S katamaranom na izlet v Benetke – 1.del

Ne tako daleč od nas stoji mesto na vodi… mesto številnih zgodovinskih arhitekturnih stavb, ki predstavljajo zelo bogato zgodovino… mesto, ki ga uvrščajo med najlepše na svetu… skratka, to so Benetke in spadajo med najbolj obiskane destinacije.

benetke_katamaran

 

Benetke – zemljevid mesta
Benetke – zemljevid mesta

Na izlet v Benetke se lahko odpravimo s katamaranom iz Pirana. Pot do Benetk je ob udobni vožnji katamarana relativno kratka in po približno sto kilometrih se že nahajamo pred zelo dolgo plažo, ob kateri je vhod v laguno Veneta, pravijo ji “Laguna di Venecia“, katere velikost je približno 550 km², od katere je 8% zemlje (otoki), ostalo je voda in velike količine blatne plimske ravnice.  Po vstopu v laguno smo lahko videli posamezne otočke, na katerih so bila nekakšna gradbišča, opazili smo tudi večje stavbe, nekatere podobne tovarniškim, na pogled nič posebnega, ponekod so bili otočki poraščeni še z zelenjem, ampak v nadaljevanju vožnje so se sčasoma začele oblike stavb spreminjati, vidni so bili že cerkveni stolpi in bližati smo se začeli kanalu, ki se nahaja ob Benetkah.  Prav tako smo opazili,  da se tu promet po vodi odvija precej bolj intenzivno, saj se v laguni nahaja več otokov, ki jih povezuje vodni promet in bolj ko smo se bližali centru Benetk, pogosteje so nas srečevale ladje vseh velikosti, pred očmi se nam je pojavila tudi ogromna bela ladja, večja od stavb….turistična ladja, kakršne so v Benetkah pogoste.

Izlet v Benetke – Canale della Giudecca in velika turistična ladja
Izlet v Benetke – Canale della Giudecca in velika turistična ladja

Zapluli smo v kanal “Canale della Giudecca“, to je ena od glavnih poti, kjer plujejo večje ladje in plovba po njem nam je ob pogledu na okolico prikazala čudovit prizor zgodovinskega mesta, kjer smo lahko videli številne cerkvene zvonike, med katerimi je bil seveda najvišji zvonik na trgu Sv.Marka, polkrožne kupole bazilik so med klasičnimi strehami izstopale in se dvigovale nad njimi, zanimive stavbe v beneškem stilu so se vrstile ena za drugo, pred njimi pa so ob kanalu čakale ladjice na turiste.
Živahno mesto na vodi je bilo pred nami in ob tem, kar smo trenutno gledali, smo vedeli, da bo ta  izlet v Benetke nekaj posebnega.

Izlet v Benetke – pogled na Zvonik na trgu Sv.Marka iz Canale della Giudecca
Izlet v Benetke – pogled na Zvonik na trgu Sv.Marka iz Canale della Giudecca

 

Izlet v Benetke – plovba po Canale della Giudecca
Izlet v Benetke – plovba po Canale della Giudecca

Benetke so sestavljene iz mnogih majhnih otočkov,  kjer se kanali, čez katere so speljani mostovi, prepletajo z ulicami mesta.
Prvi naseljenci tega območja so bili prebivalci Ogleja (iz območja Furlanije), ki so se v petem stoletju našega štetja zatekli na močvirnate otočke lagune, da bi ubežali pred barbarskimi plemeni. Sprva so živeli v taborih, sčasoma v naselbinah ter kasneje v vaseh, te so se združile v skupnosti in za zaščito zaprosile Raveno, ki je bilo tedaj glavno mesto zahodnorimskega cesarstva in tako so prišli pod upravo Bizanca.  Leta 726 so izvolili svojega prvega vladarja, ki so ga imenovali dož, kar pomeni vladar, s tem so dosegli delno neodvisnost in doži so Benetkam vladali skoraj tisoč let. Prvotno središče Benetk je bilo na 8 km oddaljenem sosednjem otočku Torcello in šele kasneje na mestu, kjer stoji danes. Skozi zgodovino so Benetke doživljale vzpone in tudi padce, danes pa si lahko njihovo bogato zgodovino ogledamo v zelo lepo ohranjeni arhitekturi.

Izlet v Benetke - tipične beneške stavbe
Izlet v Benetke – tipične beneške stavbe

Naša plovba s katamaranom se je bližala koncu, saj smo prispeli že skoraj do konca kanala (Canale della Giudecca) in čakal nas je izlet po ulicah Benetk ter raziskovanje fantastičnega mesta na vodi. Z veliko vnemo smo izstopili iz katamarana in se z ogromnim pričakovanjem podali na pot po Benetkah. Pot nas je najprej vodila ob kanalu po “Fondamenta Zattere Al Ponte Lungo” mimo vseh stavb,  ki smo jih predhodno opazovali iz druge perspektive, iz katamarana seveda in med njimi je bila tudi zanimiva beneška cerkev “Santa Maria del Rosario, dominikanska cerkev iz 18.stoletja z ohranjeno prvotno obliko tako od zunaj kot tudi znotraj.

Izlet v Benetke – cerkev Santa Maria del Rosario
Izlet v Benetke – cerkev Santa Maria del Rosario

Ulico vzdolž kanala so krasile starinske luči, med katerimi so zeleni del prispevale komaj zasajena drevesa, nekatere barvite beneške stavbe so nosile majhne dekorativne balkončke v beli barvi, ob desnem boku smo na kanalu lahko videli ladje, ki so plule mimo, po ulici pa smo se gnetli mi …. seveda peš.

Izlet v Benetke –del mesta ob Canale della Giudecca
Izlet v Benetke –del mesta ob Canale della Giudecca

 

Izlet v Benetke –del mesta ob Canale della Giudecca
Izlet v Benetke –del mesta ob Canale della Giudecca

Zvesto smo sledili vodički, ki nas je skozi uličico vodila na drugo stran do lesenega mostu “Ponte dell Accademia“, ki čez kanal povezuje Sestiere Dorsoduro in San Marco, iz katerega pa je bil krasen pogled na “Canal Grande“.

Izlet v Benetke – leseni most Ponte dell Accademia
Izlet v Benetke – leseni most Ponte dell Accademia

Canal Grande se vije iz enega dela Benetk v obliki črke S vse na drugo stran mesta in namesto široke ulice polne avtomobilov, kot smo sicer vajeni, se tu sredi mesta nahaja kanal z vodo in promet z vodnimi avtobusi, raznimi ladjicami in vodnimi taksiji.

Izlet v Benetke – Canal Grande, v ozadju Basilica di Santa Maria della Salute
Izlet v Benetke – Canal Grande in pogled na Basilica di Santa Maria della Salute

Za trenutek smo se zagledali na to nenavadno dogajanje v mestu. Ob robu kanala so iz vode štrleli koli, med katerimi so se pozibavale gondole, po kanalu so plula razna plovila, tipične beneške stavbe v stilu preteklega obdobja so se vrstile vzdolž kanala, med njimi pa se je v daljavi kazala krasna “Basilica di Santa Maria della Salute“, z obokano kupolo in več turni, rimskokatoliška cerkev v baročnem stilu iz 17.stoletja,  posvečena Mariji za zdravje. Leta 1630 so namreč Benetke doživele izbruh kuge in cerkev je bila takrat postavljena in posvečena z namenom »osvoboditi mesto od bolezni«.
Ob pogledu na celoto smo lahko samo občudovali lepoto mesta Benetk, ki je res nekaj posebnega.

Izlet v Benetke – Basilica di Santa Maria della Salute
Izlet v Benetke – Basilica di Santa Maria della Salute

Pot smo nadaljevali mimo številnih ozkih kanalov, po katerih se je odvijal promet predvsem z gondolami. Nekoč so gondole uporabljali za prevoz blaga, danes pa so turistična atrakcija, s katerimi se turisti prevažajo po kanalih Benetk, da si mesto ogledajo še iz te perspektive.
Zanimivost: Gondoljerji morajo biti po beneškem zakonu izključno beneškega rodu in določena so pravila enotnega oblačenja: majica z belo-rdečimi ali belo-modrimi črtami, črne hlače ter slamnat klobuk z modrim trakcem.  
Vožnja z gondolo po Benetkah daje drugačen pogled na mestne ulice in je vsekakor lepo doživetje, moram pa priznati, da se ponekod po ozkih kanalih pojavljajo neprijetne vonjave, to je pač kanal, kjer so slabi tokovi in voda je bolj kot ne stoječa.  

Izlet v Benetke - gondole
Izlet v Benetke – gondole

 

Izlet v Benetke – eden od mnogih manjših kanalov
Izlet v Benetke – eden od mnogih manjših kanalov

Pot po beneških ulicah nas je končno pripeljala do najbolj obiskanega trga … pred nami je bil namreč znameniti trg Sv.Marka.

Se nadaljuje….

Članki o Benetkah:

Preberete si lahko še: 

Lahko si ogledate tudi članke o dopustovanju v Grčiji:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*