Movember, rak prostate in ogroženostSte naredili domačo nalogo? Moški – kakšna je vaša vrednost PSA? Ženske, ste nagnale svoje fante do zdravnika?

Če niso hoteli – kupite jim TEST V LEKARNI!!! Sicer pa tiste “reve”, ki se bojite zdravnikov,  lahko tudi sami zavijete v lekarno. Če ste pa tudi za to preveč sramežljivi pa obstaja še ena rešitev: Test lahko naročite po spletu!

Upam, da je sedaj vsem zmanjkalo izgovorov!

Danes nadaljujem še z enim čisto kratkim člankom za moške. Kratkočasno,  jedrnato in za vzpodbudo!

Faktorji ogroženosti za raka prostate po priznanem strokovnjaku dr. Bobu Arnotu so: STAROST, RASA in DRUŽINSKA ANAMNEZA.

MOVEMBER PROTI RAKU PROSTATE - TRASA PULZ SPORTMOVEMBER PROTI RAKU PROSTATE - TRASA PULZ SPORT
MOVEMBER PROTI RAKU PROSTATE – TRASA                                          PULZ SPORT

Starost

Že leta velja rak prostate za obolenje, katero z leti skokovito narašča in je tako starost največji dejavnik.

Raziskave v zadnjih 25 letih so pokazale, da za rakom prostate zbolevajo vedno mlajši moški. Če so pred leti zbolevali moški pri svojih 70-ih leti, danes zbolevajo že dosti prej. Žal je rak pri mlajših moških tudi invazivnejši, saj se pri mlajših osebah rakaste celice hitreje delijo.

Rasa

V svetovnem merilu pomemben dejavnik predstavlja tudi rasa. Tako so najmanj ogroženi Kitajci, južni in severni Evropejci pa s(m)o takoj za moškimi afriškega porekla, kateri so najbolj ogroženi.

Dednost

Družinska anamneza oz. dednost  raka je visoka. Rak prostate je, kot so ugotovili strokovnjaki,  tiste vrste rak, ki je deden. Žal je tudi to eden od močnejših dejavnikov, na katerega kot posamezniki nimamo vpliva. Če imamo tak deden zapis, je pač tu. Sistem dedovanja genskega zapisa pa je naravnost grozljiv in sicer gre takole:

Najvišja je ogroženost, če je za to boleznijo zbolel bližnji sorodnik npr. oče, brat ali sin.  Če je moškemu zbolel za rakom prostate oče je verjetnost, da zboli tudi sam –dvakrat večja. Če pa je zbolel brat je možnost celo petkrat večja. Prav tako ste bolj ogroženi, če je za to boleznijo zbolelo več sorodnikov. Če sta torej dva ali več svojcev obolela za rakom prostate, se verjetnost za razvoj raka poveča za štiri- do desetkrat.

Zato je pomembno, da o tej bolezni obvestite svoje sorodnike, da ne molčite ter da jih opozorite in opozarjate na redne preglede tudi in predvsem – tiste mlajše. Naj nikar nikdar ne pozabijo! Na prvi pregled pred 40 letom, pa čeprav zdravniki pravijo in usmerjajo drugače. Mislimo z lastno glavo.

Nekatere raziskave nakazujejo tudi na možnost povezave z rakom na prsih. Če je zbolela za rakom na prsih ženska sorodnica, to lahko predstavlja zmerno možnost, da za boleznijo rak prostate zboli njen moški sorodnik. Ne pozabimo. Oba raka sta namreč hormonska.

Previdno torej!

Razveseljujoče  je, da kljub vsem tem številkam in statistikam navkljub, zboli zaradi »dednosti« samo 9% vseh bolnikov z rakom prostate!

Vendar ponovno POZOR!

rak prostate PSArak prostate PSA
rak prostate PSA SIMPTOMI

Grozljivo je dejstvo, da predstavljajo geni resno ogroženost za tiste moške, ki so mlajši od 55 let!

Kaj lahko naredimo?

Testirajte se! Obiščite osebnega zdravnika!

In naredimo še korak več!

Na svoj dedni zapis, katerega smo podedovali torej nimamo vpliva. Lahko pa vplivamo na naše potomce.

Kako?

Z bolj zdravim slogom življenja (gibanje, zdrava prehrana, prevrednotenje osebnostnega  sistema) bo naše telo bolj zdravo in s tem bo naš genski zapis, ki ga bomo prenesli na zanamce, kvalitetnejši. Sicer pa vsako leto obvezno na MOVEMBER TEK.

Pa to zmoremo?

  1. DEJSTVA O RAKU PROSTATE
  2. RAK PROSTATE IN NAŠE ZDRAVSTVO

 

TEKAŠKI NASVETI MALO DRUGAČE

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*