov. Zato tehtnica mogoče ni najbolj primeren način za merjenje napredka pri hujšanju.

fork

Tek kot sprostitev

Tek znižuje količino stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin, hkrati pa stimulira proizvodnjo naravnih telesnih protibolečinskih kemikalij, t. i. endorfinov. Endorfini izboljšujejo razpoloženje in so odgovorni za občutke sproščenosti in optimizma, ne samo med tekom, ampak tudi ob vsakdanjih dejavnostih. Z rednim tekom izboljšujemo samopodobo in samozavest. S tem zmanjšujemo simptome depresije in tesnobe ter posledično izboljšamo svoj spanec. Med tekom se povežemo s svojim telesom, kritike odpadejo in naše telo zopet postane naš najboljši prijatelj. Veliko tekačev tek imenuje meditacija v gibanju. Večinoma med tekom »odklopimo« možgane in pozabimo na vsakdanje nevšečnosti. Vrnemo se k sebi, k svojemu pravemu jazu in uživamo v trenutku. Z redno meditacijo v gibanju uravnotežimo telo, duha in dušo, kar se odraža tudi v mirnejših odzivih na vsakodnevne stresne situacije.

Tek je torej vsestransko zdravilo. Ugotovili smo, da z zmerno dnevno tekaško vadbo odpravimo oziroma preprečimo marsikatero nevšečnost, ki nam prekriža pot. Nataknite torej športne copate in se podajte po dobro dozo zdravja. Pa dober tek vam želim!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*