Zdravljenje kroničnega kašlja in astme s pomočjo ajurvedeKašelj, ki ga spremlja prehlad, je v doglednem času mogoče pozdraviti. Včasih pa kašelj povzročajo nekatere druge okužbe in alergije in lahko pride do kroničnega. Razširi se v bronhije in globlje. Pri astmi pa se zaradi okužbe ali alergične reakcije pojavlja krčevito krčenje bronhijev, zaradi česar lahko bolnik začne loviti sapo. Da bi bolezen pozdravili, je potrebno upoštevati predpisano zdravljenje in izvajati redne telesne vaje, kar je opisano v tabeli.

Tabela števila 1: Predpisane telesne vaje in zdravljenje pri astmi

  • Dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer pred spanjem, redno izvajajte dve jogijski asani. Gre za bhujangasano (kobra) in pasčimotasano (klešče). Vsak dan ju izvajajte vsaj pol ure, petnajst minut zjutraj in petnajst zvečer. Zavedajte se, da z njima zdravite resno bolezen. Ker sta del zdravljenja, ju morate redno izvajati.
  • Delajte vaje pranajame. Morda boste imeli na začetku težave, a potrudite se, kolikor zmorete. Sčasoma bosta vdih in izdih vedno daljša, kar pomeni, da se vam zdravje izboljšuje.
  • Redno izvajajte džal dhauti. Izločili boste sluz in po bruhanju se boste počutili dobro. Terapijo lahko izvajate čez dan, da bi se znebili nelagodja in kašlja. Otroci pogosto bruhajo, kadar hudo kašljajo in se potem počutijo bolje.
  • Ne jejte oreščkov in suhe hrane, kot so piškoti in kruh, banan, pripravkov iz hladnega mleka ali sladoledov. Ne pijte hladnih pijač, ampak samo tople pijače in toplo vodo.
  • Prehrana naj bo sestavljena iz zelo lahkih tekočin in zelenjavnih juh, kaš, dobro kuhanega riža v juhah in drugi hrani.
  • Pijte trpke zeliščne čaje, kot so čaj iz timijana, adžvana (več o tej rastlini je navedeno v tabeli številka 2) ali drugih zelišč, ki rastejo pri vas.
  • Upoštevajte druga navodila, ki veljajo pri prehladu in kašlju (glej članek z naslovom Kako s pomočjo ajurvede pozdravimo boleče grlo, prehlade in kašelj: https://www.preberite.si/wp-admin/post.php?post=3540&action=edit).
  • Če sta kašelj ali astma alergijskega izvora, se zdravite s kurkumo. Vsak dan pojejte ½ čajne žličke kurkume. Zdravljenje naj traja eno leto. Kurkuma čisti kri, odpravlja alergije in pomaga pri težavah s kožo. Pol čajne žličke kurkume in eno jušno žlico ghija prepražite na šibkem ognju ob nenehnem mešanju. Čez čas dodajte 1-2 čajni žlički sladkorja in mešajte naprej. Dodajte skodelico mleka, mešajte in segrevajte do vretja. Spijte vroče. Več o kurkumi pa si lahko preberete v tabeli številka 2.

Pri kroničnem kašlju ali astmi je zdravljenje dolgotrajno, saj kašelj povzroča vnetja in rane. Potrudite se za svoje zdravje in pozdravite rane. Naredite vse, da se bolezen ne bi vrnila. Kot sem že omenila v zvezi s kroničnimi bolečinami (glej članek z naslovom Preprečevanje in zdravljenje nekaterih najbolj razširjenih obolenj s pomočjo ajurvede), je boleči del vaša šibka točka. Sledite zgoraj opisanim navodilom, čeprav se vam zdi, da ste že skoraj zdravi. Izogibajte se mraza, redno mažite prsi, hrbet in vrat ter inhalirajte.

Skrbite za ustrezno odvajanje in redno izvajajte zdravilne čistilne prakse. Vsak stres ali napetost krepita težave in preprečujeta zdravljenje. Poskusite se osvoboditi stresa.

Ajurveda je svetu podarila izjemno zdravilo za zdravljenje astme. Izdelujejo ga iz rastline Somalata (Ephedra gerardiana), ki raste visoko v himalajskem pogorju. Aktivna sestavina rastline je efedrin. Poiskati boste morali pripravek, ki ga vsebuje, saj rastline ni mogoče dobiti kjerkoli.

Tabela števila 2: Ajurvedski zdravilni rastlini, ki zdravita kronični kašelj in astmo

  • Adžvan (Trachyspermum ammi): Adžvan je zdravilo za različne težave. Uporabljamo semena, ki so zelo majhna, svetlo rjava, črtasta in srčaste oblike. Adžvan ima močan vonj, ki spominja na timijan. Prodajajo ga le v indijskih trgovinah. Ker je zelo pomembno zdravilo, ga je dobro poiskati. Zelo hitro pozdravi vsa obolenja, ki jih povzročajo prebavne motnje. Zmešamo ga s soljo in spijemo s toplo vodo. Za pripravek ga namočite v limonovem soku, ki ste mu dodali sol in vse skupaj posušite v senci. Adžvan krepi delovanje jeter in zlasti koristi ljudem, ki pogosto pijejo alkohol. Pomaga tudi pri želodčnih težavah in spodbuja apetit. Uporabljamo ga tudi kot olje. Dnevni odmerek je 1-3 g (1/2 čajne žličke) ali 1-3 kapljice olja. Sicer pa adžvan krepi pito in zdravi okvarjeni kafo in vato.
  • Kurkuma (Haldi, Curcuma longa): Uporabljamo gomolj. Po obliki spominja na ingver, le da je svetlo rumen in lahko prepoznaven. Kot začimbo jo prodajajo v obliki prahu. Kurkuma, ki jo uporabljamo za zdravljenje, ne sme biti starejša od enega leta. Sčasoma izgublja svoje zdravilne lastnosti in je vse manj učinkovita. Čisti kri in zdravi alergije. Pomaga pri težavah s kožo. Ima antibiotične in protivnetne lastnosti, zato jo uporabljamo za celjenje ran. Koristi pri bolečinah in drugih manjših težavah v prsih. Kurkumino mleko blaži utrujenost in daje moč. Lajša bolečine pri notranjih poškodbah, ki so posledica padcev ali nesreč. Svetujem, da zlasti pozimi občasno uživate kurkumino mleko. Dnevni odmerek je 1-3 g (1/2 čajne žličke). Sicer pa kurkuma zdravi okvarjenost vseh treh doš.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*