Dopust na grških otokih -1.delGrčija, dežela sonca, bogate zgodovine, številnih bogov, raznolike pokrajine in kristalno čistega morja, privablja številne turiste.

Če ste med tistimi, ki se odločajo za dopust na katerem od grških otokov ali celini, vam posredujem nekaj splošnih informacij, ki vam morda pridejo prav, saj so mi večletna potovanja po različnih grških otokih prinesla mnogo izkušenj in dogodivščin. Njihova kultura, podnebje, gostoljubnost, dobra hrana, zanimive pokrajine, prečudovite plaže… nešteto razlogov, zakaj me vedno znova vleče nazaj.

Vsak otok je nekaj posebnega, edinstvenega in če bi me kdo vprašal, na katerem mi je bilo najbolj všeč, bi mu verjetno odgovoril: » Vsi… morda pa tisti, na katerem še do sedaj nisem bil«.

Bougenvilia, zelo pogosta vzpenjalka na grških otokih
Bougenvilia, zelo pogosta vzpenjalka na grških otokih

LEGA IN PODNEBJE

Grčija leži v zmerno toplem pasu v objemu Sredozemskega, Jonskega in Egejskega morja z blagim podnebjem. Predvsem na grških otokih so zelo mile zime in vroča poletja z le določeno količino padavin, ki so samo v zimskem času, v poletnih mesecih jih pa ni. Nekateri otoki imajo lastni izvir vode, ponekod pa vode ni in jo morajo voziti iz sosednjih otokov ali celine, zaradi tega z njo ravnajo zelo varčno.

Kot sem že omenil, so dnevi skozi celo poletje sončni, brez oblakov… pravo veselje za vsakega turista, vendar so sončni žarki na grških otokih močnejši od tistih, ki smo jih vajeni pri nas in previdnost ne bo odveč. Priporočam vam, da se prve dni dopusta, kljub podlagi na vaši koži, ne izpostavljate direktnemu soncu skozi cel dan, saj vas lahko pošteno opeče in vas prikrajša za ostale dni dopustovanja. Prava moč sonca se ne občuti, saj vroče dni prijetno ohlaja sezonski veter, ki piha z zahodne strani, ta pa nudi ljubiteljem vodnega športa, kot so surfanje in kajtanje, odlične pogoje.

Zahodna obala na otoku krf - plaža Ipsos
Zahodna obala na otoku krf – plaža Ipsos

GRŠKI OTOKI

Otoki so razdeljeni na otočja in sicer na Jonske otoke, Sporade, Argosoronske otoke, Kiklade, Dodekanez in Severovzhodne Egejske otoke, ter dva večja otoka Kreta in Evboja.

Grški otoki so raznoliki, nekateri so bogati s starodavnimi izkopaninami in gradovi, na drugih je možno videti naravne znamenitosti, otoki z lastnim izvirom vode so bolj poraščeni z zelenjem, tam je možno videti tudi kakšen slap, na drugih pa je več skalnih površin , ki so pokrite le z nizkim grmičevjem… Turizem je na določenih otokih dobro razvit, na drugih se šele razvija, za tiste, ki gredo radi v času dopusta iz vsakdanjega hrupa in mestnega vrveža, pa se najdejo otočki, ki se jih turizem še ni dotaknil, kot je na primer otok Hydra, na katerem še danes ni prometa motornih vozil, razen seveda komunalna služba in lokalna dostava. Tudi ljubitelji pohodništva ali celo prostega plezanja lahko pridete na svoj račun, saj so nekatere pohodniške poti zelo lepo urejene. Otoki imajo razgibano površino, od nižinskih ravnin, pa vse do zelo visokih skalnih pobočij.

Ogromna skala nad znamenito črno plažo (Santorini)
Ogromna skala nad znamenito črno plažo (Santorini)
Razgibana pokrajina - pogled na otok Skorpios in Lefkas v ozadju
Razgibana pokrajina – pogled na otok Skorpios in Lefkas v ozadju

PLAŽE

Na vseh otokih boste našli prečudovite plaže, zelo raznolike, med katerimi si zagotovo lahko najdete tisto, ki vam najbolj ustreza. Mnogo plaž na raznih otokih pokriva mivka, ki se po navadi počasi spušča v globine morja, znamenite črne peščene plaže lahko vidite le na otoku Santorini, na vseh otokih pa se najdejo tudi prodnate ter skalnate plaže, primerne za vse tiste, ki mivke ne marajo. Na večini plaž plapolajo modre zastave, ki pomenijo čistočo in urejenost. Na nekaterih plažah boste ponekod poleg klasično urejenih ležalnikov in senčnikov imeli na katerem otoku priložnost ležati tudi na posebnih domiselnih ležalnikih, naslonjačih ali na polnjenih vrečah s peskom, skratka, Grki so polni idej.

Ponudbe na plažah so zelo pestre, taverne in bari ponujajo osvežilne pijače, kosila, prigrizke ali sladice in ponekod strežejo celo prav na plaži, medtem ko se vi sončite. Za vse tiste, ki so željni zabave, lahko najdejo plaže, na katerih so zabave dnevna stalnica, kjer se zabave z glasbo začnejo že v popoldanskih urah in trajajo vse do jutranjih ur, najbolj znana otoka s takšnimi plažami sta Mykonos in Ios.

Za vse tiste, ki se radi razgibavajo tako ali drugače, je poskrbljeno s ponudbo odbojke na mivki in z raznimi vodnimi atrakcijami (banane, smučanje na vodi, vožnja z vodnimi skuterji…). Predvsem na zahodnih obalah imajo razne centre za vodne športe, kot so surfanje in kajtanje. Na skoraj vsakem otoku pa najdete tudi tiste skrite zalivčke, kjer imate plažo lahko čisto za sebe, na svoj račun pa pridejo ponekod tudi privrženci nudizma.

Domiselni naslonjač na plaži (Santorini)
Domiselni naslonjač na plaži (Santorini)
Plaža Nydri (Lefkas)
Plaža Nydri (Lefkas)
Eden izmed mnogih zalivčkov (Karphatos)
Eden izmed mnogih zalivčkov (Karphatos)

MESTA IN NASELJA

Tradicionalna grška mesta blestijo v belih odtenkih, krasijo pa jih barvna okna in vrata, ki so običajno v modrem. Številni lončki z raznim cvetjem ali začimbami dodatno polepšajo marsikateri kotiček pri oknu ali pred vhodnimi vrati. Mesta so čista in lepo urejena in na nekaterih otokih ležijo celo prav na vzpetinah.

Prijetne ozke ulice, po katerih se vzpenjajo raznobarvne Bougainville, ki očarajo marsikaterega obiskovalca, so lahko pravi labirint. Ponudba trgovinic, ki se vrstijo ena za drugo, je raznovrstna. Tu se najde marsikaj, od lepih spominkov, umetniških slik, raznih kipcev, pa seveda oblačil, nakita…. Na promenadnih glavnih ulicah in ponekod vzdolž obale se ponudbi trgovinic pridružujejo še razne taverne, restavracije, kavarne, pekarne, slaščičarne in vabijo mimoidoče na dobrote. V nekaterih tavernah prirejajo grške večere ob živi glasbi, kjer se lahko tudi zavrtite, morda se celo preizkusite v plesu Sirtaki.

Skratka, sprehod po živahnih ulicah je predvsem v večernih urah prijetno doživetje.

Mesto Oia (Santorini)
Mesto Oia (Santorini)
Vhod na domači vrt
Vhod na domači vrt
Živahna ulica v večernih urah
Živahna ulica v večernih urah
Promenada vzdolž obale obdana s trgovinami in tavernami
Promenada vzdolž obale obdana s trgovinami in tavernami

ZGODOVINA GRKOV

Zgodovina Grkov sega zelo daleč nazaj in je pustila pečat še v današnjem času. Verjetno je že vsakdo slišal za Homerja, Iliado in Odisejo, o kakšnem junaku, kot je Herkul, pa o zgodovinskih dogodkih v Atenah in Šparti. Skozi zgodovino je nastalo mnogo mitov in legend, ki izhajajo pretežno iz grških bogov, saj so jih nekoč zelo častili, med njimi so bili na primer Zevs, Afrodita, Apolon, Pozejdon in še mnogi drugi. Zaradi globoke vere je bilo zgrajenih tudi mnogo templjev in svetišč.

Po Grčiji še danes stojijo razne zgodovinske stavbe, trdnjave, spomeniki, cerkve, kapele, … katere si turisti lahko tudi ogledajo in na marsikaterem potovanju boste verjetno seznanjeni s kakšnim mitom ali legendo, ki jih upodabljajo tudi na raznih spominkih.

Vhod v trdnjavo (Krf)
Vhod v trdnjavo (Krf)
Cerkev na otoku Rodos
Cerkev na otoku Rodos

V nadaljevanju … Življenje s turizmom in navade Grkov

Preberete si lahko še:

Splošne informacije, ki vam morda pridejo prav na dopustovanju v Grčiji, lahko najdete v naslednjih člankih:

Članki o grških otokih:

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*