Kako s pomočjo ajurvede pozdravimo boleče grlo, prehlade in kašelj



Gre za manjše, a po vsem svetu zelo razširjene težave. Pogostejše so na področjih z onesnaženim zrakom. Nos in grlo sta povezana, kar je razlog, da se okužba v grlu hitro širi, zato je za zdravljenje bolečega grla poglavitno čiščenje nosu džala neti (jogijska praksa čiščenja nosa z vodo). Ko se okužba razširi na nos, začnemo pospešeno izločati sluz, kar navadno imenujemo »prehlad«. Tovrstne okužbe povzroča dolga vrsta virusov, v nekaterih primerih pa tudi bakterije. Včasih prehlad spremlja tudi vročina.

Ayurveda

Če pravočasno ukrepamo obstaja velika verjetnost, da se  izognemo prehladu in kašlju, ki ponavadi sledita bolečinam v grlu. Na začetni stopnji je zelo pomembno grgranje. Za grgranje uporabljamo iste pripravke kot pri kroničnih vnetjih grla, kjer se priporoča grgranje vroče slane vode, kamiličnega čaja, čaja iz granatnega jabolka in skorje kačnarja (Baukminia variegata) ali zavretka iz makoe (Solanum nigrum – pasje zelišče). Poleg grgranja si privoščite dovolj počitka, ne pozabite pa tudi na psihološko in duhovno terapijo, da bi odvrnili bolezen takoj po prvih znakih okužbe. Osredotočite se na prizadeti predel in sporočite zunanji okužbi, da je ne želite in ne sprejemate.

Pijte veliko tekočine, kot so vroč čaj, svež pomarančni sok ali vroča voda z limono. Znano je, da sta kava in črni čaj dobra analgetika, vendar ju ne pijte v prevelikih količinah, ker vzdražita želodec in povzročata nespečnost.

Naslednji pripravki zdravijo blažje okužbe grla, prehlade in zbijajo vročino:

  • Vzemite enajst listov tulsija oziroma bazilike ali eno  čajno žličko, če uporabite posušene liste bazilike, 2 g (1/2 čajne žličke) svežega ingverja, štiri kardamome ter pet zrn črnega popra (podroben opis vseh štirih ajurvedskih zdravilnih rastlin je naveden v tabeli številka 1).  Vse droge oz. zelišča zdrobite in vsujte v  2 dcl (1 skodelica) vrele vode ter kuhajte v pokriti posodi pri nizki temperaturi cca. 10 minut. Pripravek nato precedite, dodajte mu malo sladkorja ter ga spijte. Lahko pa iz pripravka pripravite črni čaj. V tem primeru mu dodajte ½ čajne žličke črnega čaja, malo mleka in sladkorja in pustite, da vre še pol minute. Tako pripravljen čaj nato precedite in ga spijte še vročega. Nato lezite ter se dobro pokrijte, da se boste lahko prepotili. Pripravek vzemite dva- do trikrat na dan, odvisno od stopnje bolezni.
  • Iz čičerikine moke si pripravimo pripravek tako, da na zelo nizki temperaturi prepražimo 1 ½ jušne žlice moke na čajni žlički ghija. Ko se zmes, ki jo neprestano mešamo, nekoliko popraži, ji dodamo kozarec vode in dve do tri čajne žličke sladkorja. Pustimo, da zavre ter nato kuhamo še pol minute. Gotov pripravek je videti kot gosta juha. To juho nato spijemo, se uležemo in dobro pokrijemo, da se prepotimo. Ta pripravek jemljemo dva- do trikrat na dan.
  • Navajam recept za pripravo pastil, ki zdravijo boleče grlo in pomirjajo kašelj.
Količina Sestavina
5 g (1 čajna žlička) kardamom
5 g (1 čajna žlička) lovorjevo listje
5 g (1 čajna žlička) cimet
15 semen poper (semena)
25 g (2 jušni žlici) sladki koren
25 g (2 jušni žlici) datlji (posušeni)
25 g (2 jušni žlici) rozine (posušene)

Vse sestavine razen datljev in rozin zdrobite in presejete skozi krpo, da dobite fin prah. Datlje in rozine pretlačite in jih s prahom zmešajte v fino pasto. Zgostite jo z malo medu in shranite, lahko pa naredite pastile v velikosti popovih zrn. Položite jih na krožnik in posušite v senci. Hranite jih v steklenički.

Bolečinam v grlu in prehladu se včasih pridruži kašelj. Pastile ga bodo pomirile in izboljšale glas. Poleg tega dvakrat na dan popijte še zavretek iz bazilike in sladkega korena (podroben opis te rastline je naveden v članku Kako je z očmi in vidom po ajurvedi).

  • Kašelj lahko pozdravimo tudi s pripravkom, ki ga naredimo iz ene čajne žličke ingverjevega soka, treh napol zdrobljenih zrn črnega popra ter dveh jušnih žlic medu. Ta pripravek vzamemo dvakrat dnevno, najbolj pa pomaga, če ga zaužijemo zvečer tik pred spanjem.
  • Zoper prehlade in kašelj pomaga tudi inhaliranje mešanic eteričnih olj in balzamov. Eterična olja sem opisala v članku z naslovom Preprečevanje in zdravljenje najbolj razširjenih obolenj s pomočjo ajurvede v odlomku o glavobolih (https://www.preberite.si/ajurveda/). Eterična olja si pred spanjem vtremo v prsi, hrbet ter grlo. Lahko jih tudi neposredno inhaliramo ali pa kanemo nekaj kapljic v vročo vodo. Te inhalacije pomagajo pri zamašenem nosu. Navajam še en recept za inhalacijska olja, ki je učinkovit tudi pri vnetju sinusov. Torej za inhalacijo si lahko pripravite tudi mešanico naslednjih sestavin:
Količina Sestavina
50 g evkaliptovo olje
50 g limonska trava
50 g mentolovi kristali
20 g komarčkovo olje
20 g kafra
10 g sivkino olje

Sestavine zmešajte vsaj en teden pred uporabo in jih pustite, da stojijo. Tri- do štirikrat na dan stresajte stekleničko po 10 minut. Mešanico v dobro zaprti steklenički lahko hranite leta dolgo. Ne hranite olja v plastični steklenički. Po vsakem odpiranju morate steklenico takoj zapreti, sicer olje izhlapi. Dobro je, da si ga nekaj pretočite za vsakodnevno rabo.

Tabela številka 1: Nekatere ajurvedske zdravilne rastline, ki se uporabljajo zoper okužbe grla, prehlad ter vročino

  • Bazilika (Tulsi, Ocimum sanctum): V Indiji jo izredno cenijo. Pred njo vsak večer prižgejo majhno svetilko. Listi zdravijo veliko manjših težav. Uspeva tudi v južni Evropi, v hladnejšem podnebju severne Evrope pa izgubi svoje zdravilne lastnosti. Uporabljamo tudi semena. Dnevni odmerek zdrobljenih semen je 3-5 g (1/2 čajne žličke). Sok iz listov bazilike (čajna žlička) s pol čajne žličke ingverjevega soka in tremi zrni črnega popra zdravi blažjo vročino, kašelj, prehlad in prebavne težave. Dojenčkom dajemo le pol čajne žličke soka iz svežih listov bazilike ali pa izvleček iz suhih listov ali mletih semen. Približno šest listov bazilike, ki jih dnevno užijemo skupaj s tremi zrni črnega popra, preprečuje malarijo in krepi vid. Liste bazilike sušimo v senci, a jih ne smemo dolgo hraniti. Uporabnost presodimo po vonju. Bazilika pa na splošno zdravi kafo in vato ter krepi pito.
  • Ingver (Adrak – sveži, Šunthi – suhi, Zingiber officinale): Koreniko uporabljamo kot hrano in kot zdravilo. Na Zahod so ga prinesli Indijci in Kitajci. Žal posušeni ingver, ki ga prodajajo na Zahodu, ni primerljiv s šunthijem, ki ga po ajurvedi sušijo na poseben način. Prodajajo ga v trgovinah z indijsko hrano. Ne kupujte ingverja v prahu, ker nima zdravilnih lastnosti, raje si sami pripravite prah iz šunthija. Svetujem, da ingver redno uživate. Spodbuja delovanje jeter in onemogoča kvarjenje vate. Črni čaj z ingverjem preprečuje bolečine v grlu, obenem pa ingver uniči kislost čaja. Ingver bi morali uživati tudi otroci, saj zdravi okvarjeno kafo in povečuje apetit. Dnevni odmerek za sok je 5-10 ml, za posušeno koreniko pa 1-2 g (1/2 čajne žličke). Sicer pa ingver zdravi okvarjeni vato in kafo.
  • Kardamom (Choti Ilayachi, Elettaria cardamomum): V primerjavi z velikim kardamomom mu ponavadi pravijo kar kardamom ali mali kardamom. Ne zamenjujte ju zaradi podobnega imena, saj se njune zdravilne lastnosti zelo razlikujejo. Uporabljamo semena, ki rastejo v svetlo zelenih strokih. Semena so lahko svetlo rjava ali pa od temno rjava do črnikasta. Boljša in bolj aromatična so temna semena. Svetlejša semena so suha in nepopolno razvita. Raje izberite temnejša. Na Zahodu se dobi tudi druga vrsta kardamoma, ki ima bel strok. Je drugačnega okusa in ima drugačne lastnosti, zato ga ne kupujte. Kardamom je vsestransko uporaben in lepo diši, zato ga uporabljamo pri slanih in sladkih jedeh. Spodbuja prebavo ter čisti ustno votlino in zobe. Za boljšo prebavo priporočam uživanje kardamoma po obrokih. Če se vam zdi premočan, ga vzemite z malo kandiranega sladkorja. Zdravi slabosti, ki jih povzročajo slaba prebava, potovanja itn. Na potovanjih ga imejte pri sebi. Redna uporaba krepi srce, zdravi boleče grlo in izboljšuje glas, zato je priporočljiv za pevce. Žvečite ga zelo počasi. Naj vam preide v navado, da ga vzamete od časa do časa. Dnevni odmerek je ½ do 1 g. Ne kupujte kardamoma v prahu. Strok oružite tik pred uporabo in seme po potrebi zdrobite. Sicer pa kardamom koristi vsem trem došam in jih zdravi, če so okvarjene.
  • Poper: Črni poper je najbolj razširjena začimba na svetu. Raste v Indiji, Maleziji, Indoneziji in na Šrilanki. Ovijalka s približno 16 cm dolgimi in 8 cm širokimi listi se oprijema dreves. Cvetovi in plodovi rastejo v grozdih. Nezreli plodovi so zeleni, zreli pa rdeči. Posušeni zeleni plodovi počrnijo in to je črni poper. Beli poper pridobivajo iz zrelih zrn. Namočijo ga v vodi, olupijo in posušijo. Ker mu odstranijo lupino, je beli poper blažji od črnega. Po ajurvedski naravi je poper vroč, beli pa lažji od črnega. Zdravi okvarjeno vato in krepi pito. Sicer pa poper na splošno zdravi okvarjeni vato in kafo.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*