Kam na poletni dopust?

Po prazničnih decembrskih dnevih se hladni meseci sicer še nadaljujejo, ampak marsikdo začne počasi razmišljati o letnem dopustu in iskati informacije ter ustrezne ponudbe. Pogosto se postavljajo vprašanja …. Kdaj, kam in za koliko časa na dopust!? Po napornem delovnem letu si vsak želi preživeti prijeten dopust, kjer si lahko nabere novih moči. Želje za dopust so različne, eni želijo na planine, drugi v toplice, tretji morda na križarjenje, mnogi pa se odločijo odpotovati za nekaj dni na morje. Ali se vam je že zgodilo, da ste odšli na težko pričakovani dopust in namesto teden dni brezskrbnega sončenja, plavanja, pohajkovanja po okolici, raziskovanja ali kaj podobnega, doživeli deževno obdobje, morda celo nevihto z bliskanjem in grmenjem in vas je dobesedno priklenilo nekam v zavetje, od koder ste lahko samo opazovali v upanju, da se bo kmalu prikazal sonček in boste lahko nadaljevali z uživanjem? In koliko dni vam je v tem primeru še dejansko ostalo za preživetje lepega dopusta? Torej… kam na dopust, da se boste imeli prekrasno, doživeli dogodivščino, da bo vreme ustrezalo in da bo dostopno vaši denarnici?

Sončni zahod (Santorini)
Sončni zahod (Santorini)

Morda na grške otoke … Grčija, dežela sonca, prijaznih ljudi, kristalno čistega morja, raznolike pokrajine ter bogate zgodovine, privlači številne turiste. Nekateri otoki so turistično zelo dobro razviti, na drugih pa se turizem šele razvija in možnosti je več kot dovolj, da si lahko izberete otok, ki ustreza vašim željam, kot tudi vašim financam.

Grki živijo »počasneje« in to se občuti na splošno. Dopust na katerem od otokov je lahko pravo doživetje, sploh pa, če se podate v raziskovanje otoka z ogledi skritih zalivčkov in predelov, kjer živijo le domačini. Skratka, otoki ponujajo ogromno možnosti za razne oglede in vsakemu tudi priporočam, da se zapelje malce naokoli in si ogleda še druge plaže, mesta, naselja in znamenitosti ter spozna vsaj delček njihovih navad, običajev, kulture, zgodovine ter mitov, ki so v večini povezani z njihovimi zgodovinskimi bogovi. Tudi marsikateri vodič zna povedati kakšno zgodbo ali anekdoto, ki je značilna za posamezni otok.

Grčija sicer doživlja krizo, ki pa jo bolj čutijo na celini, na otokih pa te krize dejansko ni. Vsak otok »živi« nekako zase, ukvarjajo se s turizmom in pridelavo lokalnih pridelkov, ki jih znajo dobro tržiti. So zelo gostoljubni narod, ob katerih se resnično počutiš dobrodošel. Cenovno so otoki različni, od zelo ugodnih, na katerih je pijača in hrana po resnično nizkih cenah, so pa tudi dražji otoki.

Taverna v Perissi (Santorini)
Taverna v Perissi (Santorini)

Nekaj razlogov za potovanje na grške otoke … Grčija ima mediteransko podnebje in v glavni poletni sezoni od junija do septembra so otoki obsijani s soncem, dežja, ki bi vam kvaril dopust, dejansko ni, za boljše počutju pa dodatno poskrbi še sezonski veter, ki prijetno hladi v vročih dneh. Otoki ponujajo zelo raznoliko obalo… sanjske bele ali črne peščene plaže, prodnate, kamnite, skalnate…

Plaža Egremni (Lefkas)
Plaža Egremni (Lefkas)

Plaže so po večini čiste in urejene, kar dokazujejo tudi modre zastave, ki plapolajo na njih (zastave z evropskim certifikatom za čistočo in urejenost).

Plaža Dassia z modro zastavo (Krf)
Plaža Dassia z modro zastavo (Krf)

Sanjsko morje, ki se preliva v prečudovite barvne kombinacije svetlo modrih in turkiznih odtenkov, mamljivo vabi na plavanje in potapljanje. Na zahodnih obalah otokov, kjer po večini piha veter, pa pridejo na svoj račun tudi ljubitelji surfanja in kajtanja.

Zaliv Vassiliki (Lefkas)
Zaliv Vassiliki (Lefkas)

Hribi, gore in skalna pobočja, ki se ponekod vzpenjajo tudi tik nad obalo, so marsikje urejene s potmi in so odlični za krajše sprehode ali pohodništvo.

Pot do slapa (Lefkas)
Pot do slapa (Lefkas)
Urejena pot ob pečini do kapelice (Santorini)
Urejena pot ob pečini do kapelice (Santorini)

Grška hrana je zelo bogatega okusa. Nekatere jedi so nam poznane, kot so na primer tradicionalna grška solata s Feta sirom, jedi z žara, Musaka, Gyros, Tzatziki in še mnoge druge, vredno pa je poskusiti tudi njihovo tradicionalno pijačo Ouzo in Mastiko.

Grška solata
Grška solata

Grčija ima pestro zgodovino, ki je pustila pečat po celotni deželi, tudi na otokih je ostalo mnogo znamenitosti in zanimivosti. Lahko si ogledate mogočne trdnjave, katedrale, starodavne izkopanine, vile, parke, … najdete pa lahko tudi številne naravne znamenitosti kot so slapovi, manjše podzemne jame in jezera…

Vila Elizabete Bavarske, poznane kot princesa Sissi (Krf)
Vila Elizabete Bavarske, poznane kot princesa Sissi (Krf)
Cerkev na otoku Santorini
Cerkev na otoku Santorini
Kanal D'Amour (Krf)
Kanal D’Amour (Krf)

Potovanje

Najkrajši čas potovanja je z letalom in sicer polet lahko traja od ure in pol (otok Krf) pa do dveh in pol (na primer na otok Karpathos).

Druga možnost je potovanje z ladjo, ki je sicer bistveno daljše, vendar je cenejše, prednost pa je tudi ta, da lahko na trajekt peljete svoje vozilo in s tem privarčujete s stroški najema vozila na samem otoku.

Tretja možnost je potovanje s svojim avtomobilom, vendar je v tem primeru lahko vožnja še daljša in s tem utrujajoča. Ljudje smo različni, morda bi komu ustrezala tudi ta možnost, sploh za tiste, ki so po duši pustolovci.

Z dopustom na grških otokih prav gotovo ne boste zgrešili v nobenem pogledu in ko boste šli enkrat tja, se boste zagotovo še vračali. Naj se vam želja in plan dopusta uresničijo in preživite nepozabne počitnice-dopust.

Se nadaljuje…

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*