Lepo in zanimivo mesto Rovinj

Kot vnetega popotnika so me vedno zanimale le lepe, zanimive destinacije, kjer si je možno kaj  ogledati in doživeti. Med njimi spada tudi mesto Rovinj. Na zahodni strani hrvaške Istre leži na majhnem polotoku mesto Rovinj s pristaniščem ob boku.

Pogled na mesto Rovinj
Pogled na mesto Rovinj

Ob prihodu v mesto Rovinj po obalni cesti, oziroma ob večjem parkirnem prostoru iz severne strani, se pogled ustavi najprej na cerkvenem zvoniku, ki se dviga visoko nad mestom. Cerkev sv.Eufemije se nahaja namreč na gričku, okoli katerega se po pobočju ena zraven druge tesno gnetejo stavbe. Polkrožna oblika obalnega pasu pride lepo do izraza. Hiše so nepretrgoma razporejene v krožni liniji in pogled na celoto daje vtis, kot da je »mesto iz pravljice«.

Čudovito mesto Rovinj z ohranjenimi srednjeveškimi stavbami v kombinaciji s sodobnejšimi živahnimi barvami ponuja obiskovalcem prijeten sprehod po ulicah, na katerih ne manjka raznovrstnih trgovinic in restavracij.

Sprehod po mestu Rovinj
Sprehod po mestu Rovinj
Rovinj v prijetnih barvah
Rovinj v prijetnih barvah

Na daljši poti med pristaniščem in parkiriščem na eni strani ter trgovinami na drugi strani, pritegnejo pogled tudi večje ladje, zasidrane ob boku pristanišča. Kmalu pridemo na prvi trg mesta Rovinj, pravijo mu trg Valdibora. Tu se občasno ustavljajo manjše barke polne turistov, ki pridejo morda le za krajši čas, kolikor ga pač potrebujejo, da si ogledajo mesto Rovinj. Trg s cvetočim parkom, na katerem stoji nekaj spomenikov, preletavajo beli galebi. Razne stojnice, ki obkrožajo trg,  se od teže napolnjenih stojal in polic še komaj držijo pokonci, zraven stoji bogato obložena tržnica s sadjem in zelenjavo, restavracije, ki so razporejene ob ulici, pa vabijo mimoidoče na razne jedi.

Pot skozi stari del mesta Rovinj nas popelje do naslednjega trga, ki je poimenovan po zelo znani osebnosti, to je trg Maršala Tita. Obkrožajo ga restavracije, ob njem pa se nahaja pristanišče. Trg je primeren prostor za počitek ob pijači ali jedači, vsaj zame,  saj odprtost trga nudi širok pogled naokoli, tudi na zasidrane jahte in jadrnice. Seveda se pohod med jahtami ne sme izpustiti, kajti, nekatere med njimi so veličastne.

Rovinj - pogled na trg Maršala Tita
Rovinj – pogled na trg Maršala Tita
Rovinj
Rovinj
Rovinj
Rovinj

Na sprehodu naokoli zopet pritegne pogled nenavadna tipična oblika mesta Rovinj, ki je vidna tudi s te strani. Pogled na stavbe daje občutek, kot da so zrasle iz morja, sedaj pa se morajo upreti vsem vremenskim razmeram. Tik ob morju na zunanjih zidovih stavb, kjer morje včasih v besnih sunkih zaliva stene hiš, se poznajo posledice slane morske vode, čeprav jih ob vznožju varujejo skale.

Tipične stavbe mesta Rovinj
Tipične stavbe mesta Rovinj
Rovinj
Rovinj

Mesto Rovinj je živahno mesto, še posebej ob večerih. Številne stojnice in trgovine ter različne restavracije na razsvetljenih ulicah vabijo mimoidoče. Trg Maršala Tita se spremeni v prizorišče za razne predstave, zabavne programe, koncerte ali kaj podobnega in se napolni z množico turistov, ki z zanimanjem spremljajo dogodke.

Pogled iz sprehajalne poti na mesto Rovinj
Pogled iz sprehajalne poti na mesto Rovinj

Odmaknjeno od mesta Rovinj in njegovega vrveža se na drugi strani zaliva nahaja prijetno manjše letovišče. Sobica v apartmajskem kompleksu, ki je predstavljala tistih nekaj dni začasni bivalni prostor, je bila ustrezno opremljena, sicer pa je bila v uporabi le ponoči. Lepo urejena okolica sredi zelenja z urejenimi potmi je bila privlačna za raziskovanje.
Plaža, na kateri se je vedno našel primerni prostor, je bila ravno prav velika in kar je bilo glavno, ponujala je krasen razgled na okolico, čez zaliv se je namreč videlo mesto Rovinj, ki smo ga lahko opazovali ves čas.

Pogled na mesto Rovinj iz naše plaže
Pogled na mesto Rovinj iz naše plaže

Doživetja oziroma dogodke, ki so jih organizirali ob večerih v tem majhnem letovišču, so bila prijetno presenečenje. Glasba v živo je vabila na ples, urejene sprehajalne poti naokoli pa na večerne sprehode.

Čez zaliv je vsaki dan plula ladjica, tudi ob večernih urah, s katero se je bilo možno peljati na krajši izlet v mesto Rovinj.  Na drugo stran zaliva pa je bilo mogoče priti tudi peš po poti okoli zaliva, po kateri je bilo približno eno uro hoje. Seveda je bilo potrebno preizkusiti obe poti, pohod okoli zaliva v jutranjih oziroma dopoldanskih urah in plovbo z ladjico za večerni obisk mesta Rovinj.

Dnevi, preživeti v mestu Rovinj in njegovi okolici, so bili zelo prijetni. Lepo mesto si je vredno ogledati in zagotovo se bom še vrnil.

Preberete si lahko še:

Lahko si ogledate tudi članke o dopustovanju v Grčiji:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*