V osnovni šoli fotografiranja – 4 boste zvedeli, zakaj avtomatika pri fotoaparatih ni vedno najboljša rešitev

Verjetno se mnogi od vas sprašujete, zakaj za božjo voljo je na vašem fotoaparatu toliko gumbov in možnosti za nastavitve, če pa vi, z nastavitvijo AUTO posnamete povsem dobre fotografije.

Obilo gombov s katerimi dostikrat ne veste kaj početi
Obilo gumbov s katerimi dostikrat ne veste kaj početi

Če ste preleteli prve tri dele Osnovne šole fotografiranja, sedaj že veste, zakaj je temu tako.

Prav tako veste, zakaj naprednejši fotografi kupujejo boljše in dražje fotoaparate z več možnostmi nastavitev. Eden od razlogov zakaj so njihove fotografije osupljive, fotografije tistih, ki jih zadovoljijo nastavitve AUTO pa „zgolj“ dobre je v tem, da premorejo njihovi fotoaparati večjo paleto nastavitev. In seveda, oni vedo zakaj so tam in kako jih uporabiti. In ker vedo kakšne fotografije želijo posneti in ker vedo kako bodo to naredili, jih avtomatska nastavitev zanima zelo redko.

Gumb za izbiro med načinom AUTO, popolnoma ročno nastavitvijo in vmesne možnosti.
Gumb za izbiro med načinom AUTO, popolnoma ročno nastavitvijo in vmesne možnosti.

Izdelovalci foto aparatov dodajajo te gumbe z različnimi možnostmi nastavitev zato, ker vedo, da nastavitev AUTO ne more delovati dobro v vseh svetlobnih razmerah. Škoda, da proizvajalci v svojih marketinških materialih in navodilih za uporabo to premalo poudarjajo. In če tega ne veste sami, potem teh nastavitev najbrž ne boste uporabljali. Kot bi recimo ne vedeli, zakaj ima avto pet ali več prestav in bi uporabljali le eno ali dve, za ostale bi pač mislili, da so namenjene le profesionalcem. Ampak, da veste, zakaj je prestav več in kako se uporabljajo ste se tudi morali naučiti. Najbrž v avto šoli.

Naj naštejem le nekaj primerov, kjer nastavitev AUTO ne deluje vedno pravilno: – Ponoči – Sončni zahod ali sončni vzhod – Hitro premikajoči se predmeti ali osebe (npr. pri športu) – Ko so na vaši fotografiji temnejši in svetlejši deli – Fotografija brez belih elementov (npr. brez oblakov) – Na plaži – Na snegu – Pokrajine – In še mnogo drugih svetlobnih razmer

Verjetno se strinjate, da je seznam precej dolg in da pokriva pravzaprav veliko večino okoliščin. In zakaj nastavitev AUTO ne deluje dobro?

Število imetnikov fotoaparatov je ogromno, vsi pa nimajo enakih želja in znanja o fotografiranju. Ker proizvajalci fotoaparatov nikoli ne vedo, kaj boste fotografirali vi so naredili fotoaparat, ki naj bi to uganil. Na podlagi tega ugibanja naj bi potem spet uganil na kateri del motiva ste ga usmerili, nato pa poskuša uganiti kakšna naj bi bila na podlagi prejšnjih ugibanj najboljša osvetlitev vaše fotografije. Hm, precej ugibanja za moj okus. Glavni problem pa je v tem, da so fotoaparati v osnovi „butasti“ in ne vedo, tako kot mi, kaj na fotografiji je pomembno.

Če bi imeli možnost fotografirati „Milkino roza kravico“ bi najbrž želeli na vaši fotografiji poudariti roza barvo (in s tem seveda roza kravico). Ampak vaš fotoaparat tega noče, noče poudarjati, hoče le uravnotežiti celo fotografijo, zato išče povprečja, ki mu jih nalaga vgrajeni algoritem. Včasih je to sicer v redu, velikokrat pa imate zaradi tega povprečne ali celo dolgočasne fotografije. Vaš fotoaparat ima oko, nima pa pogleda (vizije).

Če boste pri fotografiranju uporabljali prilagojene avtomatike bodo vaše fotografije opazno boljše
Če boste pri fotografiranju uporabljali prilagojene avtomatike bodo vaše fotografije opazno boljše

Kaj torej lahko storite? Odgovor je preprost. Začnite opuščati samodejni način.

Seveda to v začetku ni tako preprosto. Velikokrat boste še vedno želeli narediti posnetek na hitro in zato uporabiti način AUTO. Vendar si tudi v tem primeru lahko naredite uslugo. Uporabite vsaj tako imenovane „scenske načine“ kot so „PORTRET“, „LANDSCAPE“, “BEACH and SNOW“. S temi nastavitvami boste povedali fotoaparatu kaj fotografirate, vgrajeni algoritmi pa bodo uporabili temu mnogo primernejše nastavitve, kot pri načinu AUTO.

Seveda pa imate na razpolago še veliko drugih načinov nastavitev, ki vam bodo pomagale pri izboljšanju vaših posnetkov in katere boste spoznali v naslednjih nadaljevanjih.

Da boste lažje dočakali nadaljevanja pa vadite. Poskušajte čim večkrat uporabiti nastavitve „PORTRET“, „LANDSCAPE“, “BEACH and SNOW“, za katere boste prav gotovo imeli dovolj priložnosti.

V primeru, da se vam bodo problemi še vedno pojavljali, pa ne bo škodil obisk kakega seminarja na to temo.

Prevzemite nadzor nad vašimi fotografijami – ne bo vam žal.

Poglejte še predhodne nasvete:

Se nadaljuje…..

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*