Ptuj – eno najstarejših mest v Sloveniji, poznan tudi po kurentih

Nekoč pred davnimi časi, v času Rimljanov so ga imenovali Poetovio, danes ga poznamo kot mesto Ptuj in je eno najstarejših mest na Slovenskem . Leži med Ptujskim in Dravskim poljem, obdajajo pa ga Slovenske gorice in Haloze, poznane po odličnih priznanih vinih, cenjenih doma in po svetu.

Mesto Ptuj z gradom
Mesto Ptuj z gradom

ZGODOVINA PTUJA

V središču spodnjega Podravja je bilo območje naseljeno že v kameni dobi, kar dokazujejo najdbe. Skozi stoletja in tisočletja so ga naseljevala različna ljudstva ter legije, menjavale so se vladavine in prinašale nove spremembe in od vsake dobe je ostalo nekaj, kar lahko vidimo še danes. Najstarejša vinska klet na Slovenskem, mestni pečat,  samostani, cerkve, kulturno-zgodovinske ustanove, spomeniki, mestna hiša, Ptujski grad in še mnogo drugih arheoloških ostankov sestavljajo mozaik ptujske zgodovine.

Sv.Florjan in Minoritski samostan
Sv.Florjan in Minoritski samostan

Ptujski grad, iz katerega je razgled na celoten Ptuj in Ptujsko jezero, stoji na griču nad mestnim jedrom, do katerega vodi kamnito tlakovana pot. Ob vstopu skozi vhodna grajska vrata nas pot popelje do razgledne terase, kjer se nahaja tudi trgovinica s spominki. Z vstopom skozi naslednja vrata pridemo na grajsko dvorišče z vodnjakom, tu se nahajajo tudi razni zgodovinski kipci, poslikave in muzej. Na gradu nudijo obiskovalcem možnost ogleda zbirke arheoloških najdb, starih glasbil, orožja in opreme, pustnih mask….

Ptujski gad
Ptujski grad
Ptujski grad
Ptujski grad

PTUJ DANES

Mesto Ptuj se razvija v več smereh. Glede na to, da ohranja veliko zgodovinskih ostankov, hkrati pa se v okolici  ohranja vinogradniška tradicija, se trudijo predvsem v smeri turizma.

V živahnem mestu Ptuj organizirajo skozi celotno leto razne kulturne in športne prireditve. Mnogo športnih prireditev se dogaja na Ptujskem jezeru, leto pa se nekako začne s tradicionalno prireditvijo v pustnem času – velikim kurentovanjem, ki ga obišče tudi do sto tisoč obiskovalcev, sledi Jurjevanje, nato prvomajsko praznovanje, v poletnih mesecih je Ptujska noč,  sledi še veslaška regata Rancarija, ki poteka na praznik občine Ptuj,  v jesenskem času pa si lahko ogledate Katarinin sejem, ki ohranja tradicijo iz srednjega veka, sledi Martinovanje, zelo zanimive pa so tudi večdnevne Rimske igre, ki popeljejo mesto Ptuj v preteklost.

Mesto Ptuj se pripravlja na kurentovanje
Mesto Ptuj se pripravlja na kurentovanje

PTUJSKO JEZERO

Ob mestu Ptuj teče reka Drava, ki so jo zajezili za hidrocentralo Formin in tako je nastalo največje stalno umetno jezero na Slovenskem, ki meri v dolžino dobrih 7 km, v najširšem delu malo več kot 1 km in v globino do 12 m. Tu je našlo zatočišče več kot 230 vrst ptic, tudi nekatere redke, zaščitene vrste in veliko od njih jih gnezdi na dveh otočkih, ki se nahajata na jezeru.

Jezero, bogato rib, privablja številne ribiče, urejena pot okoli jezera pa ljubitelje sprehodov, tekače in kolesarje. Ob jezeru so urejena peščena igrišča za razne vrste iger, Ptujsko jezero pa se lahko pohvali tudi z edino kopensko marino v Sloveniji.
Vsako leto se tu odvija državno prvenstvo v jadranju in veslanju na mirnih vodah.

Pogled z gradu na mesto in Ptujsko jezero
Pogled z gradu na mesto in Ptujsko jezero

KURENTOVANJE

Ko slišimo besedo Ptuj, nam takoj pride na misel ptujski kurent, vsem dobro poznan pustni lik. Na pustovanje – kurentovanje se mesto Ptuj vsako leto predhodno dobro pripravi in dnevi se napolnijo z zvoki kurentovih zvonov.

Ptujski kurent
Ptujski kurent

Mesto Ptuj je sedež pustovanja-kurentovanja in letos bo to že 54. po vrsti. Na otvoritveni slovesnosti se po tradiciji preda oblast princu karnevala, ki v času pusta vodi »mestno oblast«, po kateri pa sledi povorka tradicionalnih pustnih mask iz Ptuja, sodelujejo pa tudi maske iz celotne Slovenije in celo iz drugih Evropskih držav. Dan za dnem se dogajajo razne prireditve in programi. Na pustno soboto se ob spremstvu kurentov predstavljajo meščani s svojimi maskami v starem mestnem jedru, večer pa se zaključi z največjim karnevalskim balom v Sloveniji. Velik mednarodni karnevalfest, na katerem sodeluje več kot 4.000 udeležencev iz Slovenije in še vsaj iz desetih drugih držav, se odvija na pustno nedeljo. Na veliki pustni povorki se predstavljajo predvsem skupine v svojih pustnih opravah.
Za zaključek se na pustni torek po tradiciji pregleda delo princa karnevala, kako je v času pusta vodil »mestno oblast«, nato pa sledi predaja »oblasti mesta« nazaj županu. Pust se poslovi z obrednim pokopom ob polnoči.

Značilni pustni lik Kurent (imenujejo ga tudi Korent), oblečen v ovčjo kožo, z zvonci okoli pasu in posebno kurentovo masko na glavi, po izročilu s poskakovanjem in z glasnim zvonjenjem v pustnem času odganja zimo in hkrati zlo, kliče pa pomlad in dobro letino.

Najstarejša vinska klet v Sloveniji
Najstarejša vinska klet v Sloveniji

Če vas pot zanese v mesto Ptuj, si lahko poleg tradicionalnih kurentov ogledate tudi vinsko klet, kjer hranijo najstarejše vino v Sloveniji iz leta 1917, morda pa se podate na Ptujski grad, od koder je krasen razgled daleč naokoli.

Preberete si lahko še:

Lahko si ogledate tudi članke o dopustovanju v Grčiji:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*