Cvetlični park Mozirski gaj

V objemu predalpskega predgorja leži v kotlini mestno naselje Mozirje, ob katerem se nahaja čudovit cvetlični park Mozirski gaj. V pomladanskem času, ko se začnejo prebujati raznovrstne cvetlice, odpre park svoja vrata in pokaže obiskovalcem sveže ideje pri oblikovanju pomladanskih  gredic in cvetličnih skulptur, v katere je vloženo veliko truda. Seveda se skozi leto vse do pozne jeseni gredice preurejajo s sezonskimi rastlinami in tako ponuja v vsakem času drugačno cvetje. Skozi celotno letno sezono je v Mozirskem gaju možno videti na milijone cvetov.

 

mozirski_gaj

 

Mozirski gaj
Mozirski gaj – cvetlični park

Začetki hortikulturnega parka segajo v leto 1978, ko so krajani v sodelovanju z Društvom vrtnarjev uredili park na nekdanjem območju divjega odlagališča. Z veliko napora in truda jim je uspelo iz zapuščene prodnate površine ustvariti prečudoviti park z 100.000 tulipani. Sicer pa je osnovno poslanstvo Mozirskega gaja hortikulturno ozaveščanje obiskovalcev.
Do današnjega dne se je Mozirski gaj srečeval z raznimi težavami, največja je bila jeseni leta 1990, ko je poplava dobesedno odplaknila celoten park in sicer v času, ko so bile vse čebulice tulipanov že posajene, ampak z vztrajnostjo in trdim delom so park ob vsaki težavi uspešno reševali.

Mozirski gaj
Mozirski gaj – tulipani

Park se danes razprostira v velikosti preko 7 ha in poleg raznovrstnega cvetja ponuja obiskovalcem ogled etnografskih objektov iz okoliškega območja. V parku lahko vidite mlin na vodo, kakršne so imele nekoč kmetije, žago venecijanko na vodni pogon, ki jih je bilo na območju Zgornje Savinske mnogo, ogledate si lahko tudi kovačnico na vodno kolo, kaščo iz 1731 leta, preužitkarsko hišo iz 1803 leta ter čebelnjak, ob katerem je stari panj, kakršen je bil v uporabi v starih časih.

Zanimiva popestritev Mozirskega gaja je 18 metrov visok razgledni stolp, iz katerega je čudovit razgled na lepo urejeni pisani park, tu je še drevored Evropske unije, pa leseni kozolec, ki velja za najbolj prepoznavni objekt v Sloveniji.

Mozirski gaj - razgledni stolp
Mozirski gaj – razgledni stolp

Obiskovalcem nudijo poleg že naštetega še ogled japonskega vrta, ki predstavlja užitek za oči, hkrati pa prostor za pomiritev, razmišljanje in motivacijo, urejen imajo tudi zeliščni vrt, kjer skrbijo za mnogo različnih vrst zdravilnih rastlin, za mlajše obiskovalce bodo prav gotovo zanimive male živali in še marsikaj se najde v tem prečudovitem parku. Skratka, sprehod po urejenih poteh Mozirskega gaja nudi obiskovalcu pogled na prekrasne cvetlice, ki na načrtno oblikovanih gredicah kažejo svoje živahne barve in navsezadnje so na pogled kot pisane preproge na travnati površini, med katerimi stojijo posamezni objekti, ki predstavljajo delček zgodovine.

Mozirski gaj - tulipani
Mozirski gaj – tulipani
Mozirski gaj
Mozirski gaj – cvetlični park

Leta 1991 so parku dodali kapelico sv. Valentina, ki je namenjena zaljubljencem, v katerem je možno ob obisku pozvoniti z zvonom, ki visi v zvoniku, lahko pa se v njej tudi cerkveno poročite. Sv. Valentin goduje 14. februarja in po starem ljudskem izročilu prinese ključe od korenin, to je dan, ko se začne prebujati narava in po njem se kapelica tudi imenuje. Poročni paviljon, ki stoji v bližini, pa je namenjen civilnim porokam. Takšna ali drugačna poroka v Mozirskem gaju je prav gotovo zelo romantična.

Mozirski gaj
Mozirski gaj – cvetlični park

Ob prihodu v Mozirski gaj vodi cesta mimo jezera, v katerem živijo nekatere avtohtone vrste rib, kot so sulec, potočna postrv, klen, mrena in lipan. Okoli jezera je speljana sprehajalna potka, ob kateri pa lahko posedate na postavljenih klopeh in uživate. Ob jezeru stoji tudi Dom ribiške družine.
Od leta 2002 stoji pred vhodom v park med zelenjem več kot 50 let stara lokomotiva, ki se svojo zeleno-rdeče-črno barvno kombinacijo kar nekako zlije z okolico.

Mozirski gaj - vodomet
Mozirski gaj – vodomet

Skozi celo leto se v Mozirskem gaju dogajajo prireditve. Prva je razstava tulipanov v pomladnem času, nato sledi velika poletna razstava, v jesenskem času pa se zaključi z razstavo buč in jesenskim cvetjem.
V parku Mozirskega gaja je nekaj objektov, kjer se lahko okrepčate, hotel pa poleg domačih jedi ponuja tudi možnosti nočitev.

Preživeti čas v Mozirskem gaju vas bo zagotovo napolnil z novo energijo za prihajajoči delovni teden.
Odlična ideja za nedeljski izlet!

 Preberete si lahko še:

Lahko si ogledate tudi članke o dopustovanju v Grčiji:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*