Zdrava prehrana – tako PREPROSTO je!

Zdrava prehrana je osnova našega dobrega počutja, zunanjega videza in psihofizičnega stanja, a kljub temu je globalna prehrana zelo nezdrava in v svetu vlada prava epidemija debelosti, saj nikoli v zgodovini nismo bili bolj debeli kot smo sedaj. Dejstvo je, da je predebel že skoraj vsak drugi zemljan. Strokovnjaki pravijo, da je naše stanje več kot zaskrbljujoče. Ogromno ljudi oboleva zaradi srčno žilnih bolezni, ki so posledica nepravilne prehrane in so postale eden od najpogostejših vzrokov za smrt. Najbolj bi pa nas po študijah sodeč morali skrbeti naši otroci, ki imajo že v zgodnjem razvoju težave z prekomerno težo.

Po drugi strani je v medijih poplava informacij kako shujšati, obstaja ogromno diet, ki obljubljajo neverjetne rezultate v kratkem času, posledično pa cveti trg prehranskih dopolnil in čudežnih kapsul, ki bi naj omogočali izgubo maščobe v hitrem časovnem obdobju. Če povzamemo celotno sliko, na trgu vlada zmeda, večinoma smo se v vseh teh informacijah izgubili, najhujše pa je, da smo pozabili tudi na osnove zdrave prehrane in kvalitetnega življenja.

Vrnimo se k osnovam !

Kljub vsem komplikacijam in študijam, ki jih delamo na področju prehrane je najbolj pomembno tisto kar je v resnici zelo enostavno – naše osnove. Vsak od nas pozna vsaj nekaj osnovnih načel zdrave prehrane. Vsi vemo, da sladkor in bela moka redita, na vsakem koraku slišimo, kako pijemo premalo navadne vode (brez barve in okusa) in kako jemo premalo puste prehrane, ki smo jo zamenjali z predelanimi izdelki, katerih priprava nam vzame malo časa in je v večini že dovolj, da jo samo pogrejemo. Vsak dan lahko slišimo, da moramo jesti več manjših obrokov (na vsake 3 ure) in kako moramo posegati po sezonski zelenjavi. Vsak obrok bi naj vseboval zdrave maščobe, zdrave ogljikove hidrate in beljakovine. Če bi upoštevali ta pravila, bi za svoje telo naredili veliko dobrega in počutili bi se neprimerno boljše.

In zakaj nič ne spremenimo?

Glede na to, da smo vsi osveščeni o dejstvih iz zgornjega odstavka glede osnov zdrave prehrane je nekoliko nelogično, da smo iz leta v leto v slabšem zdravstvenem stanju. Ljudje so v teoriji o teh stvareh osveščeni, v praksi pa je odstotek posameznikov, ki jim je uspelo narediti spremembe veliko manjši. Razlog za neuspeh se nedvomno skriva v tem, da nam sladkor, nezdrava maščoba in proizvodi iz bele moke povzročajo odvisnost. Mogoče se to sliši nekoliko »za ušesa privlečeno«, ampak na našo veliko žalost so te stvari dokazali na mnogih študijah. Psihična odvisnost od sladkorja je podobno močna kot odvisnost od drog. Na našo srečo obstaja rešitev, za katero potrebujete dober razlog, zakaj bi sploh nekaj spremenili in nekaj trdne volje. Rezultati, ki jih boste opazili pri sebi bodo izredni. Rešitev je, da se odrečete zgoraj naštetih snovi, ki telesu povzročajo odvisnost za 90 dni. 90 dni brez sladkorja, nezdravih maščob in bele moke se sliši ogromno, a že po 14 dneh bo vaše telo iskalo veliko manj teh stvari in počasi prešlo v stanje, ko več ne bo čutilo potreb po nezdravih živilih in naslednji ukrepi glede vaše prehrane bodo veliko lažji. In kako to deluje v praksi?

V praksi

Če bomo za beljakovinsko oskrbo poskrbeli z kvalitetnim mesom rib, belim mesom in občasno rdečim, ter če bomo jedli jajca (najboljše mehko kuhana), ki so še vedno med boljšimi živili na zemlji, ali pa bomo uporabljali čičeriko, lečo in sojo, če se odločimo za kosilo brez mesa, bomo telesu naredili veliko dobrega.

Ogljikove hidrate je primerno dovajati predvsem preko pustih, nesladkanih ovsenih kosmičev ali ovsenih otrobov. Oboji so odlični vir zdravih ogljikovih hidratov, ter vsebujejo veliko vlaknin, ki v našem telesu igrajo pomembno vlogo. Primerna živila za dovajanje zdravih ogljikovih hidratov so tudi fižol, rjavi riž ter polnozrnate testenine.

Zdrave maščobe bi bilo primerno dovajati predvsem iz bolj mastnih rib, katerih dober predstavnik je losos, če je le mogoče naravno ulovljen. Veliko zdravih maščob vsebuje tudi rdeče meso, avokado in oreščki. Zelo primerno, pravijo strokovnjaki je tudi dovajanje maščob omega3, ki jih zaužijemo veliko premalo in jih lahko dobimo kot dodatek k prehrani, ampak pred tem preverimo njihovo kvaliteto.

Če bomo olje na katerem pečemo zamenjali z kokosovo mastjo, namesto konzerviranih rib uporabljali sveže ali zamrznjene, ter če bomo belo moko zamenjali z polnovredno bomo naredili velik napredek. Namesto nezdravih prilog je lahko priloga kuhana zelenjava z ovsenimi kosmiči, lečo, čičeriko in še mnogimi zdravimi živil, ki nam bodo dali energijo za dnevne izzive. Na internetu lahko najdemo ogromno zdravih in okusnih receptov glavnih obrokov, malic in sladic. Praktično vsa literatura nam je na voljo, veliko je kvalitetnih forumov, kjer lahko najdemo dobre informacije in vse je zelo preprosto, potrebna je samo zavestna odločitev, da želimo nekaj spremeniti.

Zavedati se moramo, da je uspeh posledica trdega dela, da vztrajnost prinese rezultate in da se pot k uspehu začne vedno z prvim korakom.

Srečno!

En komentar

  1. Duka Dukarić

    Čestitam za odlično napisan članek. Zelo koristni podatki!! Vredno prebrat! Ga priporočam.. lep pozdrav z Jarenine! =)

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*