Oviratlon 2014

Si želite en dan aktivno preživeti v naravi? Si želite veliko mero adrenalina, dobre volje in nepozabne zabave? Ste pripravljeni biti blatni, umazani, mokri, utrujeni in premraženi? Ste se pripravljeni spopasti z lastnimi strahovi? Ste pripravljeni ponuditi roko popolnemu neznancu? Ali bi morda radi preverili, koliko lahko zaupate vašemu prijatelju? Ste pripravljeni tudi na kakšno odrgnino, podplutbo in razbolelo mišico, za katero sploh niste vedeli, da jo imate? Vse to je namreč Oviratlon!

tek_poleti

 

Oviratlon

Zadnjo soboto v mesecu juniju, 28. 6. 2014, se je na Pokljuki odvijal Oviratlon 2014. Čeprav je oviratlon zelo mlada disciplina, njena priljubljenost z leti neverjetno hitro narašča. Pred tremi leti, ko so jo organizirali prvič, se je oviratlona udeležilo 760 tekmovalcev, naslednje leto še enkrat toliko, letos pa kar neverjetnih 2608.Oviratlon 2014Kaj oviratlon sploh je, sem že pisala, a naj še enkrat na kratko opišem to mlado športno prireditev. Preteči je potrebno okoli 10 kilometrov dolgo progo, na kateri so postavljene različne ovire, ki jih uporabljajo tudi za treninge pripadnikov specialnih enot. Poleg preizkusa kondicijske pripravljenosti, fizične sposobnosti, moči, agilnosti in spretnosti, je potrebno pokazati tudi nekaj poguma, vztrajnosti, natančnosti, motorične sposobnosti, koncentracije, psihične stabilnosti (premagovanje morebitnih strahov pred temo ali zaprtimi prostori) ter predvsem prijateljstvo, solidarnost, uigrano timsko delo in medsebojno pomoč – tudi popolnemu neznancu.

Oviratlon 2014Največji čar te prireditve je, da ne gre za tekmovanje s časom in borbo za najboljše mesto, temveč za premagovanje samega sebe in preizkušanje lastnih zmogljivosti. Ni pomembno kako hitro opravite s progo, temveč kako zabavno si znate progo narediti. Oviram, ki so morda pretežke, se lahko brez slabe vesti tudi ognete, a verjemite mi, s pravo skupino prijateljev bo lahko vsaka ovira premagana, način premagovanja pa bo dobil povsem druge razsežnosti. Na koncu je zmagovalec prav vsak, ki si upa in drzne. Za piko na i, je prireditev tudi dobrodelne narave, saj od vsake prijavnine en evro namenijo URI Soča.Oviratlon 2014Oviratlon 2014 je bil tokrat organiziran že tretje leto zapored in je doživelo številne presežke: Rekordno število prijavljenih udeležencev, 20 različnih inovativnih in zabavnih ovir ter abnormalne količine blata. Tudi temperatura ozračja je bila letos ponovno nekoliko nižja, kot se za ta letni čas spodobi, a to vseeno ni pokvarilo fantastičnega vzdušja. Naj ob tem pohvalim tudi same organizatorje, ki so ponovno opravili odlično delo.

Po končani progi je bilo poskrbljeno tudi za tuširanje - voda je bila sicer ledena, a smo bili vsaj malo manj blatni
Po končani progi je bilo poskrbljeno tudi za tuširanje – voda je bila sicer ledena, a smo bili vsaj malo manj blatni

ODLIČNA ZABAVA ZA PREIZKUŠANJE LASTNIH ZMOGLJIVOSTI!

Oviratlon lahko vzamete kot »lastno« tekmovanje s čim hitreje opravljenim izzivom, kot resni kondicijski trening ali pa zgolj kot sproščeno zabavo s prijatelji. Na oviratlon se lahko podate kot posameznik ali kot skupina z izvirnim imenom, ki vas najbolje opisuje. Lahko ste oblečeni v lahkotna športna oblačila ali pa si nadenete najatraktivnejše »pustne« oprave. Preizkušnja res da ni povsem enostavna in nekaj fizične pripravljenosti ne škodi, a še zdaleč od tega, da bi bila namenjena le vrhunskim športnikom, mišičnjakom in s kondicijo nabitim tekmovalcem. Oviratlona se lahko udeležite prav vsi, saj moč in vzdržljivost ne igrata glavne vloge. Bolj kot to, je pomemben pogum, zbranost, dobro premišljena taktika in timsko delo. Res da poškodbe niso običajne, a se na progo vseeno podajte z glavo in s kančkom razuma.

Še ena premagana ovira - Izgubljeni v megli
Še ena premagana ovira – Izgubljeni v megli

Torej, oblecite nekaj, česar vam ne bo žal, če se strga ali za vedno umaže. Pozabite na videz, pozabite na stres in vsakdanje skrbi. Prepustite se užitku in umazaniji, bodite za kratek čas otročji in razigrani. Tudi tisti, ki boste na začetku najbolj previdni in zadržani, se boste na koncu vsaki blatni kapljici le še nasmejali. In najpomembneje, po koncu preizkušnje boste presenečeni, koliko v resnici zmorete.

TRI, DVA, ENA, GREMO…

Lansko leto sem se oviratlona udeležila le kot gledalka in moram priznati, da me je takoj navdušil. Toliko ene dobre volje, pozitivne energije in smeha je bilo videti med tekmovalci, hkrati pa me je dajala radovednost, kako neki bi se z vsemi temi različnimi ovirami spopadla tudi sama. S tem namenom sem se letos v mesecu marcu udeležila Zimskega oviratlona, ki je bil pravzaprav trening in predpriprava na veliki dogodek. In bila sem odločena – Oviratlona 2014 ne smem zamuditi! Spoznala sem, da mi nekaj več kondicije ne bi škodovalo, zato sem si zadala cilj, da se na dogodek vsaj tekaško pripravim. A vse to je ostalo le pri praznih obljubah, izgovorov, zakaj ne morem teči, pa mi nikoli ni zmanjkalo. Ne razumite me narobe, to še zdaleč ni reklama za podpiranje lenobnega življenja, le spodbuda vsem tistim, ki si kaj takega morda niste upali zgolj zaradi slabe fizične pripravljenosti.Oviratlon 2014Točno ob 11.00 so se na progo podali prvi tekmovalci, nato so sledile skupine v intervalih na deset minut. Vsaka skupina, sestavljena iz približno 250 oviratloncev, je imela sprva skupinsko ogrevanje ob dobri glasbi, nato pa se je z odštevanjem podala na preizkušnjo.Oviratlon 2014Sam začetek se mi je zdel najtežji. Tek po bregu navzgor med tekmovalci, v polnem pričakovanju in nabiti z energijo, ki so se dobesedno zapodili skozi startno črto, res ni bil lahek. V želji, da ne bi razočarala svoje ekipe in trmi, da ne morem že ob startu hoditi, sem preprosto sledila množici. Moje male nožice so komaj dohajale tempo in med pospešenim nepravilnim dihanjem (beri: lovljenjem sape) sem se spraševala, kako neki bom prišla do cilja, če je že prva ovira videti tako daleč. Toda po prvem opravljenem izzivu je bilo mojih skrbi konec in ob vsem tem navalu adrenalina, smeha ter dobri volji prijateljev, so noge tekle kar same od sebe.Oviratlon 2014Z vsakim novim izzivom se po tvojem telesu pretaka vse več epinefrina, ovire pa so tehnično vse bolj zahtevne in raznolike: skakanje po avtomobilih, ki je idealno za sproščanje iz vsakdanjega stresa, plezanje preko visokih sten, hlodov in vojaških oklepnikov, preskakovanje gum in železnih varnostnih ograj, plazenje pod bodečimi žicami ali skozi cevi in tunele, premagovanje različnih, tehnično zahtevnih atletskih ovir, nošenje bremen, spopadanje z lastnimi strahovi pred umazanijo, temo in tesnimi prostori in prave šok terapije s skokom v ledeno mrzlo vodo ali stresanje z elektriko.

Skakanje po avtomobilih - ovira Avto salon Primožič
Skakanje po avtomobilih – ovira Avtosalon Primožič

 

Ovira Železarna
Ovira Železarna

 

Tek proti zadnji oviri
Tek proti zadnji oviri

 

Slovenska vojska - plezanje na vojaške oklepnike
Slovenska vojska – plezanje na vojaške oklepnike

Vremenske razmere so letošnje ovire še dodatno popestrile predvsem ogromne količine blata. Ugrezanje v gostem blatu do riti, plavanje po blatnih lužah, škropljenje sotekmovalcev in obmetavanje z blatnimi kepami, je bilo le nekaj blatnih užitkov na poti. Brez dobrega smisla za humor, tu vsekakor nimaš kaj početi. In prepričana sem, da bi se nam ob vsem tem umazanem početju še pujsi čudili.

Blatni? Malo pa res
Blatni? Malo pa res

VSAKA OVIRA JE NEKAJ POSEBNEGA

Na progi nas je čakalo 20 različnih ovir, razdalja, ki jo je bilo potrebno preteči med njimi, pa je bila ravno pravšnja tudi za nas, netalentirane, anti-tekače. Vsaka ovira je nekaj posebnega, a naj omenim le nekaj: Prva, že tradicionalna ovira Po vseh 4, je bila odličen začetek preizkušnje in dober pokazatelj, kaj nas v nadaljevanju še čaka. Plazenje po vseh štirih pod bodečo žico, pod njo pa blatna luža, ki se ji ni bilo moč ogniti, te je hitro postavila na realna tla: Na koncu »belo ne bo več belo« in obremenjevanje z blatom ne pride v poštev.

Ovira Blatna kopel je zelo podobna prvi - le še bolj blatna
Ovira Blatna kopel je zelo podobna prvi – le še bolj blatna

Največ smeha je iz mene izvabila ovira Štuporama, ki me je vrnila nazaj v otroštvo. S sestro sva zajahali vsaka svojega »konjička«, ki sta se v galopu podala na medsebojno tekmovanje. Tudi menjava vlog pri nošenju je še vedno bila smešna, le kanček manj zabavna – vsaj moje noge bi se s tem zagotovo strinjale.Oviratlon 2014Največje presenečenje sem doživela na oviri Opičja kletka – niti v sanjah si nisem mislila, da bom s takšno lahkoto opravila ta izziv.Oviratlon 2014Največja preizkušnja je bila zagotovo Oviratlon anakonda. Odločitev, da se podam čez daljši, izredno ozek in temen tunel, ki je v dolžino meril kar 25 metrov, je na koncu od mene terjala pravo mero koncentracije. Vsekakor ne lahek izziv, a odlično spoznanje, kako zelo pomembno je v paniki ohraniti mirno kri.

Plazenje skozi cevi pri oviri Suhi in vitki (je ozko, a vsaj svetlo)
Plazenje skozi cevi pri oviri Suhi in vitki (je ozko, a vsaj svetlo)

Izpustiti ne smem niti ovire Fisherman’s friend šok terapija. Ovira, ki se jo večina tekmovalcev najbolj boji. Ovira, pri kateri imajo gledalci največ za videti in smeha med njimi ne zmanjka. Ovira, okoli katere se vsako leto zbirajo številne polemike, češ, da je preveč kruta, »nečloveška«. Ovira, ki sem se jo tudi sama lotila s strahospoštovanjem, a moram priznati, da (za zdravega človeka) niti ni tako hudičevo grozna. Letos je bila ovira nekoliko spremenjena; Jakosti električnega toka sicer nisi moral uravnavat – in ko vseka, vseka fejst (preizkušeno) – lahko pa si se odločil, da se boš z nizkim plazenjem tresenju povsem ognil.Oviratlon 2014Predzadnja ovira Stena radio Antena, kjer je bilo potrebno preplezati preko 3 metre visoko steno, je bila zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih ovir med pripadniki moškega spola. Ne zgodi se namreč prav pogosto, da te čisti neznanec prime za zadnjo plat, ti pa se mu v zameno celo zahvališ.Oviratlon 2014Zadnja ovira Spolzki Janez pa je zagotovo najboljša ovira vseh časov. Adrenalinski tobogan, ki nas je kar ponesel po hribu navzdol in nam ponudil še zadnjo blatno osvežitev, je bil odličen zaključek te preizkušnje.

Zadnja ovira - spust po oviri Spolzki Janez
Spust po Spolzkem Janezu

 

Spolzki Janez - zadnje blatne kapljice tik pred ciljem
Zadnje blatne kapljice tik pred ciljem

KDOR SI UPA, TA ZMORE!

Kljub mojemu slabemu začetku in nobenih predpriprav se mi na koncu ovire sploh niso zdele tako zelo težke in tudi 10 kilometrov niti ne tako veliko. Kot ekipa smo se odlično odrezali, s progo precej hitro opravili in ni je bilo ovire, s katero se nismo mogli/upali spopasti. Ne samo, da smo krepili medsebojne vezi in zaupanje, povrh vsega smo se še nadvse zabavali. In spoznanje, da zmoreš veliko več, kot si misliš, te ponese med oblake.Oviratlon 2014

UPAM. GREM. ZMOREM! SE VIDIMO SPET ČEZ LETO DNI!

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*